Curtea de Apel București a respins apelul Federației reprezentative FAIR-MediaSind împotriva declarării nelegale a grevei din instituția publică de presă
Pragul de semnături pe care Legea 367/2022 îl prevede doar pentru sindicatele nereprezentative este impus acum abuziv și pentru organizațiile reprezentative
Federația FAIR-MediaSind va sesiza organizațiile internaționale din domeniul relațiilor de muncă privind interzicerea dreptului constituțional la grevă de către Statul Român
Intenția administrației Societății Române de Radiodifuziune de a bloca declanșarea grevei generale programate pentru data de 5 noiembrie 2024 a primit ieri, 27 noiembrie 2024, un sprijin consistent și din partea Curții de Apel București. În ciuda opiniilor separate formulate de asistenții judiciari în cadrul procesului de fond de la Tribunalul Municipiului București, precum și a argumentelor aduse de către avocatul organizației sindicale, judecătorii de la Curtea de Apel București au respins ca nefondat apelul privind respingerea hotărârii de nelegalitate a grevei care a fost preconizată pentru data de 5 noiembrie 2024. (foto)
La fel ca în cererea depusă la TMB, conducerea SRR a susținut că Federația FAIR-MediaSind ar fi trebuit să obțină un prag de semnături pentru data de 5 noiembrie 2024 care este prevăzut în Legea 367/2022 doar pentru sindicatele nereprezentative. Însă, Federația FAIR-MediaSind, organizație reprezentativă și negociatoare a CCM din SRR, se încadrează în prevederile art. 147 alin 1) , potrivit cărora 1) Hotărârea de a declara greva se ia de către organizațiile sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă și care au declanșat conflictul colectiv de muncă.
Totodată, în acțiune, SRR face referire și la dezafilierea Sindicatului Liber din SRR de la Federație, susținând că aceasta ar fi afectat mandatul acordat organizației, lucru combătut în instanță deoarece există două organizații sindicale – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR care au acordat mandat de negociere a CCM. Or, în logica strâmbă a conducerii SRR, dacă o organizație din trei se retrage, atunci negocierile ar fi trebuit să se reia de la zero, lucru de neconceput în dialogul social dintr-o țară democratică.
Acest precedent periculos privind restricționarea dreptului la grevă atât pentru mișcarea sindicală din Societatea Română de Radiodifuziune, dar și pentru întreaga mișcare sindicală din România, va fi adus la cunoștința instituțiilor și organizațiilor internaționale pentru ca angajații din Radio România să-și poată recăpăta dreptul constituțional la grevă.
Totodată, Federația FAIR-MediaSind a ridicat și excepția de neconstituționalitate pentru impunerea pragului de semnături privind declanșarea grevei generale în cazul unor sindicate nereprezentative, excepție care a fost admisă ulterior de către TMB și trimisă spre judecare la Curtea Constituțională. (foto)
În consecință, până la soluționarea excepției, Federația FAIR-MediaSind va respecta decizia instanței și va continua acțiunea de strângere a semnăturilor pentru grevă până la atingerea pragului impus prin hotărârea judecătorească.
De asemenea, Federația FAIR-MediaSind împreună cu sindicatele afiliate – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR își rezervă dreptul de a organiza și alte acțiuni de protest până la soluționarea conflictului colectiv de muncă prin încheierea unui CCM la standardele existente în instituțiile din mass-media, în special în cadrul Societății Române de Televiziune.
Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 28 noiembrie 2024