În continuare angajatorul își menține oferta rușinoasă, adică o creștere salarială de 88 lei net începând cu 1 noiembrie 2024 cu prețul pierderii unor drepturi importante
Disperarea conducerii Societății Române de Radiodifuziune de a încheia un contract colectiv de muncă dezavantajos salariaților SRR, cu execepția funcțiilor de conducere, nu cunoaște limite. Într-o nouă informare cu pretenție de comunicat transmisă ieri, 20 iunie 2024, conducerea executivă a instituției acuză Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind că a blocat 13 zile negocierea CCM deoarece nu a parcurs două etape din conflictul colectiv de muncă: prezentarea revendicărilor, motivării acestora și propunerile de soluționare, precum și așteptarea răspunsului SRR în termen de 3 zile lucrătoare.
Această nouă dezinformare și manipulare a conducerii SRR este atât de puerilă încât e contrazisă chiar de angajator când face referire la prevederile legale incidente, și anume de art. 127 care, la alin 2) acordă posibilitatea menționării în procesele verbale de negociere a revendicărilor, motivărilor și propunerilor de soluționare. După depunerea notificării privind sesizarea conflictului de muncă precum și a celor 20 de procese verbale, reprezentanții ITM au solicitat să se introducă suplimentar în acest document, pe lângă revendicări, și motivările și propunerile de soluționare în mod centralizat, pentru a putea să fie dezbătute în mod unitar.
Această cerință a fost soluționată, cu respectarea unui nou termen de 3 zile lucrătoare pentru răspunsul SRR. Precizăm că și la prima adresă, cât și la a doua, angajatorul a așteptat să expire întregul termen legal, deși putea să răspundă imediat prin menținerea răspunsurilor deja formulate și în cadrul negocierii, și anume respingerea tuturor revendicările formulate. Însă a ales să acuze organizația sindicală de blocarea negocierilor deși acestea au continuat chiar și în această etapă de prezentare a divergențelor și a răspunsurilor de soluționare.
În concluzie, acuzațiile jenante ale angajatorului nu au nicio bază reală și denotă reaua-credință a conducerii instituției, în condițiile în care acesta a tergiversat încheierea noului CCM timp 45 de zile, perioadă în care a negociat până și virgulele din Codul Muncii.
Din nefericire, trecând peste aceste manipulări grosolane, oferta angajatorului a rămas aceeași, și anume o majorare salarială de la 1 noiembrie 2024 în cuantum de 150 lei brut, adică aproximativ 88 lei net, în schimbul renunțării la sporurile din CCM, inclusiv a sporului de vechime.
Concret, din mandatul acordat de către organizațiile afiliate la Federația FAIR-MediaSind nu au fost soluționate revendicările principale la care reprezentanții organizației sindicale nu au cum să renunțe, rămânând în divergență aproximativ 40 de articole, printre care:
– majorarea salariilor angajaților SRR la un cuantum similar sau apropiat cu cele din instituțiile din mass-media și din cultură, în special cu cel din Societatea Română de Televiziune, instituție care funcționează în baza aceleiași legi de organizare.
– indexarea obligatorie a salariilor cu rata de inflație de două ori pe an – revendicare soluționată parțial deoarece introducerea, la cererea organizației noastre, a coeficientului individual în salarii, calculat la suma de 3.300 lei, este acceptată de către angajator condiționat de acceptarea întregului pachet financiar care înseamnă renunțarea la multe alte drepturi, sporuri etc. trecute la o așa-zisă negociere individuală! În opinia angajatorului, actualizarea salariilor se va mai putea face doar la 1 ianuarie 2025, la cuantumul salariului minim brut pe economie de la sfârșitul anului 2024, adică la 3.700 lei. Următoarea creștere a salariilor se va putea face de la 1 ianuarie 2026, raportat la cuantumul salariului minim pe economie din luna decembrie 2025.
În plus, introducerea acestui coeficient individual fără majorarea coeficienților minimi din anexa salarizării la CCM va menține în continuare discrepanța majoră existentă în prezent între funcțiile de conducere și cele de execuție.
– alte drepturi profesionale și salariale similare cu ale colegilor din SRTV (prime de Crăciun, Paște, Ziua Radioului, spor de specialitate, de teren, eliminarea sintagmei în limita alocațiilor bugetare etc) au rămas în divergență, la fel anexele privind personalul de specialitate și personalul artistic. (amănunte aici: Federația FAIR-MediaSind prezintă divergențele care au declanșat Conflictul Colectiv de Muncă în Radio România )
În consecință, Federația FAIR-MediaSind își va respecta în continuare mandatul primit din partea salariaților SRR și nu va ceda presiunilor venite din partea angajatorului sau a unor cozi de topor apropiate sau coordonate de către acesta, indiferent de diversiunile, de manipulările și de reacțiile jalnice care vor mai apărea în perioada următoare.
De asemenea, Federația FAIR-MediaSind face un apel către angajații instituției să nu gireze prin semnătură și afilierea lor activitatea unor sindicate de casă ale angajatorului, lideri de sindicat care încearcă prin tot felul de mijloace toxice să boicoteze negocierile și să submineze acțiunile Federației pentru încheierea unui contract colectiv de muncă în favoarea salariaților instituției și nu în favoarea unor grupuri de interese.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 21 iunie 2024