Federația Internațională a Muzicienilor – FIM, cea mai mare organizație din lume a artiștilor interpreți, a reacționat dur împotriva Statutului Lucrătorului Cultural Profesionist adoptat de Parlamentul României, document care elimină sindicatele din procesul de dialog social.
În următoarea perioadă și alte organizații internaționale vor protesta la Comisia Europeană și la Parlamentul European împotriva politicii anticulturale promovate de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Totodată, organizațiile internaționale vor solicita demararea procedurilor de infringement pentru încălcarea Directivelor europene privind libera asociere și relațiile de muncă.
Federația FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă din Cultură și Mass-Media, este membru cu depline la Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor, UNIGLOBAL UNION, Federația Europeană a Jurnaliștilor și, pe plan național, la Confederația CNSLR-Frăția.
România | Lucrătorii independenți, victime ale unei legi anti-sindicale
Cât de departe va merge România cu politica sa anti-sindicală? Această întrebare este pusă în contextul în care Parlamentul României a adoptat, la 16 noiembrie 2023, o lege care rezervă asociațiilor (nu sindicatelor) dreptul de a încheia acorduri colective pentru lucrătorii independenți.
Până în 2022, legea nu permitea lucrătorilor independenți să fie reprezentați colectiv pentru a-și apăra interesele profesionale. Confruntat cu presiuni, în special din partea Comisiei Europene, guvernul român a fost forțat să revină asupra acestei clare încălcări a dreptului la libertatea de asociere.
Această prevedere este contrară atât legislației europene, cât și reglementărilor internaționale pe care Parlamentul României tocmai a consacrat-o printr-o lege.
Același guvern a emis apoi în grabă o ordonanță care specifică natura organizațiilor implicate în dialogul social în numele lucrătorilor independenți. Astfel, asociațiile sunt înzestrate cu această prerogativă, sindicatele fiind excluse. Această măsură este cu atât mai neînțeleasă, având în vedere că legea nr. 367/2022 privind dialogul social nu autorizează asociațiile să încheie acorduri colective.
Această prevedere este contrară atât legislației europene, cât și standardelor internaționale – în special Convențiile OIM nr. 87 privind libertatea de asociere și nr. 98 privind negocierea colectivă – pe care Parlamentul României tocmai a consacrat-o printr-o lege.
FIM este alături de FAIR-MEDIASIND și de întreaga mișcare sindicală românească pentru a forța liderii acestei țări să revină asupra unui text inechitabil pe care niciun guvern nu îndrăznise până acum să-l adopte.
Comunicatul FIM: Romania | Self-employed workers victims of anti-union law