Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) s-a alăturat partenerilor săi din Media Freedom Rapid Response (MFRR), precum și afiliatului său din România, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la bătaia brutală a doi regizori care filmau un documentar despre tăierile ilegale în România și fac apel la procurorul general al țării și la autoritățile statului să se asigure că toți cei responsabili sunt aduși rapid în fața justiției.
La 16 septembrie 2021, jurnalistul și cineastul independent Mihai Dragolea și regizorul Radu Constantin Mocanu au fost atacați și bătuti grav de aproximativ 20 de persoane înarmate cu bâte și topoare în timp ce documentau problema tăierii ilegale într-o pădure din județul Suceava, nord-estul României. Un activist, Tiberiu Bosutar, care îi ajuta în depistarea infracțiunilor de mediu din Bucovina, a fost, de asemenea, bătut.
Două dintre victime și-au pierdut pierdut cunoștința și au fost transportate de serviciile de urgență la spitalul din Vatra Dornei. S-a raportat că toți trei au suferit leziuni care nu pun viața în pericol și au primit tratament și se află într-o stare stabilă. Toate filmările lor au fost șterse și echipamentul a fost distrus de atacatori.
Într-un interviu, Dragolea a spus că echipa a călătorit cu mașina într-o secțiune a pădurii după ce un sătean a raportat activități neobișnuite. După ce au fost abordați de grup, echipa s-a refugiat în vehicul, dar a fost târâtă afară și bătută. Regizorul a fost lovit în față și apoi a căzut într-o râpă din apropiere, de unde a sunat la serviciile de urgență. Activistul Boșutar a fost dezbrăcat și umilit. La un moment dat, atacatorii au amenințat că îi vor ucide.
Organizațiile noastre sunt îngrozite de acest atac oribil asupra unui echipaj documentar, care pur și simplu și-a făcut treaba. În timp ce identificarea și interogarea a cel puțin 11 persoane este un prim pas binevenit, îndemnăm polițiștii din Vatra Dornei să se asigure că toți cei implicați sunt acuzați și urmăriți penal în cea mai mare măsură a legii. Ministrul de interne, inspectorul general al Poliției Române și procurorul general ar trebui să se angajeze pentru a se asigura că cazul este tratat cu cea mai mare urgență. Condamnarea primului ministru Florin Citu este un semn binevenit că acest tip de violență este inacceptabil. Cu toate acestea, acest lucru este departe de prima dată când mass-media s-a confruntat cu violență pentru că a raportat despre exploatarea forestieră ilegală și corupția din România. Autoritățile de stat nu au reușit să demonteze rețelele mafiote responsabile de aceste infracțiuni și trebuie să ia măsuri rapide și măsuri de combatere a activităților ilegale ca atare.
În ultimii ani,peste 100 de jurnaliști și realizatorii de filme care documentează situația tăierilor ilegale ale pădurilor, în special personal din cadrul autorităților forestiere naționale, au fost atacați de cei care lucrează pentru grupări forestiere. Intimidarea este obișnuită, iar denunțătorii se confruntă cu amenințări serioase. Faptul că multe dintre aceste atacuri rămân neprocesate a contribuit la un sentiment de impunitate și posibilitatea de a acționa dincolo de limitele legii. Autoritățile române trebuie, de asemenea, să respecte angajamentele internaționale privind siguranța jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, în special a celor care lucrează curajos pentru a face lumină asupra acestei distrugeri a mediului. MFRR se solidarizează cu cei atacați și este gata să ofere finanțare pentru înlocuirea echipamentului lor de înregistrare și să sprijine urmărirea acțiunilor legale împotriva agresorilor.
Semnat:
Centrul european pentru libertatea presei și mass-media (ECPMF)
Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
Institutul Internațional de Presă (IPI)
OBC Transeuropa (OBCT)