Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind urează tuturor membrilor săi din filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind Radio România, MediaSind TVR și MediaSind Freelanceri, multă sănătate și fericire!
Anul 2020 a fost un an greu pentru noi toți, din toate punctele de vedere. Din păcate, mulți membri ai organizației noastre s-au contaminat cu COVID-19, iar unii dintre ei chiar au decedat. În ciuda condițiilor grele pe care de care au avut parte, toți angajații din media și-au dus, însă, până la capăt, misiunea lor de informare, ca lucrători în cel mai periculos, dar și frumos domeniu de activitate – mass-media. Știm că ne așteaptă încă un an greu, mai ales că pandemia este încă departe de a fi înfrântă.
În ce privește strategia organizației noastre pentru viitorul an, ne propunem să intensificăm eforturile de sprijinire a membrilor noștri de sindicat, mai ales a celor care se confruntă cu pandemia. Acesta este și motivul pentru care Biroul Executiv Național a sistat în acest an acordarea cadourilor de sfârșit de an, distribuind sumele respective pentru ajutorarea colegilor contaminați, dar și pentru achiziționarea materialelor de protecție și a testelor COVID, în instituțiile publice și private în care nu s-au acordat sau nu au fost decontate astfel de teste.
Referitor la drepturile membrilor noștri de sindicat, avem în vedere ca în anul 2021 să ne intensificăm eforturile pentru a negocia noi Contracte Colective de Muncă în baza sentinței de reprezentativitate a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, organizație la care suntem membri fondatori. De asemenea, tot în anul 2021, ne propunem să negociem cu noua putere instalată, modificarea legilor de organizare și funcționare a instituțiilor publice din mass-media, în sensul depolitizării și profesionalizării acestora.
Nu în ultimul rând, ne vom spori eforturile pentru schimbarea și sancționarea acelor angajatori care și-au bătut joc de drepturile și demnitatea membrilor noștri de sindicat! Este timpul ca și colegii noștri din instituțiile publice și private de media să beneficieze de aceleași drepturi ca și colegii din instituțiile similare din Uniunea Europeană. Ei trebuie să se bucure inclusiv de statutul solicitat de Federația Europeană a Jurnaliștilor prin campania
„Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!” (amănunte aici: Campaign: Journalists are #EssentialWorkers)
Din acest motiv, MediaSind cere Guvernului României să considere lucrătorii din mass-media ca lucrători esențiali și să le acorde compensațiile adecvate pentru acest statut: “În timpul crizei de sănătate, jurnaliștii au jucat un rol crucial. Când majoritatea dintre noi trebuia să rămână acasă, jurnaliștii acționează ca ochii și urechile noastre pe teren, aducându-ne informații corecte și de încredere. Cu toate acestea, în unele țări europene, jurnaliștii nu sunt încă considerați lucrători esențiali, ceea ce le afectează capacitatea de a lucra. În regiune, pandemia COVID-19 a însemnat pentru mulți jurnaliști ore mai lungi de muncă, salarii mai mici, restricții de călătorie, lipsa echipamentului de protecție și asigurări de sănătate, expunându-i în continuare la virus. În timp ce unele guverne au decis să clasifice jurnaliștii ca lucrători esențiali, alături de lucrătorii din sănătate și asistență socială, industria alimentară sau profesori, altele nu au reușit să facă acest lucru. Acest statut de „lucrător esențial” le oferă acces la o serie de beneficii, cum ar fi libertatea de circulație, concediu medical plătit, echipament de protecție adecvat, compensații financiare sau acces la îngrijirea copiilor.” – se precizează în comunicatul Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ) prin care solicită guvernelor Uniunii Europene să acorde acest statut lucrătorilor din mass-media!
Fiind consecvenți în acțiunile noastre, vom acorda o atenție specială freelancerilor și a colegilor din instituțiile de media cu capital privat. Din cauza lipsei contractelor colective de muncă din aceste societăți private, drepturile colegilor noștri sunt încălcate frecvent, lăsându-i la cheremul angajatorilor. Totodată, vom milita pentru acordarea de facilități fiscale pentru industria de media, la fel ca în alte țări europene, facilități acordate transparent și care să fie în sprijinul angajaților și, implicit, al cetățenilor, ca beneficiari finali ai libertății de exprimare.
Dacă vreți condiții mai bune de muncă, dacă vreți să vă fie protejate drepturile câștigate, veniți alături de noi! Vă așteptăm să deveniți membri cu drepturi depline ai organizației noastre și, în consecință, ai celor mai mari organizații ale jurnaliștilor din lume, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor! (http://www.mediasind.ro/despre-noi)
Vă reamintim că
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!
Dragi colegi, Anul Nou să vă aducă sănătate, bucurii și mari succese profesionale! Sănătate și fericire urăm și membrilor familiilor dumneavoastră, tuturor celor apropiați!
La mulți ani!
Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind
București, 22 decembrie 2020