MediaSind cere Ministerului Muncii şi Solidarităţii Naţionale să nu mai gireze eliminarea drepturilor salariaţilor din sectorul Cultură şi Mass-Media!
Delegaţii prezenţi astăzi, 28 martie 2022, la Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind au votat mai multe rezoluţii prin care cer actualei coaliţii aflate la putere să nu desconsidere drepturile membrilor celei mai mari organizaţii naţionale din mass-media prin tot felul de stratageme juridice orchestrate la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Naţionale (foto ministrul Marius Constantin Budăi), menite să blocheze negocierile colective din principalele instituţii din Cultură şi Mass-Media!
Din informaţiile noastre, în dispreţul legii, unii funcţionari din Ministerul Muncii încearcă să blocheze negocierile Contractelor Colective de Muncă din Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, pentru ca angajaţii acestor două instituții pubice să nu mai primească cele 10, respectiv 12 salarii compensatorii în caz de disponibilizări colective, dar și alte drepturi, cum ar fi clauza de conștiinţă a jurnaliştilor. Practic, câțiva funcționari de la Ministerul Muncii, la ordin politic, refuză să recunoască prevederile art. 534 alin. 1 din Codul de Procedură Civilă potrivit cărora Încheierile prin care se încuviințează cererile din cauzele necontencioase sunt executorii de drept și dau posibilitatea organizațiilor reprezentative să negocieze și să semneze contracte colective de muncă.
MediaSind atrage atenția guvernanților că lipsa dialogului social cu reprezentanții organizațiilor sindicale din sector a generat situația dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din Cultură și Mass-Media. Conducătorii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiți politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituțiile centrale cât și în cele locale.
O delegaţie a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind din care vor face parte şi liderii SRJ MediaSind, se va deplasa joi, 31 martie 2022, la Bruxelles, pentru a sesiza oficial Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Comisia Europeană şi Parlamentul European despre aceste noi abuzuri ale autorităţilor împotriva angajaților din România şi pentru a stabili acţiunile de protest care se impun la nivelul instituţiilor internaţionale.
Situația din mass-media este dramatică deoarece lipsesc măsurile de protecție a sănătății angajaților, dar și siguranţa locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituțiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Ori, o presă cu vulnerabilități nu poate garanta corectitudinea informației.
Totodată, în acord cu Rezoluţia votată şi în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, reprezentanţii SRJ MediaSind cer coaliţiei aflate la Putere să nu devină groparul libertăţii de exprimare şi să majoreze cu 30% salariile din instituțiile din cultură și mass-media pentru a acoperi creșterile aberante de la energie, alimente, carburanți, utilități dar și o inflație galopantă. (amănunte aici: Consiliul Național al FAIR-MediaSind cere Coaliției guvernamentale să nu se transforme în groparul sectorului Cultură și Mass-Media!)
Adunarea Generală a SRJ MediaSind solicită respectarea Legii Salarizării Unitare nr.153/2017 prin acordarea restanţelor la creşterile salariale prevăzute în anexa în care se regăseşte Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, dar şi acordarea unei compensaţii care să acopere rata inflaţiei, ajunsă la un nivel foarte mare.
În scopul deblocării dialogului social la nivel de sector și de instituție, precum și în domeniul negocierilor colective, delegaţii prezenţi solicită modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr.62/2011 a Dialogului Social. România este singura țară din Uniunea Europeană în care nu există contracte colective negociate la nivel de sector, din cauza condițiilor imposibile impuse de către această lege care, de fapt, blochează dialogul social. Suntem singura țară din UE în care este restricționat dreptul la grevă!
În cadrul şedinţei, au fost prezentate problemele cu care se confruntă membrii din Filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind RadioRomânia şi MediaSind Freelanceri. Totodată, au fost prezentate şi votate Raportul de activitate pentru anul 2021, Strategia organizaţiei pentru anul 2022, Bilanţul şi Raportul Comisiei de Cenzori şi descărcarea de gestiune a conducerii SRJ MediaSind pentru anul 2021. De asemenea, delegaţii prezenţi au fost informaţi despre stadiul celor 44 de dosare în care cea mai mare organizaţie a lucrătorilor din mass-media este implicată în instanţa de judecată împotriva abuzurilor unor angajatori din acest vital domeniu pentru democraţie.
În cazul în care solicitările către coaliţia de guvernare nu vor fi puse în aplicare în cel mai scurt timp, Adunarea Generală a SRJ MediaSind va fi convocată în sesiune extraordinară pentru a decide declanșarea acțiunilor de protest în cadrul instituţiilor din mass media.
Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind
București, 28 martie 2022