“Negocierile colective reprezintă un drept fundamental al lucrătorilor independenți” – se arată în scrisoarea transmisă premierului Marcel Ciolacu
Confederația Europeană a Sindicatelor – ETUC a transmis ieri, 14 decembrie 2023, premierului Marcel Ciolacu, o scrisoare în care solicită modificarea Legii privind Statutul Lucrătorului Cultural și respectarea de către Guvernul României a dreptului de asociere la organizații sindicale și la negociere colectivă.
Scrisoarea, semnată de secretarul general al CES, Esther Lynch, la solicitarea membrului afiliat din România – Confederația CNSLR-Frăția, confirmă desele semnale de alarmă trase de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind privind nerespectarea de către Guvern a Constituției României, a Legii Dialogului Social, dar și a Convențiilor OIM și a Directivelor europene din domeniul relațiilor de muncă privind libera asociere la organizații sindicale.
Vă prezentăm în continuare Scrisoarea Confederației Europene a Sindicatelor transmisă premierului Marcel Ciolacu.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind București, 15 decembrie 2023
Stimate Domnule Prim-Ministru Ciolacu,
În numele Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) și al membrilor noștri, vă adresăm această scrisoare pentru a ne exprima îngrijorările în legătură cu Legea privind Statutul Lucrătorului Cultural Profesionist din România.
Înțelegem că această lege împiedică lucrătorii independenți din industriile culturale să se organizeze în sindicate, subminând astfel dreptul lor la negociere colectivă. Acordurile colective sunt esențiale pentru a garanta un loc de muncă decent și o concurență echitabilă pe piața muncii. Nu există niciun motiv să excludeți un sector vulnerabil și intensiv din punct de vedere al muncii, cum ar fi cultura, de la standardele minime negociate și convenite colectiv, doar pentru că mulți dintre acești lucrători operează ca freelanceri. Privarea anumitor categorii de lucrători de protecția oferită în cadrul acordurilor colective pune în pericol accesul lor la condiții de muncă corecte și autonomia partenerilor sociali.
Dorim să vă aducem la cunoștință că negocierea colectivă este un drept universal al muncii, garantat tuturor lucrătorilor, independent de statutul lor de angajare, inclusiv pentru cei cu adevărat independenți, așa cum este recunoscut consecvent atât în dreptul internațional, cât și în cel european, precum și în jurisprudența corespunzătoare. Dreptul fiecăruia de a se înființa și alătura unui sindicat reprezintă un element esențial al libertății de adunare și asociație, așa cum este consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului, în Pactul Internațional cu privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale, precum și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În mod intrinsec legată de aceasta, dreptul tuturor lucrătorilor la negociere colectivă este garantat prin Convențiile OIM nr. 87 (1948), 98 (1949), 151 (1978) și 154 (1981), precum și de Carta Socială Europeană.
Comitetele OIM privind Libertatea Asociației și Experții în Aplicarea Convențiilor și Recomandărilor, precum și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au afirmat toate că aceste drepturi fundamentale ale muncii sunt aplicabile și lucrătorilor independenți. Mai specific, Comitetul Drepturilor Sociale al Consiliului Europei, precum și Curtea de Justiție a Uniunii Europene au recunoscut în mod explicit drepturile de negociere colectivă ale profesioniștilor independenți din industriile culturale drept mijloace legale de îmbunătățire a condițiilor lor de muncă.
Bucurându-se de drepturile lor efective la sindicalizare (Articolul 12) și la negocierea colectivă (Articolul 28), garantate și în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, lucrătorii independenți au văzut consolidarea acestor drepturi prin Ghidurile recente ale Comisiei Europene privind Acordurile Colective ale Persoanelor care Lucrează Independent. Similar, Directiva privind Drepturile de Autor a Uniunii Europene recunoaște dreptul autorilor și interpretelor de a negocia colectiv remunerația lor. Rezoluția Parlamentului European privind Lucrătorii din Sectoarele Culturale și Creative din acest an subliniază, de asemenea, importanța accesului la negocierea colectivă pentru asigurarea durabilității și incluziunii în aceste industrii.
Având în vedere toate aceste considerații, solicităm României să-și onoreze obligațiile privind drepturile omului în conformitate cu instrumentele și sursele internaționale și europene. De asemenea, atingerea obiectivului de acoperire a negocierilor colective de 80%, consacrat în legea Directivei privind Salariul Minim a Uniunii Europene, va necesita o gamă largă de eforturi naționale pentru consolidarea dialogului social la toate nivelele și în toate sectoarele, asigurându-se că niciun lucrător nu este lăsat în urmă.
Contăm pe dumneavoastră și pe guvernul dumneavoastră să revizuiască legea românească în cauză în conformitate cu standardele aplicabile privind drepturile omului și cu obiectivele legitime urmărite prin negocierea colectivă, contribuind efectiv la progresul social și la echitatea pentru toți lucrătorii.
Vă mulțumim pentru atenție.
Esther Lynch, Secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor – ETUC