Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă din sectorul Cultură și Mass-Media, având în componență mai multe sindicate din Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune (Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR, Filiala Sindicatul Liber MediaSind Radio România, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune și Sindicatul Salariaților din SRR SINDSAL), solicită Parlamentului României să ia toate măsurile pentru deblocarea funcționării în condiții de legalitate a celor două societăți.
Este revoltător că s-a ajuns la această situație de blocaj, deși atât membrii noștri afiliați (vezi aici: Pentru a nu se bloca activitatea instituțiilor publice de media, MediaSind cere Parlamentului sa urgenteze procedura de desemnare a membrilor noilor CA din Radioul Public și Televiziunea Română! ) cât și avertizori publici din instituție (vezi aici: “TVR se află într-o situație tristă, rodul unei scamatorii grotești. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice”) au semnalat Parlamentului, de mai multă vreme, că se impunea de urgență încetarea interimatului și demararea procedurilor pentru desemnarea membrilor în noile Consilii de Administrație.
În urma expirării mandatului celor doi directori generali interimari din SRR și SRTV, Liviu Popescu și Ramona Săseanu, începând din data de 29 octombrie 2021, ora 00,00, cele două instituții nu mai au conducere. În acest sens, precizăm că Hotărârea Birourilor Permanente reunite din data de 29 octombrie 2021 privind declanșarea procedurii de desemnare a membrilor în Consiliile de Administrație din SRR și SRTV este incompletă fără desemnarea unor directori generali interimari care să semneze actele necesare funcționării instituției până la votarea în Parlament a noilor conduceri. Din acest motiv, există riscul ca angajații celor două societăți să nu-și primească drepturile salariale, iar activitatea să fie blocată!
Totodată, lipsa unor directori generali interimari poate face imposibilă alegerea reprezentanților salariaților în Consiliile de Administrație, întrucât, potrivit art.19 alin d) din Legea nr.41/1994, “personalul angajat al fiecărei societăți desemnează, prin vot secret, candidații pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societății respective.”
Având în vedere aceste argumente, Federația FAIR-MediaSind solicită Parlamentului României să adopte, de urgență, măsurile necesare pentru deblocarea acestei situații, astfel încât să fie respectată legea de organizare și funcționare a celor două societăți.
Nu în ultimul rând, având în vedere desele scandaluri și dezastrul provocat în Televiziunea Română prin numirea unui director general interimar conflictual și fără o minimă experiență managerială, Federația FAIR-MediaSind solicită responsabilitate din partea decidenților politici atunci când desemnează diverse persoane să conducă instituții importante ale statului român.
În calitate de membru cu drepturi depline la Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI GLOBAL UNION și, pe plan național, la Confederația CNSLR-Frăția, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind va solicita sprijinul acestor puternice organizații pentru ca drepturile membrilor noștri din cele mai mari instituții de presă să fie respectate și de autoritățile române.
Prezentul apel reprezintă și o Notificare oficială către Parlamentul României.
Biroul Executiv Permanent al Federației FAIR-MediaSind
București, 1 noiembrie 2021