Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au acționat astăzi, 27 ianuarie 2021, la Tribunalul Municipiului București, conducerea Societății Române de Televiziune – SRTV, întrucât aceasta a refuzat să ofere informațiile publice solicitate în legătură cu organizarea și difuzarea emisiunii Revelion la mine acas’.
Având în vedere faptul că prin difuzarea unei emisiuni de calitate insalubră, (amănunte aici: MediaSind solicită Parlamentului să demită întreaga “echipă Garcea” din fruntea Televiziunii Naționale!), care încalcă în mod flagrant prevederile art.4 alin. (1) din Legea nr.41/1994, Televiziunea Română și-a abandonat misiunea publică, am solicitat conducerii instituției să răspundă la următoarele întrebări:
- A existat un producător pentru întregul program de revelion sau „Revelion la mine acas’”, a fost o producție de sine stătătoare?
- Emisiunea Revelion la mine acas’ a fost o coproducție sau o producție externă achiziționată de către TVR?
- Dacă a fost o coproducție, cine a fost producătorul din instituție responsabil pentru aceasta emisiune?
- Dacă a fost o achiziție a unui program “la cheie”, de ce s-au încheiat separat contracte comerciale cu două firme aparținând actorilor?
- Care au fost sumele plătite pentru fiecare contract în parte încheiat pentru emisiunea Revelion la mine acas’ ?
- Cine a fost producătorul intern din TVR responsabil pentru preluarea producției externe?
- Cine a filmat în barul St. Patrick? R&M Production Art sau angajați ai SRTV?
- Contractul are ca obiect “asigurarea întregii creații prestații artistice (actori, invitați speciali, interpreți de muzică ușoară, trupe, regie artistică, apariții episodice, mișcare scenică, figurație, regie locație)” necesară realizării programului special de sărbători cu titlul Revelion la mine acas’, difuzat pe canalul TVR 1, în data de 31 decembrie 2020”?
- Editarea video și post producția au fost realizate în TVR?
- De ce nu a existat generic de emisiune?
- Cine a vizionat materialul final în vederea acordării bunului de difuzare: Producătorul General, Directorul de canal, producătorul delegat sau directorul de programe sau altcineva? Vă solicităm să precizați și funcția care a vizionat materialul înainte de a fi introdus in serverele de emisie.
- Pentru emisiunea Revelion la mine acas’ cine a dat bunul de difuzare in sistemul intern de aprobare pentru emisie? Numiți funcția.
- De ce a fost evitată decizia membrilor Consiliului de Administrație prin împărțirea sumei totale pentru realizarea și difuzarea acestei emisiuni în mai multe contracte?
Confundând instituția publică cu un SRL, conducerea TVR ne-a comunicat prin adresa nr. C/50/18.01.2021 (foto), un răspuns halucinant prin care ne anunță că informațiile solicitate nu se încadrează în prevederile Legii nr. 544/2001! Mai mult, în mod eronat, aceasta face referire la dispozițiile art. 8 din Legea nr.41/1994 care stabilesc autonomia editorială a instituției publice, prin care se interzic orice fel de ingerințe editoriale. Or, în acest caz avem o ruptură de logică, întrucât organizația noastră nu a solicitat ca respectivul program să nu fie difuzat sau să fie cenzurat, ci doar informații de interes public privind realizarea și difuzarea emisiunii, precum și despre banii publici cheltuiți din bugetul instituției.
Iar ca argument „suprem” în sprijinul „nevinovăției” sale, conducerea TVR afirmă că nu a fost sancționată de CNA, adică de acel organism profund politizat și ai cărui reprezentanți, cu mici excepții, au votat în funcție de ordinele primite de la partidul care a propus-o în funcție și care o sprijină constant pe șefa TVR, Doina Gradea.
În consecință, pentru abandonarea misiunii publice de către TVR, MediaSind TVR solicită demararea cercetării disciplinare împotriva tuturor persoanelor implicate în acest așa-zis proiect TV, începând cu producătorul general, directorul de programe, dar și a directorului canalului TVR1. Totodată, având în vedere informațiile apărute în presă privind sumele exorbitante (PROTV – Programul TVR de Revelion a costat 140.000 de € și a fost o bășcălie la adresa pandemiei) plătite, fără aprobarea CA, firmelor private cu care șefa TVR a încheiat contractele pentru cele câteva ore de program de Revelion, MediaSind TVR solicită Parlamentului, dar și instituțiilor abilitate, să cerceteze cu celeritate aceste tranzacții comerciale.
Având în vedere faptul că vinovați de situația dezastruoasă din SRTV sunt și cei care au girat prin atitudinea și votul lor, managementul defectuos și faptele de corupție depistate de inspectorii Curții de Conturi și ai Ministerului de Finanțe, MediaSind TVR solicită Președinției, Guvernului, PSD, UDMR și Grupului Minorităților Naționale să retragă sprijinul politic acordat persoanelor nominalizate de către acestea în Consiliul de Administrație al SRTV. Cu excepția reprezentanților salariaților în CA, ai reprezentanților PNL și USR, dar și a unui reprezentant PSD, ceilalți membri ai CA au făcut scut în fața abuzurilor șefei TVR, Doina Gradea, girând constant și votând deciziile acesteia care au afectat în mod grav instituția publică de presă. (amanunte aici: Membrii CA au notificat Parlamentul despre blocajul instituțional din Televiziunea Română și cer de urgență demiterea președintelui-director general! )
În concluzie, MediaSind TVR susține că se impune numirea de urgență la conducerea Societății Române de Televiziune a unor profesioniști care să respecte misiunea publică, pe telespectatori, dar și pe salariații instituției. Orice moment în care la conducerea TVR se află administrația Gradea, reprezintă un real pericol pentru serviciul public de televiziune, dar și pentru democrație.
MediaSind TVR
Departament Comunicare
București 27 ianuarie 2021
Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR
Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma pentru avertizorii din cultură și mass-media Fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind