MediaSind TVR cere demiterea conducerii Departamentului Juridic al TVR!
Campania #VremrespectpentruangajațiiTVR continuă!
Deși în data de 25 ianuarie 2022 Curtea de Apel București a respins ca nefondat recursul Societății Române de Televiziune împotriva sentinței Tribunalului Municipiului București privind obligarea conducerii SRTV să prezinte MediaSind modul în care a gestionat problema afacerii imobiliare de la TVR Cluj, aflată în cercetarea Direcției Naționale Anticorupție (amănunte aici: Deputatul Emanuel Ungureanu, plângere la DNA pe numele directorului general al televiziunii publice) , nici până în prezent, conducerea Departamentului Juridic al instituției, coordonată în acest moment de juristul Mircea Duca (foto), nu a pus la dispoziție informațiile publice prevăzute în sentința judecătorească! De altfel, Mircea Duca este singurul jurist din Departamentul Juridic care a acceptat să dea aviz de legalitate pentru numirea în funcția de producător executiv al Ramonei Săseanu, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr.41/1919 și fără votul Consiliului de Administrație!
Iată întrebările care au fost formulate și ale căror răspunsuri sunt, în continuare, ținute la secret de către TVR:
„1. Care este situația juridică a terenului aflat în administrarea SRTv în suprafață de 4174 mp, situat în strada Meziad nr.4, din Cluj Napoca, și cum a intrat acesta în proprietatea privată a SRTv?
2. De ce conducerea SRTv sau reprezentanții mandatați de președintele-director general nu au propus retrocedarea unei cote-părți din terenul de aproximativ 5.000 de mp. deținuți de SRTV în strada Donath nr.160 din Cluj Napoca, teren aflat în proprietatea statului, și s-a luat în calcul retrocedarea unui teren aflat în proprietatea privată a SRTv, situat în strada Meziad nr. 4 din Cluj Napoca? De de nu s-a optat pentru soluția legală ca un teren aflat în proprietatea statului să fie compensat tot cu un teren aflat în proprietatea statului și nu în proprietatea privată a SRTV?
3. Ce competențe în materia de retrocedări privind Legea nr.10/2001 au avut cei 3 angajați ai SRTV numiți de președintele-director general Doina Gradea, în Comisia Internă pentru soluționarea notificării nr.1615/26.07.2001? Care au fost criteriile de selecție atunci când i-ați numit pe cei 3 angajați să soluționeze problemele privind patrimoniul SRTV?
4. A solicitat conducerea SRTV un mandat din partea reprezentantului statului, Ministerul de Finanțe, precum și un mandat de reprezentare din partea Consiliului de Administrație al SRTV pentru cedarea a 4174 mp de la Studioul teritorial TVR Cluj, aflat în proprietatea privată a SRTV la schimb cu 356 mp, teren aflat în proprietatea statului și administrat de SRTV? Dacă da, prezentați adresa de înaintare și răspunsurile primite. Dacă nu, precizați motivele pentru care nu s-au solicitat aceste mandate.
5. De ce în Dosarul nr. 39347/3/2018 secția a 4-a Civilă a Tribunalului București, conducerea SRTV nu a angajat o casă de avocatură specializată în cauze privind retrocedări și a decis ca Serviciul Juridic, prin proprii angajați, să reprezinte instituția? În alte cauze, cum ar fi procesele împotriva propriilor salariați sau a MediaSind TVR, de ce s-au angajat serviciile celor mai scumpe case de avocatură din țară? Precizați care au fost motivațiile în toate cazurile, precum și copii după Notele de fundamentare.
6. De ce conducerea SRTV nu s-a opus și nici nu a atacat expertiza solicitată de partea reclamantă asupra terenului, proprietate SRTV, atunci când concluziile acesteia erau evident în defavoarea instituției?
7. Din ce cauze Serviciul Juridic al SRTV nu a asigurat prezența unui reprezentant la toate termenele din această cauză, Dosar nr. 39347/3/2018?”
Având în vedere faptul că hotărârea Curții de Apel este definitivă, iar noua conducere a SRTV era obligată să pună deîndată la dispoziția SRJ MediaSind și a filialei MediaSind TVR informațiile referitoare la derularea acestei afaceri imobiliare cu un pronunțat iz de corupție, conducerea Departamentului Juridic asigurată provizoriu de juristul Mircea Duca a refuzat să respecte o sentință definitivă! Din acest motiv, MediaSind cere președintelui-director general al SRTV, Dan Cristian Turturică, înlocuirea persoanei care coordonează, în acest moment, compartimentul juridic și punerea în aplicare a sentinței judecătorești. În caz contrar, atragem atenția că Televiziunea Română va fi executată silit!
Amintim că pentru curajul de a semnala afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj, membrii fostului Comitet Director al stației teritoriale au fost schimbați din funcție și a fost numită, cu încălcarea Legii nr. 41/1994, o nouă conducere aleasă după criterii politice și de slugărnicie. (amănunte aici: Administrația Gradea se răzbună pe conducerea TVR Cluj pentru că a reclamat afacerea imobiliară cu terenul studioului teritorial! )
Desi pe rolul instanței există un proces împotriva legalității numirii conducerii TVR Cluj, iar Curtea de Conturi a impus măsură obligatorie pentru numirea comitetelor directoare cu aprobarea Consiliului de Administrație, așa cum prevede art. 35 din Legea nr.41/1994, până în prezent nu a fost luată nicio decizie pentru reintrarea în legalitate!
Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 8 martie 2022
Alătură-te Campaniei #vremrespectpentruangajațiiTVR!
Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind