Delegații MediaSind solicită coaliției guvernamentale să nu voteze bugetul cu tăieri de drepturi salariale!
Delegații prezenți astăzi, 10 februarie 2021, la Conferința Națională a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, organizată în sesiune extraordinară, au decis, cu unanimitate de voturi, ca membrii MediaSind să participe la toate acțiunile de protest ce vor fi declanșate de organizațiile la care sunt afiliați cu drepturi depline, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și Confederația Națională a Sindicatelor Libere FRĂȚIA, împotriva politicii de austeritate care vizează drepturile lucrătorilor, impusă de Guvernul condus de Florin Cîțu.
De asemenea, cu sprijinul organizațiilor internaționale la care este afiliat prin Federația FAIR-MediaSind – Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor, SRJ MediaSind va sesiza instituțiile Uniunii Europene privind lipsa oricăror măsuri de protecție pentru lucrătorii din mass-media, precum și pentru industria de media din România.
Intențiile anunțate luni, 8 februarie 2021, de Primul Ministru, privind eliminarea voucherelor de vacanță și a sporului pentru condiții vătămătoare de muncă, reprezintă un atentat la sănătatea lucrătorilor. Determinările de noxe nu trebuie să fie confundate cu lucrul la computer, cum eronat a considerat premierul! Acestea nu trebuie rezumate doar la măsurătorile electromagnetice, ci trebuie identificați, conform legislației în vigoare, toți factorii nocivi pentru sănătatea angajaților cum ar fi nivelul de solicitare neuropsihică, zgomot, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată, spații în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte, radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj etc. Așa cum am mai demonstrat, inclusiv în instanță, angajații din instituțiile de media lucrează în condiții vătămătoare de lucru, iar măsurile luate de angajatori pentru protejarea sănătății lipsesc cu desăvârșire, așa cum se întâmplă în cea mai mare instituție de media a statului, Societatea Română de Televiziune. (Curtea de Apel București obligă administrația Gradea să explice de ce a pus în pericol sănătatea angajaților din Televiziunea Română! ) Nu în ultimul rând, și eliminarea voucherelor de vacanță va afecta, în mod evident, capacitatea de refacere a sănătății angajaților, întrucât aceștia nu vor mai avea fonduri suficiente pentru a achiziționa pachete de tratament!
Delegații prezenți la Conferință susțin că lipsa sprijinului financiar pentru industria de media pune în pericol și sănătatea angajaților care lucrează în mediul privat. A încerca prin diverse reacții publice învrăjbirea angajaților din mediul public cu cel privat nu reprezintă decât o jalnică încercare de a masca lipsa soluțiilor manageriale pentru salvarea acestui important domeniu pentru democrație, mass-media! Din aceste motive, Conferința SRJ MediaSind solicită partidelor parlamentare să nu voteze un buget care conține tăieri de drepturi salariale.
Având în vedere că aceste drepturi sunt negociate și cuprinse și în contractele colective de muncă, SRJ MediaSind va analiza împreună cu casa de avocatură cu care colaborează, posibilitatea declanșării unor acțiuni în instanțele de judecată.
În altă ordine de idei, SRJ MediaSind consideră că soluția pentru profesionalizarea, modernizarea și depolitizarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune o reprezintă demiterea de urgență a celor care și-au bătut joc de banii publici și de drepturile angajaților, precum și crearea cadrului legal pentru numirea în funcțiile de conducere a unor profesioniști care să aibă respect față de instituție, față de angajați, și, nu în ultimul rând, față de cetățenii plătitori de taxe și impozite. De câțiva ani, toate apelurile membrilor afiliați din Televiziunea Română privind jaful instituționalizat din această instituție, demonstrat și de controalele Curții de Conturi și ale Ministerului Finanțelor, sunt ignorate de conducerile partidelor parlamentare. Cu câteva palide excepții, liderii politici au refuzat să se implice în oprirea abuzurilor din instituțiile publice de presă! (amănunte aici: Apel al membrilor Consiliului de Administrație pentru demiterea în procedură de urgență a șefei Televiziunii Române!)
În vederea modificării Legii AGERPRES, delegații au susținut necesitatea respectării acelorași principii pentru profesionalizarea, modernizarea și depolitizarea instituției, precum și stabilirea unui mandat pe perioadă determinată pentru membrii Consiliului Director. Având în vedere unele sesizări privind organizarea unor concursuri și numiri în funcții de conducere în AGERPRES pe „modelul Apele Române”, delegații au mandatat conducerea MediaSind să facă toate demersurile legale pentru intrarea în legalitate, în caz contrar vor fi sesizate Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate.
Conferința SRJ MediaSind a avut următoarea ORDINE DE ZI:
1.Prezentarea și votarea Raportului de activitate pentru anul 2020. 2. Prezentarea situației economice, a Raportului Comisiei de Cenzori și descărcarea de gestiune a conducerii SRJ MediaSind pentru anul 2020. 3. Prezentarea problemelor membrilor de sindicat din filialele MediaSind TVR, MediaSind Radio Romania, MediaSind AGERPRES, MediaSind Freelanceri și stabilirea strategiei pentru anul 2021. 4. Validarea propunerilor pentru susținerea candidaturilor reprezentanților MediaSind în cadrul preconizatelor alegeri pentru consiliile de administrație din SRR și SRTV. 5. Validarea propunerilor pentru membrii SRJ MediaSind din Comisia Paritară din cadrul ANP AGERPRES. 6.Discutarea și aprobarea propunerilor pentru modificarea, în regim de urgență, a Legii nr 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, a Legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea ANP AGERPRES, în scopul modernizării și profesionalizării actului managerial din aceste instituții.7. Diverse
Ședința s-a desfășurat în condiții speciale, cu respectarea măsurilor de protecție privind combaterea pandemiei. În cursul zilelor următoare, în cadrul ședințelor organizate la nivelul filialelor MediaSind din București și din teritoriu, vor fi puse în aplicare măsurile aprobate de Conferința Națională a SRJ MediaSind, în cadrul strategiei pentru anul 2021.
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!
Conferința Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind
București, 10 februarie 2021