Cu protestul jurnaliștilor SRR s-au solidarizat colegii din TVR, precum și liderii Federației FAIR-MediaSind
Angajații postului regional Radio România Iași au organizat astăzi, 18 martie 2024, o nouă acțiune spontană de protest în fața sediului instituției pentru a trage un semnal de alarmă față de situația dramatică în care au ajuns din cauza salariilor indecente. La protest au participat aproximativ 50 de persoane la care s-au alăturat președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Octavian Pădureț, și președintele executiv, Cristi Godinac. Aceștia au prezentat colegilor mesajele de solidaritate din partea Sindicatului Național din Cultură FAIR, Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și al Filialei MediaSind TVR Iași. (foto)
Manifestanții s-au solidarizat, totodată, și cu greva colegilor din Uniunea Jurnaliștilor din Portugalia, afiliați la Federația Europeană a Jurnaliștilor, care au protestat în data de 14 martie pentru o salarizare decentă și condiții de muncă mai bune.
Salariații trag un nou semnal de alarmă pe fondul lipsei unor acțiuni concrete ale conducerii Radioului Public în spiritul dialogului constructiv și în logica rezolvării solicitărilor lansate anul trecut, încă din luna decembrie.
Una dintre revendicările principale face referire la creșterea salariilor cu minimum 50%, prin introducerea unor noi indici de salarizare în contractele individuale de muncă, remunerațiile fiind sub limita decenței la ora actuală. Protestatarii afirmă că într-o asemenea situație s-a ajuns și pe fondul unei atitudini sfidătoare din partea managementului, a lipsei de interes pentru actualizarea și votarea legii în baza căreia funcționează radioul public și din cauza preocupării exclusive a managerilor de a-și păstra funcțiile și salariile exagerate.
În acest sens, salariații postului public regional cer urgentarea adoptării unei legi de funcționare predictibile a Societății Române de Radiodifuziune. În urmă cu aproape 7 ani, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare o serie de modificări aduse acestei legi, însă de atunci și până în prezent nu a existat nicio inițiativă parlamentară de a ajusta actul normativ în ansamblul său.
Legea ar trebui să definească statutul angajaților radioului public și să asigure finanțarea sustenabilă a societății.
Majorările salariale sunt cerute și pe fondul apropierii termenului de expirare a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la 6 iunie 2024. Acesta din urmă este și reperul temporal luat în calcul de către salariați pentru amplificarea formelor de protest, inclusiv declanșarea conflictului de muncă și recursul la greva foamei.
Anterior acțiunii de protest, salariați ai postului public regional au afișat un mesaj de solidaritate cu jurnaliştii portughezi care au intrat, recent, în grevă generală, pentru prima dată în ultimii 42 de ani. Aceștia au recurs la această acțiune din cauza salariilor mici și a nesiguranței locurilor de muncă. De altfel, postul public de radio Antena 1 şi concurentul său privat TSF nu au difuzat jurnale de ştiri, în semn de protest și pentru a sublinia importanța dreptului la informare într-un context dominat de constrângeri îndeosebi în plan extern.
În perioada următoare demersurile Federației FAIR-MediaSind și ale organizațiilor afiliate din SRR vor fi continuate la Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului României, la Guvernul României și la Ministerul Finanțelor Publice pentru asigurarea unor sume suficiente pentru a negocia un contract colectiv de muncă la nivelul colegilor din Societatea Română de Televiziune. (amănunte aici: noul Contract Colectiv de Muncă din Televiziunea Română)
Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
Iași, 18 martie 2902