Într-un apel transmis de membrii Consiliului de Administrație conducerii Parlamentului României, reprezentanții salariaților din CA, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, reprezentanții din CA ai PNL, PSD și USR, Cristian Petcu, Sorin Ilieșiu și Dan Lazea, arată situația dramatică și umilitoare în care a ajuns cea mai mare instituție de presă și angajații săi, din cauza managementului dezastruos și abuziv al șefei TVR, Doina Gradea (foto). Aceștia cer Parlamentului să stopeze “maniera discreționară și total neprofesionistă în care este condusă TVR” și solicită demiterea președintelui-director general pentru ca Televiziunea Română să-și poată îndeplini misiunea publică, așa cum prevede Legea de organizare și funcționare, dar și Constituția României.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Filiala MediaSind TVR susțin și se raliază la acest demers adresat Parlamentului României, vital pentru funcționarea Televiziunii Naționale. MediaSind solicită necesitatea demiterii de urgență a șefei TVR și numirea unei conduceri profesioniste, care să dea dovadă de respect față de cetățeni și de angajații instituției. MediaSind cere și celorlalți membri ai CA, în special reprezentanților Președinției, Guvernului, minorităților și ai UDMR, să susțină demersul colegilor săi din CA, pentru a nu deveni complici la corupția și abuzurile grave semnalate de mai multe controale ale Curții de Conturi și de sentințe judecătorești definitive.
A sosit momentul ca interesul public să primeze în fața intereselor personale sau de grup!
Vă prezentăm în continuare scrisoarea celor 5 membri ai CA din SRTV.
Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 10 august 2020
Către Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu
Către Președintele Senatului României, Robert Cazanciuc
Către membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Președinte Gigel Știrbu
Către membrii Comisiei pentru cultură și media din Senat, Președinte Lucian Romașcanu
Subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (CA al SRTv) vă solicităm să aprobați audierea de către Comisiile pentru cultură din Parlament a conducerii executive a SRTv și a oricărui membru al CA al SRTv care dorește să participe la audieri cu privire la o serie de nereguli pe care le reclamăm în funcționarea SRTv, nereguli care impun demiterea Președintelui-Director General (PDG), Doina Gradea.
Între aceste nereguli, menționăm în primul rând maniera discreționară de a conduce televiziunea a actualului PDG care a dus la prăbușirea audiențelor la cea mai joasă cotă de piață din istoria TVR (Market Share 2% la nivel național pentru principalul canal, cu o audiență de doar 0,4 Rtg% medie zilnică, audiență care nu trece de 1 Rtg% nici în cazul mediei pentru intervalul de prime time). La un asemenea nivel este evident că TVR nu își poate îndeplini misiunea publică, extrem de importantă în actualul context al pandemiei Covid-19 și al apropiatelor alegeri politice locale și parlamentare.
Art. 20 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevede: „Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului.”
În baza acestei prevederi legale, vă cerem să o demiteți pe doamna Doina Gradea din funcția de membru al Consiliului de Administrație, implicit și din aceea de Președinte-Director General și să permiteți actualului Consiliu de Administrație al SRTv să-și aleagă un nou Președinte din rândul actualilor membri (al căror mandat expiră în 2022) capabil să asigure un management performant în acord cu misiunea publică a SRTv.
Actualul Consiliu de Administrație a aprobat în anul 2018 un proiect de redresare a SRTv, dar PDG Doina Gradea a împiedicat punerea în aplicare a măsurilor decise, după cum confirmă dl. Alexandru Sassu (Președinte-Director general al SRTv între anii 2007-2010), care a demisionat recent din funcțiile de producător general și consilier al doamnei Doina Gradea pe care le-a deținut în ultimii doi ani.
În acest context, dl. Alexandru Sassu a declarat: „Comportamentul d-nei PDG Doina Gradea a evoluat din ce în ce mai mult către cel al unui vătaf, tratând angajații SRTv ca pe niște angajați personali pe moșia personală. În același timp președintele director general al SRTv a ajuns să coordoneze în mod direct și personal toate sau aproape toate activitățile și acțiunile din SRTv, impunându-și voința în fața celor mult mai bine pregătiți din punct de vedere profesional. A ținut să-și impună amprenta personală pe întreaga activitate din SRTv și, din păcate, rezultatele dezastruoase din ultima vreme dovedesc că a și reușit. Mă simt nevoit să demisionez și să atrag atenția asupra modului în care este condusă în acest moment instituția. PDG-ul a ales să facă orice compromis numai pentru a rămâne în funcție, chiar dacă prețul plătit a fost ducerea SRTv către un dezastru aproape total și, în mod sigur, extrem de greu de îndreptat. /…/ Situația este extrem de gravă și necesită foarte rapid o analiză profundă și foarte serioasă în urma căreia să se poată determina niște direcții de acțiune care să stopeze prăbușirea definitivă a SRTv.”
Declarațiile făcute de dl. Alexandru Sassu confirmă punctul nostru de vedere, semnalat public și în ianuarie 2019, când ne-am adresat Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Parlament, reclamând lipsa de transparență din instituția publică. Semnatarii scrisorii de atunci (Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea, Nagy-Debreczeni Hajnal, Cristian Vasile Petcu, Christel Țopescu) atrăgeam atenția că doamna PDG Doina Gradea ascunde Consiliului de Administrație informații privind cheltuielile reale ale instituției, invocă eronat clauze de confidențialitate pentru a ascunde sumele plătite colaboratorilor postului public și refuză în mod constant să ne furnizeze informațiile solicitate.
Reamintim că în februarie 2019 Camera Deputaților a votat înființarea unei comisii de anchetă privind cheltuielile din Societatea Română de Televiziune, comisie despre a cărei activitate nu avem cunoștință.
De asemenea, sunt numeroase neregulile semnalate de controalele Curții de Conturi. Cu toate aceastea, doamna PDG Doina Gradea întârzie punerea în aplicare a măsurilor și recomandărilor, inclusiv recuperarea prejudiciilor cauzate de restructurarea din 2012-2013.
Maniera de a conduce a doamnei PDG Doina Gradea a determinat numeroase reacții și din partea Sindicatului Român al Jurnaliștilor – MediaSind, care a reclamat numeroase abuzuri și ilegalități ale actualei conduceri și cere numirea unei echipe profesioniste care să dovedească respect față de angajații instituției și de misiunea publică a TVR.
Recent, problemele TVR s-au amplificat: în data de 6 august a fost depusă la DNA o plângere pe numele doamnei PDG Doina Gradea, în legătură cu un schimb de terenuri în urma căruia SRTv ar fi prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de dl. deputat Emanuel Ungureanu, autorul plângerii. Subliniem că membrii CA al SRTv nu au fost informați sau consultați în această chestiune de doamna PDG Doina Gradea, cu toate că a luat decizii încă din 2018 în această speță. În legătură cu acest subiect, dar nu numai, ne exprimăm speranța că președinții celor două Comisii de specialitate ale Senatului, respectiv Camerei Deputaților vor putea să participe în calitate de invitați la următoarea ședință a Consiliului de Administrație, pentru a-și putea forma o imagine mai clară asupra modului în care este apărat interesul public în interiorul TVR. Sperăm că o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație va putea fi organizată cât mai curând.
Menționăm că în ultimii trei ani TVR a fost implicată în numeroase scandaluri, în urma cărora am cerut asumarea răspunderii la cel mai înalt nivel al SRTv, aşa cum a fost cazul Dragoș Pătraru (”Starea nației”) și scandalul “Cap de porc” (2018), precum și cele privind cheltuielile pentru Eurovision și Cerbul de Aur. Apelurile noastre și propunerile constructive pe care le-am înaintat Preşedintelui-Director general și Comitetului Director pentru a stopa prăbușirea TVR au fost sfidate în mod constant de doamna Gradea, așa cum a procedat și la audierile din Comisiile de specialitate ale Parlamentului.
În concluzie, vă cerem să stopați maniera discreționară și total neprofesionistă în care este condusă TVR și să ne permiteți să ne ducem la bună îndeplinire mandatul pe care l-am primit din partea Parlamentului României de a asigura buna funcționare a acestei instituții în conformitate cu legislația în vigoare și cu așteptările legitime ale publicului de la televiziunea națională.
7 august 2020
Semnează următorii membri ai CA al SRTv:
Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi