Delegații prezenți la sfârșitul săptămânii trecute, la Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizație sindicală reprezentativă, conform legii, în sectoarele Cultură și Mass-Media, au stabilit și votat strategia organizației pentru anul 2024.
Federația FAIR-MediaSind atrage atenția guvernanților că lipsa dialogului social cu reprezentanții organizațiilor sindicale din aceste domenii strategice a generat situația dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din cultură și mass-media.
Federația Fair -MediaSind susține că Ministerul Culturii are obligația să respecte Legea nr.157/2021 privind înființarea Comisiei Naționale a artelor spectacolelor care să stabilească normele privind acordarea statutului de importanță națională pentru instituțiile din acest domeniu, are obligația să încurajeze încheierea de contracte colective în sector și să facă toate diligențele necesare pentru modificarea în regim de urgență a Legii lucrătorului cultural profesionist, în acord cu convențiile OIM și cu directivele europene din domeniului social.
Cât privește domeniul mass-media situația este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecție pentru industria de media, lipsește protejarea sănătății angajaților, dar și a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituțiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilități nu poate garanta corectitudinea informației.
Consiliul Național solicită coaliției aflate la guvernare respectarea Legii nr.367/2022 în scopul deblocării dialogului social în domeniile Cultură și Mass-Media, precum și în domeniul negocierilor colective. Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care nu există contracte colective negociate la nivel de sectoare, din cauza lipsei de dialog din partea reprezentanților Ministerului Culturii.
În lipsa unor organizații sindicale reprezentative la nivel de unitate, în calitate de federație reprezentativă la nivelul sectoarelor Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind se va implica în continuare în negocierea contractelor colective de muncă în instituțiile unde are membri afiliați.
Astfel, pentru negocierea noului CCM din Societatea Română de Radiodifuziune, delegații organizațiilor afiliate – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură FAIR, Sindicatul Liber din SRR împreună cu liderii filialelor MediaSind Radio România, FAIR- Corul radio și FAIR – Orchestra Radio, au stabilit revendicările urgente care trebuie să fie soluționate de către conducerea instituției de presă, până la începerea negocierilor noului CCM, după cum urmează:
1.Majorarea salariilor până la demararea negocierilor noului CCM cu minimum 50% pentru a acoperi creșterea galopantă a inflației și scăderea nivelului de trai.
2.Indexarea trimestrială a salariilor cu indicele de inflație comunicat de INS.
3.Acordarea sporului pentru condiții vătămătoare în cuantum de 15% de care beneficiază deja unii angajați ai SRR, precum și reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore în compartimentele unde această normă de lucru funcționa în trecut. Conducerea SRR trebuie să ia în calcul că angajații instituției își desfășoară activitatea în condiții de muncă ce implică expunerea zilnică la factori nocivi, cum ar fi suprasolicitarea neuropsihică, lipsa luminii naturale, microclimat neadecvat, zgomote, vibrații, radiații etc.
4.Garantarea aplicării tuturor prevederilor privind drepturile prevăzute în CCM.
5.Eliminarea discrepanțelor salariale dintre angajații cu funcții și atribuții similare.
6.Corelarea salariilor din cadrul formațiilor muzicale la nivelul orchestrelor și corurilor din instituțiile de concerte și spectacole salarizate în baza Legii 153/2017, anexa Instituții naționale.
Federația FAIR-MediaSind va sprijini eforturilor colegilor din MediaSind TVR pentru respectarea CCM din instituție dar și pentru negocierea de noi drepturi salariale, precum și pe colegii MediaSind AGERPRES pentru obținerea aceluiași statut juridic și drepturi ca ale salariaților din SRTV și SRR.
FAIR-MediaSind solicită eliminarea prevederilor referitoare la impunerea contractelor de muncă pe perioadă determinată din Ordonanța nr.21/2007 pentru a se acorda posibilitatea angajaților să încheie în instituțiile de spectacole și concerte contracte pe perioadă nedeterminată, drept refuzat multor salariați din aceste instituții.
Modificarea și completarea Legii nr 153/2017 privind salarizarea unitară, a Legii nr. 263/2010 în sensul corectării unor erori discriminatorii referitoare la pensiile angajaților din Cultură și Mass-Media, atacarea la Avocatul Poporului, în instanță și sesizarea OIM și a instituțiilor europene privind modificarea Legii nr. 346/2023 a Statutului Lucrătorului Cultural Profesionist, document care elimină organizațiile sindicale din procesul de dialog social, sunt priorități pentru FAIR-MediaSind în anul 2024.
În finalul lucrărilor, membrii CN ai FAIR-MediaSind au avut o întâlnire cu secretarul general al Asociației Managerilor de Filarmonici și Opere din România – AMFOR, Petruț Constantinescu, în care s-au stabilit mai multe acțiuni comune pentru eliminarea discrepanțelor salariale existente în Legea Salarizării Unitare, precum și pentru stabilirea principiilor pe care le va conține noul CCM din Cultură, reglementarea timpului de lucru, eliminarea abuzurilor privind contractele de muncă pe perioadă determinată etc.
De asemenea, la ședință a participat în calitate de invitat, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova, Nicolae Garaz, care a prezentat stadiul Protocolului de colaborare semnat anul trecut de cele două federații și a transmis un mesaj frățesc colegilor din România.
După ședința Consiliului Național, delegații au participat la un slujbă religioasă oficiată de preotul Bisericii lui Horea, Mircea Bâcu, monument istoric din localitatea Olănești, în memoria colegului nostru Ion Moraru, plecat la cele veșnice în urmă cu un an.
Atragem atenția că încă de pe vremea pandemiei, în Uniunea Europeană, organizațiile internaționale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global Union, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), UNI-MEI – au solicitat Comisiei Europene și Parlamentului European să întreprindă acțiuni rapide, direcționate și coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor – salariați și angajați independenți – și companii, ca răspuns la impactul social și economic devastator al crizei globale asupra sectorului cultură și mass-media.
În cazul în care aceste măsuri nu vor fi puse în aplicare, Consiliul Național al FAIR MediaSind va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a decide declanșarea acțiunilor de protest în cultură și mass-media.
Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
București, 26 februarie 2024