Pentru informarea corectă a opiniei publice, SRJ MediaSind a solicitat conducerii Realitatea Media SA următoarele:
1)să facă public numărul și funcțiile angajaților aflați în șomaj care, în
această perioadă, lucrează în regim de voluntariat;
2) să explice opiniei publice de ce a eliberat Adeverință de angajator pentru deplasare la sediul Realitatea Plus – în regim de voluntariat angajaților care se aflau în șomaj și nu aveau încheiate contracte de voluntariat.
3) În cazul în care, în continuare, conducerea Realitatea susține că nu lucrează cu angajați aflați în șomaj, atunci să explice cu ce personal își desfășoară activitatea din moment ce producătorii, cameramanii, șefii de tură, sunetiștii se află în șomaj tehnic încă din data de 7 aprilie 2020, conform Deciziei administratorului special semnată în data de 6 aprilie 2020. Totodată, cerem administratorului special să răspundă dacă a solicitat în scris sau verbal șefilor de compartimente să cheme la serviciu, în regim de voluntariat, pe angajații care se află în șomaj tehnic.
Conducerea instituției susține că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu ar avea dreptul să formuleze astfel de întrebări întrucât “nu este o societate de presă având ca obiect de activitate informarea opiniei publice”!!! Cu alte cuvinte, în opinia patronilor stației, doar societățile de presă ar avea dreptul să facă somații publice, anchete de presă etc.iar dreptul sindicatelor la liberă exprimare și la opinie ar fi interzis de lege!
Totodată, dând dovadă de o necunoaștere a Legii Dialogului social, avocatul instituției condiționează dreptul de reprezentare pe care îl are MediaSind de mandatul acordat de membrii de sindicat. Or acest lucru este valabil doar în cazul acțiunilor în justiție. Potrivit legii, sindicatele au toată îndreptățirea să apere interesele sociale, economice și culturale ale membrilor săi, drept prevăzut inclusiv în Constituția României, prin orice mijloace legale, inclusiv petiții, sesizări sau prin diverse mijloace de protest. A susține într-o adresă oficială, că cea mai mare organizație sindicală a lucrătorilor din mass-media nu are dreptul să solicite public explicații oficiale unei instituiții de presă în ceea ce privește abuzurile grave reclamate de către unii membri ai săi, este semnul unui comportament antidemocratic, o dovadă de imixtiune în activitatea sindicală, trădând existența unei mentalități de tip dictatorial specifică societăților comuniste.