„Dacă tăceai, filosof rămâneai”, zice o vorbă veche românească. Dar domnul Mircea Radu, se pare, nu o cunoaște și, de aceea, reușește să-și dea foarte tare în petic.
Un comunicat de presă cu pretenții de drept la replică la reacția MediaSind privind prejudicierea TVR cu peste 20 milioane de euro, al Serviciului Comunicare și Protocol din Societatea Română de Televiziune, condus de fosta vedetă Mircea Radu, demonstrează cât de lipsită de profesionalism a devenit activitatea de comunicare instituțională în TVR.
Folosind un limbaj nepotrivit pentru o instituție de presă, Serviciul Comunicare încearcă decredibilizarea unei organizații care a demonstrat, cu documente din instanță, prejudicierea bugetului Televiziunii Naționale cu peste 20 milioane de euro. (amănunte aici Televiziunea Română a fost prejudiciată cu peste 20 de milioane de euro, bani ce ar fi trebuit să fie recuperați de la cei responsabili încă din 2017! )
Prima critică adusă de conducerea TVR la adresa comunicatului MediaSind, e legată de lungimea lui. Ni se reproșează că am folosit 1460 cuvinte, 30 paragrafe întinse pe 3 pagini și, pentru că administrația Gradea are o adevărată fobie față de hotărâri judecătorești incriminatorii pentru ea, pe care le-am invocat în text, bineînțeles că nu a înțeles nimic din acest „haloimăs”. Cuvântul îi aparține, bineînțeles, domnului Mircea.
Este amuzant faptul că Doina Gradea și Mircea Radu sunt preocupați de modul în care folosesc sindicaliștii din MediaSind timpul de lucru. Adoptând tehnici bolșevice de manipulare, conducerea TVR și Mircea Radu se întreabă, retoric, ce au făcut sindicaliștii în ziua în care au scris acest comunicat. Și după un calcul „științific” făcut de același Serviciu de Comunicare, a rezultat că din 20 de zile lucrătoare, sindicaliștii de la MediaSind lucrează doar 10, pentru că scriu comunicate împotriva conducerii TVR, în loc să ia exemplu de la presa privată unde se muncește: „la un holding de presă, luna trecută, s-au făcut concedieri de zeci de oameni; oameni care munceau zi-lumină fără să crâcnească, o făceau de dragul meseriei şi din dorinţa de a pune pe masă o pâine copiilor lor – nu făceau comunicate, adică.”
Deci, ar trebui să muncim zi-lumină fără să crâcnim, dacă nu vrem să fim concediați, nu să facem comunicate.
După acest delir comunicațional, care demonstrează o mentalitate bolșevică, conducerea TVR încearcă demontarea argumentelor care susțin demiterea Doinei Gradea din comunicatul MediaSind, folosind o tehnică de manipulare cunoscută – minciună prin omisiune:
„Vă oferim o replică scurtă şi argumentată juridic, în mod profesionist, pe care o puteţi lua ca model în comunicatele dumneavoastră viitoare:
a) Referitor la Decizia nr. 16/2016 – SRTv şi orice instituţie publică ale cărei fonduri sunt auditate de Curtea de Conturi are dreptul, conform legii, să conteste măsurile dispuse de auditori. SRTv a contestat în parte măsurile cuprinse în Decizia nr. 16/2016, inclusiv măsura dispusă în legătură cu restructurarea”.
Ceea ce omite, în mod intenționat, să spună comunicatul TVR, e rezultatul acestei contestații și anume, că aceasta a fost respinsă de Curtea de Conturi, de Curtea de Apel București prin Sentinta nr. 2830 din 4 iulie 2017 și de Înalta Curte de Casație și Justiție prin Hotărârea nr. Hotărârea nr.1759 din 7 aprilie 2020. Ceea ce înseamnă, potrivit dispozițiilor legale, că administrația TVR trebuia să recupereze încă din 2017 prejudicii în cuantum de peste 20 milioane de euro de la persoanele responsabile!
Doina Gradea și Mircea Radu ne acuză că am oferit informații neadevărate și atunci când invocam prejudiciul uriaș creat de SC Splendid Media SRL:
„b) SRTv a formulat acţiune în pretenţii împotriva fosta Splendid Media SRL, în prezent ONE DIGITAL STORE SRL, obiect al Dosarului nr. 24.727/3/2015, acţiune care a fost admisă, instanţa obligând pârâta să plătească SRTv suma de 24.857.827,90 lei. În vederea recuperării sumei datorate SRTv a introdus cerere la Tribunalul Municipiului Bucureşti”.
Ceea ce nu spune comunicatul TVR este că prejudiciul demonstrat de Curtea de Conturi – și anume peste 2 milioane de euro în cazul disponizibilizărilor ilegale de personal și aproximativ 16 milioane de euro în cazul fostei SC Splendid Media, nu a fost calculat și recuperat, așa cum impunea Decizia Curții de Conturi. Suma cerută în instanță a fost de 24. 857. 827,90 lei, adică aproximativ 5 milioane de euro. Nici Doina Gradea și nici Mircea Radu nu răspund în comunicat ce s-a întâmplat cu restul sumei de peste 15 milioane de euro din Decizia nr. 16/2016, dacă luăm în calcul și penalitățile și dobânzile aferente!
După ce s-au făcut că nu înțeleg denumirea folosită pentru filiala TVR din Republica Moldova, șefii TVR ne cer date pentru susținerea afirmației ”jaful din TVR se petrece în mod sistematic iar autorii se bucură de protecţia şi complicitatea politicii” . Le oferim câteva exemple, care ilustrează această complicitate prin neimplicare a unor politicieni: 1. Blocarea activității comisiei de anchetă, votată în Parlamentul României, pentru anchetarea fraudelor comise în cadrul Festivalului Cerbul de Aur și în cazul încheierii unor contracte cu diversi colaboratori (Hotărârea nr. 5/2019 pentru constituirea unei comisii de anchetă privind modalitatea de încheiere a unor contracte de colaborare cu terțe persoane și modul de angajare și efectuare a cheltuielilor din bani publici în executarea contractelor de colaborare la Societatea Română de Televiziune)
Un alt exemplu se referă la faptul că de ani de zile Rapoartele de activitate nu sunt introduse pe ordinea de zi a Comisiilor de specialitate, blocându-se, astfel posibilitatea legală de a demite conducerea TVR.
Și nu în ultimul rând, vorbim de zecile de petiții, sesizări, memorii venite din partea principalelor organizații naționale și internaționale din media privind numeroasele abuzuri comise de actualul președinte-director general, care au fost ignorate de Comisiile de specialitate din Parlament, ceea ce a dus la menținerea în fruntea instituției publice a acestei conduceri, inclusiv a consilierului pe probleme de management și coordonator al Serviciului Comunicare, Mircea Radu.
În încheiere, comunicatul TVR reia obsesiile șefei TVR legate de legalitatea și legitimitatea MediaSind în Televiziunea Română.
Repetăm: toate demersurile noastre din TVR sunt legale și legitime. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, așa cum se înțelege clar din denumire, este un sindicat național al jurnaliștilor, care are filială și în SRTV. De altfel, aceasta chestiune am lămurit-o în răspunsul, oferit pe larg, în comunicatul din data de 4 iulie, în urma gafei comise de același Serviciu de Comunicare: (Serviciul condus de fosta vedetă, Mircea Radu, „din dragoste” dezinformează opinia publică: Conducerea TVR susține că nu va exista nicio sedință de CA pentru activitatea sefei TVR deși aceasta a fost deja convocată pentru data de 8 iulie!)
Apropo de gafa uriașă de comunicare, legată de negarea informației privind ședința de analiză a managementului actualei conduceri: nici un cuvânt, domnu’ Mircea, dar nici un cuvânt?
Înainte să trimită la “treabă” pe sindicaliștii MediaSind pentru “că este de muncă“ comunicatul conducerii TVR nu uită să precizeze, că ne va acționa în justiție pentru prejudiciile de imagine solicitând și daune morale.
În orice instituție publică din orice țară democrată, un astfel de comunicat de presă și o astfel de atitudine neprofesionistă, duceau instantaneu la demiterea autorilor, dar și a întregului management.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se va lăsa intimidat de presiunile șefilor TVR care, fiind susținuți politic, tratează cu aroganță și nesimțire orice avertizare publică venită din partea societății civile. Totodată, organizația îi asigură pe cei aproximativ 600 de membri din Televiziunea Română că va fi, în continuare, alături de ei, apărându-le drepturile!
Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 10 iulie 2020
Foto știri.botoșani.ro: Mircea Radu, “concediat” cu tot cu asistenta lui de la emisiunea Din dragoste!