Timp de aproape 7 ore au fost discutate doar 15 revendicări din 31, toate rămânând în divergență finală
Concilierea conflictului colectiv de muncă din Societatea Română de Radiodifuziune convocată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București pentru astăzi, 3 iulie 2024, între reprezentanții Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și cei ai conducerii instituției se îndreaptă spre un eșec previzibil. Reprezentanții administrației conduse de către președintele-director general Răzvan Ioan Dincă au adoptat aceeași tactică de tergiversare a negocierii noului CCM folosită și în timpul celor 45 de zile de discuții aprinse, având același rezultat: zero drepturi pentru angajații instituției de presă.
Timp de aproape 7 ore au fost „negociate” doar 15 revendicări din 31 referitoare la acordarea de drepturi asemănătoare cu cele ale colegilor din instituțiile din mass-media, sau drepturi privind funcționarea dialogului social. Din nefericire, nici în al 12-lea ceas reprezentanții angajatorului nu au fost de acord cu propunerea formulată de reprezentanții Federației de a înlocui sintagma în limitele alocațiilor bugetare cu sintagma în limitele legii. De fapt, așa cum am mai arătat în informările trecute, adevăratul motiv pentru impunerea de către angajator a acestei sintagme în toate contractele colective de muncă încheiate în SRR îl cunosc foarte bine angajații instituției prin neacordarea drepturilor salariale aflate la cheremul conducerii instituției. Este bine cunoscut faptul că în SRR și SRTV, spre deosebire de instituțiile salarizate în baza Legii salarizării unitare, drepturile salariale se negociază prin contracte colective de muncă, ceea ce înseamnă că partenerii sociali- angajator și sindicate – sunt singurii care stabilesc cuantumul și ponderea acestora în cadrul bugetului aprobat. Tot părțile pot decide, ca și în cazul SRTV, acordarea unor drepturi precum indexarea salarială cu rata inflației sau diverse sporuri sau prime. Însă, din păcate, până în prezent, în SRR legea este interpretată după următorul șablon: când angajatorul dorește să acorde anumite drepturi, atunci există buget alocat, când nu se dorește, angajații sunt privați de drepturi.
În consecință, cu această mentalitate, introducerea unei prevederi interpretată în mod abuziv, face practic ineficientă negocierea contractului colectiv de muncă, în care angajatorul pretinde și beneficiază de pace socială, dar angajații sunt la cheremul și discreția acestuia. Aceste condiții sunt inacceptabile pentru membrii Federației FAIR-MediaSind și a reprezentat o linie roșie în aceste negocieri.
Totodată, reprezentanții angajatorului au refuzat cu înverșunare încheierea unor polițe de tip CASCO pentru avariile produse în cazul accidentelor auto pentru autovehiculele instituției, sau revendicarea privind introducerea zonei metropolitane în cazul asigurării de către SRR a transportului salariaților de la și la domiciliu în anumite situații, precum: persoanele chemate la birou în situații de urgență, personalul SRR din cadrul structurii centrale care își începe sau încheie programul de lucru în intervalul orar 23:00 – 06:00 și personalul SRR din subunitățile teritoriale care își începe sau încheie programul de lucru între orele 22:00 – 06:00. Nici acordarea unei zile libere pentru a 3 a zi de Paște, nu a fost acceptată decât cu recuperare, și nici propunerile Federației privind acordarea salariilor compensatorii în caz de concedieri, menținerea primelor de fidelitate acordate pentru pensionare din vechiul CCM și altele.
În concluzie, mentalitatea conducerii SRR ca noul CCM din instituție să conțină doar minimul prevăzut în diverse acte normative și legi face imposibilă negocierea unor drepturi suplimentare pentru angajații Radioului public, așa cum beneficiază colegii din alte instituții de media, în special cei din Televiziunea Română. Deși reprezentanții Federației FAIR-MediaSind au explicat de nenumărate ori că potrivit Convențiilor OIM, ale directivelor europene din domeniul relațiilor de muncă, ale Constituției României, ale Codului muncii, ale Legii dialogului social dar, nu în ultimul rând, ale art. 36 din Legea nr.41/1994 privind funcționarea SRR și SRTv, toate drepturile personalului din Societatea Română de Radiodifuziune se negociază prin contractul colectiv de muncă, pornind de la minimele prevăzute în dispozițiile legale, reprezentanții angajatorului au dovedit același dispreț față de drepturile elementare ale angajaților din Radio România.
Celelalte revendicări rămase în divergență vor fi discutate în partea a 2 -a a concilierii care va avea loc marți, 9 iulie 2024, la sediul ITM București.
Echipa mandatată să participe la Conciliere din partea Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind este formată din următoarele persoane:
Leonard Octavian Pădureț, Președinte
Cristinel Godinac, Președinte executiv
Adrian Negoiță, secretar general Confederația CNSLR-FRĂȚIA
Marius Olteanu- membru
Florin Liviu Ofițeru – membru
Echipa mandatată să participe la Conciliere din partea Societății Române de Radiodifuziune este formată din următoarele persoane:
Constantin Bogdan Negulescu – Președinte
Ioana Pamfil – membru
Mariana Milan – membru
Marian Magearu – membru
Eduard Traian Nicolau – membru
Vă vom ține la current cu evoluția evenimentelor.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 3 iulie 2024