Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită instituțiilor statului să ia de urgență toate măsurile necesare pentru protejarea sănătății lucrătorilor din mass-media și pentru siguranța locurilor de muncă.
În ultimul timp filialele noastre din București și din țară primesc tot mai multe sesizări din partea membrilor de sindicat în care este reclamată lipsa măsurilor de protecție pentru angajații și colaboratorii instituțiilor de media, mai ales pentru cei care se află pe teren. Deși, conform actualelor reglementări, angajatorii sunt obligați să ia toate măsurile pentru ca angajații să nu fie expuși infectării cu COVID-19 prin adoptarea muncii de la domiciliu sau, în cazuri excepționale, dacă salariații sunt chemați la serviciu, să le fie puse la dispoziție măști de protecție, costume, mănuși, să fie dezinfectate locurile de muncă și căile de acces, aceste măsuri lipsesc sau sunt aplicate superficial.
Având în vedere aceste fapte care pot constitui infracțiuni, SRJ MediaSind solicită tuturor membrilor de sindicat să ne sesizeze în scris, la adresa juridic@mediasind.ro , orice abatere a angajatorilor sau a șefilor de la regulile menționate mai sus, pentru ca Departamentul Juridic al SRJ MediaSind să întocmească toate actele necesare pentru sesizarea instituțiilor abilitate.
De asemenea, având în vedere situația de criză în care ne aflăm, cu efecte nebănuite pe termen mediu și lung, SRJ MediaSind solicită Guvernului României să adopte toate măsurile fiscale necesare pentru sprijinirea instituțiilor de media greu încercate acum. Susținem, alături de Federația Europeană a Jurnaliștilor, în acest momente dramatice, că jurnalismul are un rol vital în informarea publicului:
“În condițiile în care COVID-19 se dezvoltă la scară globală, iar dezinformarea și retorica naționalistă, chiar rasistă, sunt în creștere, jurnalismul independent este o condiție a funcționării democrațiilor noastre. De aceea nu putem accepta nicio măsură de limitare a libertății mass-media, deoarece acest lucru ar dăuna atât democrației în general, cât și cetățenilor care suferă de COVID-19 în special. Deoarece FEJ deține date despre numeroase restricții privind accesul jurnaliștilor la informații, reamintim autorităților că toți jurnaliștii trebuie să își păstreze libertatea de mișcare, având acces deplin la conferințele de presă care au loc în toată Europa și la toate informațiile care provin de la autorități, inclusiv la date științifice și recomandări, la acele materiale pe care sunt fundamentate deciziile luate de liderii politici. Pentru a asigura protecția anti-virală, autoritățile trebuie să utilizeze săli mai mari pentru conferințe de presă sau să găsească alte mijloace de comunicare cu presa (digitale). Suntem foarte îngrijorați de faptul că, în contextul aceastei crize, guvernele încearcă să restricționeze libera exprimare și să oprind vocile critice.
Dacă situația o impune, jurnaliștii trebuie să primească protecție medicală. Din cauza greutăților economice crescute, prin anularea evenimentelor sportive și culturale, mulți jurnaliști independenți, în special, nu mai au de lucru și, implicit, nici venituri. De aceea solicităm guvernelor ca, împreună cu organizațiile patronale și sindicatele, să ia măsuri și să asigure un venit tuturor lucrătorilor, atât angajaților, cât și freelancerilor. Acum, dialogul social ar trebui să-și arate relevanța.
Mass-mediei și jurnaliștilor le revine o mare responsabilitate în acest moment. De aceea autoritățile trebuie să înțeleagă că este în interesul publicului ca jurnaliștii să pună întrebări critice și să cerceteze cum și pe ce bază politicienii iau acum decizii. FEJ va analiza cu atenție măsurile luate și va sesiza orice încercare de îngrădire a libertății presei. În acest timp fără precedent, autoritățile trebuie să dea dovadă de integritate și decență” ( vezi și : Federația Europeană a Jurnaliștilor și MediaSind solicită autorităților române să asigure transparența informațiilor referitoare la pandemie!)
Pe această cale facem un apel către toți membrii MediaSind să solicite sprijinul filialelor noastre MediaSind TVR (MediaSind TVR Craiova, MediaSind TVR Timișoara, MediaSind TVR Cluj, MediaSind TVR Tg. Mureș, MediaSind TVR Iași), MediaSind Radio România, MediaSind AGERPRES, MediaSind ONLINE și MediaSind Freelanceri cu orice problemă se confruntă pentru a interveni imediat în sprijinul acestora.
Sindicatul Roman al Jurnaliștilor MediaSind
Biroul Executiv Național
București, 31 martie 2020