Prezent la deschiderea oficială, primarul Iașiului a pactizat cu protestatarii cerând rezolvarea problemelor sesizate de angajații Radioului Public: „Cu 3.500 de lei, redactor, cu 25 de ani vechime, nu poți trăi. Nu că nu vrei, nu poți, pentru că facturile nu țin cont de nivelul tău de salarizare, ci se plătesc la nivelul maxim de facturare.”
Mai mulți angajați ai Societății Române de Radiodifuziune – studioul regional Radio Iași, în majoritate membri ai Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, au protestat astăzi, 18 septembrie 2024, în deschiderea oficială a Târgului de Carte „Gaudeamus” organizat de instituție în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.
Profesioniștii postului public de radio au purtat tricouri negre inscripționate cu mesaje care conțin revendicările cunoscute încă din luna decembrie anul trecut: salarii decente, eliminarea inechităților dintre salariile personalului de conducere și cel de execuție, investiții pentru desfășurarea în bune condiții a procesului jurnalistic, respect pentru angajații instituției, precum și un Contract Colectiv de Muncă care să conțină drepturi la nivelul colegilor din instituțiile publice de media, în special cu ale colegilor din Societatea Română de Televiziune. Totodată protestatarii au atras atenția și față de managementul deficitar al postului Radio Iași.
Prin prezența lor tăcută la eveniment, angajații Radio Iași au atras atenția participanților la deschidere, printre care se aflau primarul Iașiului, Mihai Chirica și președintele onorific al acestei ediții a târgului, scriitoarea Nicoleta Dabija., care au vorbit despre importanța presei și a libertății de exprimare. Totodată, primarul Iașiului a apreciat importanța Târgului de carte pentru ieșeni, dar a susținut și necesitatea rezolvării problemelor semnalate de către angajații din Radio Iași, proteste pe care a afirmat că le susține: „Le-a ajuns cuțitul la os, pentru că nimeni nu-și pune tricouri, protestând, cerându-se niște drepturi legitime de a trăi civilizat într-o comunitate care, din păcate, nu poate oferi de fiecare dată tuturor ceea ce merită. E dreptul lor legitim și speranța mea este să nu rămână doar un protest, ci să se transforme pur și simplu în realitatea celor ce cer. Cu 3.500 de lei, redactor, cu 25 de ani vechime, nu poți trăi. Nu că nu vrei, nu poți, pentru că facturile nu țin cont de nivelul tău de salarizare, ci se plătesc la nivelul maxim de facturare. Prin urmare, le doresc succes în demersul lor și să ajungă la bun sfârșit cât mai repede cu acest protest.” – a declarat Mihai Chirica.
Răzeșii MediaSind – cum au fost numiți de către colegii din SRR, angajații Radio Iași au început protestele pentru asigurarea unui trai decent profesioniștilor din Radio România încă de luna decembrie 2023. Din nefericire, aroganța ciocoiască de care a dat dovadă șeful Radio România, Răzvan Ioan Dincă, împreună cu camarila sa angajată pe salarii de peste 25.000 lei, a determinat pe angajații instituției să supraviețuiască cu salarii între 3000 lei și 4000 lei, mult inferioare cu cele din Televiziunea Română, instituție publică ce funcționează în baza aceleiași legi de organizare, cu aproximativ același buget, dar cu personal mai numeros.
În consecință, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – cea mai mare organizație națională a lucrătorilor din mass-media, face un apel la colegii de breaslă să participe și să susțină la acțiunile greviste care vor fi declanșate de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu organizațiile afiliate și în instituțiile publice și cu capital privat din România, începând cu data de 1 octombrie 2024, când este programată greva de avertisment în Radio România.
Nu sunteți singuri, Nu vă fie frică! Principalele organizații internaționale din Cultură și Mass-Media – Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI MEI și Federația Europeană a Jurnaliștilor au reacționat zilele trecute, cerând autorităților din România să se implice de urgență pentru a soluționa problemele grave semnalate de membrul afiliat din România – Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind. Totodată, cea mai mare confederația sindicală din România, Confederația CNSLR-Frăția, a anunțat, în cadrul Consiliului Național al organizației, susținerea revendicărilor Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind (amănunte aici: Protest fără precedent al Federației Internaționale a Muzicienilor, Federației Internaționale a Actorilor și a UNI MEI împotriva politicii anticulturale aplicate de Guvernul Ciolacu!
Împreună suntem mai puternici!
Departament Comunicare MediaSind Radio România
Iași, 18 septembrie 2024