Negocierile Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune – SRR au continuat ieri, 20 mai 2024, între conducerea instituției și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de organizațiile afiliate din SRR – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură – FAIR și Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.
Deși la ultimele întâlniri părțile au convenit să negocieze doar articolele care nu implică impact financiar, urmând ca la întâlnirea de luni, 20 mai 2024, echipa SRR să prezinte oferta financiară, acest lucru nu s-a întâmplat. Reprezentanții SRR au explicat că încă nu au oferta completă, că mai au calcule de efectuat și că trebuie să mai ia un mandat din partea CA, ședință ce va avea loc miercuri, 22 mai 2024. Au promis că va fi prezentată în ședința din data de 23 mai 2024. Totodată, până la aceeași ședință, reprezentanții SRR trebuie să pună la dispoziția Federației FAIR-MediaSind restul de documente pe care nu le-au transmis, și anume contractele comerciale pentru anul în curs, precum și completarea situației salariaților cu numărul de posturi ocupate pentru fiecare funcție.
Având în vedere prezența la ședință a avocatului Federației FAIR -MediaSind, s-a rediscutat, din păcate în maniera preferată de șefii comisiei SRR, cu ironii ieftine și jigniri, necesitatea eliminării sintagmei „în limitele bugetare” care condiționează acordarea unor drepturi salariale importante angajaților instituției, cum ar fi indexarea salariilor cu indicele de inflație comunicat de INS, acordarea primelor de Crăciun, Paște, Ziua Radioului, acordarea voucherelor de vacanță, precum și alte drepturi. Avocatul organizației a explicat cu argumente juridice că acea sintagmă lasă la latitudinea angajatorului să decidă dacă acordă sau nu aceste drepturi, nemaifiind o obligație negociată în legea părților. Așa cum s-a constatat de-a lungul timpului, din cauza acestei sintagme interpretată în defavoarea salariaților, niciodată nu au fost alocate sume suficiente pentru plata drepturilor dacă nu a dorit conducerea instituției. De menționat că aceste drepturi sunt negociate și în contractul colectiv de muncă din Televiziunea Română ca fiind obligatorii, contract care reprezintă o linie roșie în prezentele negocieri, conform mandatului acordat de către membrii de sindicat din SRR.
În concluzie, reprezentanții Federației FAIR-MediaSind au solicitat ca aceste drepturi să aibă același regim juridic cu primele de fidelitate din actualul CCM care se acordă în mod obligatoriu și sunt bugetate de fiecare dată.
În contrapondere, reprezentanții angajatorului au susținut în continuare că negocierea colectivă trebuie să se facă în limitele actualului Buget de venituri și cheltuieli, motiv pentru care în ședința următoare așteptăm rezultatul calculelor economice, astfel încât să știm dacă acordarea necondiționată a acestor drepturi rămâne sau nu în divergență.
În concluzie, după discutarea articolelor privind impactul economic urmează ca în ședința de luni, 27 mai 2024, să fie discutate articolele rămase în divergență, iar în cazul în care nu vor fi adoptate de către părți, se va solicita concilierea ITM București în vederea declanșării conflictului de muncă.
Delegația de negociere a Federației FAIR – MediaSind este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Leonard Octavian Pădureț, Președinte, Cristinel Godinac, Președinte-Executiv, Sorin Emanuel Torică, Vicepreședinte, Constantin Daniel Manasi, Laurențiu – Marius Olteanu, Mihnea Stănescu, Janina Tudor, Cristian Valeriu Nețoiu, Mihnea Chelariu, Alin Pop, Mihai Maiorescu, Liviu Ofițeru.
Membri supleanți: Lucian Gabriel Dănilă, Cristina Predoiu, Vasile Alexandru Marian, Adrian Doroș, Nicoleta Lupașcu, Florin Galescu, Dumitru Popescu, Zubin Tudor Constantin, Ion Poenaru.
Delegația SRR numită în urma Ordinului PDG nr.404/17.04.2024 este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Constantin Bogdan Negulescu, Director Direcția de Management organizațional – președinte, Silvia Gavrilă – administrator șef Secretariatul General, Ioana Cristina Pamfil, Director Direcția Economică, Florin Brușten, Secretar general Departamentul Studiouri Teritoriale, Eduard Traian Nicolau, Director Direcția Resurse Umane, Dan Barabaș, Director Direcția Tehnică, Marius Furdui, Director Direcția Programe, Liliana Staicu, Director Centrul Proiecte Culturale și Evenimente, Mariana Milan, șef Serviciu Juridic, Mariana Magearu, șef Corpul de Control
Secretariat: Dana Dumitrescu, șef Serviciu Reglementări Interne și Raportări Strategice – secretar, Gabriel Arsene – secretar, specialist marketing Serviciul de Comunicare și Relații Publice
Membri Supleanți: Mihaela Vlășceanu – Contabil șef, Laura Sgaverdea, manager Studioul Teritorial Radio Reșița, Emilia Blînda, Redactor șef Radio România Actualități, Flavia Voinea, manager Studioul Teritorial Radio București, Costin Trif, inginer șef Direcția Programe.
Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.
La acest link găsiți Proiectul de CCM în baza căruia se negociază:Federația FAIR-MediaSind prezintă Proiectul noului Contract Colectiv de Muncă rezultat în urma consultării cu angajații din Radio România
Departament Comunicare
București, 21 mai 2024