Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat în judecată conducerea Societății Române de Televiziune – SRTV deoarece aceasta a refuzat să ofere explicații privind modul în care a gestionat problema terenului de la TVR Cluj, aflată în cercetarea Direcției Naționale Anticorupție (amănunte aici: MediaSind TVR solicită Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj! )
Prin adresa nr. C/622/04.09.2020, președintele-director general Doina Gradea a refuzat să răspundă la întrebările pe care le-am transmis conducerii TVR încă din data de 7 august 2020, susținând că acestea “nu se încadrează în prevederile Legii nr.544/2001”, adică nu sunt informații de interes public! Singura întrebare la care șefa TVR a catadicsit, totuși, să răspundă este cea referitoare la situația juridică a terenului de la TVR Cluj, recunoscând că acesta nu se afla în proprietatea publică a statului ci în proprietatea TVR, motiv pentru care nu ar fi trebuit selectat pentru tranzacție de comisia numită tocmai de șefa TVR. În rest, la celelalte întrebări care ar fi trebuit să clarifice ceea ce presa a numit afacerea imobiliară de la TVR Cluj, șefa TVR a refuzat să răspundă. Iată întrebările care au fost formulate:
„1. Care este situația juridică a terenului aflat în administrarea SRTv în suprafață de 4174 mp, situat în strada Meziad nr.4, din Cluj Napoca, și cum a intrat acesta în proprietatea privată a SRTv?
2. De ce conducerea SRTv sau reprezentanții mandatați de președintele-director general nu au propus retrocedarea unei cote-părți din terenul de aproximativ 5 000 de mp. deținuți de SRTV în strada Donath nr.160 din Cluj Napoca, teren aflat în proprietatea statului, și s-a luat în calcul retrocedarea unui teren aflat în proprietatea privată a SRTv, situat în strada Meziad nr. 4 din Cluj Napoca? De de nu s-a optat pentru soluția legală ca un teren aflat în proprietatea statului să fie compensat tot cu un teren aflat în proprietatea statului și nu în proprietatea privată a SRTV?
3. Ce competențe în materia de retrocedări privind Legea nr.10/2001 au avut cei 3 angajați ai SRTV numiți de președintele-director general Doina Gradea, în Comisia Internă pentru soluționarea notificării nr.1615/26.07.2001? Care au fost criteriile de selecție atunci când i-ați numit pe cei 3 angajați să soluționeze problemele privind patrimoniul SRTV?
4. A solicitat conducerea SRTV un mandat din partea reprezentantului statului, Ministerul de Finanțe, precum și un mandat de reprezentare din partea Consiliului de Administrație al SRTV pentru cedarea a 4174 mp de la Studioul teritorial TVR Cluj, aflat în proprietatea privată a SRTV la schimb cu 356 mp, teren aflat în proprietatea statului și administrat de SRTV? Dacă da, prezentați adresa de înaintare și răspunsurile primite. Dacă nu, precizați motivele pentru care nu s-au solicitat aceste mandate.
5. De ce în Dosarul nr. 39347/3/2018 secția a 4-a Civilă a Tribunalului București, conducerea SRTV nu a angajat o casă de avocatură specializată în cauze privind retrocedări și a decis ca Serviciul Juridic, prin proprii angajați, să reprezinte instituția? În alte cauze, cum ar fi procesele împotriva propriilor salariați sau a MediaSind TVR, de ce s-au angajat serviciile celor mai scumpe case de avocatură din țară? Precizați care au fost motivațiile în toate cazurile, precum și copii după Notele de fundamentare.
6. De ce conducerea SRTV nu s-a opus și nici nu a atacat expertiza solicitată de partea reclamantă asupra terenului, proprietate SRTV, atunci când concluziile acesteia erau evident în defavoarea instituției?
7. Din ce cauze Serviciul Juridic al SRTV nu a asigurat prezența unui reprezentant la toate termenele din această cauză, Dosar nr. 39347/3/2018?”
Cu excepția Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului României care, măcar, a solicitat un punct de vedere șefei TVR în legătură cu multiplele semnale transmise de societatea civilă, de membrii CA și de organizația noastră, nicio altă comisie parlamentară sau vreun partid politic nu a făcut vreun gest privind cercetarea abuzurilor și a faptelor de corupție reclamate în Televiziunea Națională. (amănunte aici: MediaSind TVR cere conducerii PSD retragerea sprijinului politic pentru șefa Televiziunii Naționale!)
MediaSind TVR va sesiza acest caz și la DIICOT pentru a cerceta faptele semnalate deoarece, din cauza complicității politice de care încă se bucură conducerea TVR, singura soluție pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului român este ca justiția să soluționeze cu celeritate desele încălcări ale legii și să-i sancționeze pe cei vinovați.
Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 10 august 2020
Foto: Monumentul corupției