Doina Gradea uită că Parlamentul a demis-o tocmai pentru management defectuos și de numeroasele acuzații legate de abuzuri și fapte de corupție depistate de instituțiile de control
Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind a luat act de demersurile făcute de fostul președinte – director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, la conducerea European Broadcasting Union – EBU (foto) cu scopul de a obține sprijinul și reacția publică a alianței instituțiilor publice de media împotriva demiterii Consiliului de Administrație al TVR de către Parlamentul României. În acest demers, fosta șefă a TVR solicită conducerii EBU să-si manifeste îngrijorarea și să reactioneze față de atacurile politice asupra televiziunii din România, atacuri considerate asemănatoare cu cele făcute de partidele liberale și de politicieni din alte tari europene asupra instituțiilor de media. În scrisoare, Doina Gradea, confundându-se cu Televiziunea Română, își permite chiar să-i amintească conducerii forului internațional obligațiile din statutul EBU privind sprijinirea independenței membrilor afiliați și anunță că, personal, se va ocupa în justiție pentru a proteja independența TVR în România!
Față de aceste demersuri penibile, Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind precizează că fosta șefă a TVR se află într-o confuzie crasă. Aceasta uită că a fost demisă de Parlament prin respingerea Rapoartelor de activitate din anii 2017, 2018 și 2019 tocmai din cauza managementului defectuos și a multiplelor fapte de corupție semnalate de inspectorii Curții de Conturi și de cei ai Ministerului Finanțelor Publice. Din acest motiv, aceasta nu mai poate să fie repusă în vreo funcție de conducere din instituție!
Încercarea disperată a Doinei Gradea și a unei grupări din partidul care a propus-o și susținut-o în TVR, Partidul Social Democrat – PSD, de a reveni la conducerea instituției pe care a compromis-o prin managementul său defectuos, reprezintă o lovitură puternică dată tuturor angajaților instituției, dar și cetățenilor plătitori de taxe și impozite. Este uluitor tupeul șefei TVR și al politicienilor care o susțin, de a încerca, prin orice mijloace, să impună la conducerea TVR persoane care au distrus prin activitatea și deciziile lor, cea mai mare instituție de presă din România.
Având în vedere aceste argumente, SRJ MediaSind cere conducerii EBU să nu se compromită prin susținerea unei persoane care a fost demisă de Parlamentul României tocmai pentru abuzurile și managementul defectuos de care a dat dovadă, precum și prin actele de corupție descoperite în urma controalelor instituțiilor abilitate ale statului român în Televiziunea Română. Revenirea fostei șefe și a complicilor săi în TVR ar însemna, de fapt, un atac la democrația și independența instituției.
Abuzurile și nelegalitățile asupra angajaților din TVR, dar și asupra organizației noastre, au fost aduse frecvent la cunoștința instituțiilor europene de reprezentanții MediaSind, inclusiv la ședințele Comisiei de dialog social din audiovizual din Comisia Europeană la care au fost prezenți și reprezentanții EBU. Acestea au fost sancționate și de organizațiile la care suntem membri cu drepturi depline prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind – Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union (amănunte aici: Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR!)
Din aceste motive, fosta șefă a TVR este ultima persoană care ar trebui să vorbească despre independența instituției publice de media din moment ce a fost numită politic și a transformat instituția în instrument de propagandă politică. (amănunte aici: Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită coaliției de guvernare să nu desemneze politruci în Consiliile de administrație din TVR și Radio România! )
SRJ Mediasind consideră că TVR, dar și Radioul Public au nevoie de o conducere profesionistă prin modificarea Legii de organizare și funcționare în scopul depolitizării acestor instituții publice de media. Pentru acest demers este nevoie de o consultare serioasă a profesioniștilor din domeniu, cu sprijinul EBU, IFJ, EFJ, UNI Global Union, precum și a celorlalte organizații din media.
Biroul Executiv Național SRJ MediaSind
București, 30 iunie 2021