Delegații prezenți ieri, 23 februarie 2021, la Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură și Mass-Media, au stabilit și votat strategia organizației pentru anul 2021. Aceștia solicită Guvernului României să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri populiste, cum ar fi eliminarea drepturilor prevăzute în Legea Salarizării, precum și ]n contractele colective de muncă negociate de organizație în principalele instituții din sectorul cultură și mass-media.
Federația FAIR-MediaSind atrage atenția guvernanților că lipsa dialogului social cu reprezentanții organizațiilor sindicale din sector a generat situația dezastruoasă în care se află acum cei peste 100 000 de lucrători din cultură și mass-media. Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiți politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituțiile centrale cât și în cele locale.
Cât privește domeniul mass-media situația este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecție a sănătății angajaților, dar și a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituțiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilități nu poate garanta corectitudinea informației.
Consiliul Național solicită coaliției aflate la guvernare modificarea de urgență a Legii nr.62/2011 în scopul deblocării dialogului social la nivel de sector și de instituții, precum și în domeniul negocierilor colective. Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care nu există contracte colective negociate la nivel de sector, din cauza condițiilor imposibile impuse de către legislație. Suntem singura țară din UE în care este restricționat dreptul la grevă!
Totodată, FAIR-MediaSind solicită eliminarea prevederilor referitoare la impunerea contractelor de muncă pe perioadă determinată din Ordonanța nr.21/2007 pentru a se acorda posibilitatea angajaților să încheie în instituțiile de spectacole și concerte contracte pe perioadă nedeterminată, drept refuzat multor salariați din aceste instituții.
Consiliul Național al FAIR-MediaSind salută intenția coaliției de a demite actualele conduceri ale Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune, dar consideră că acest demers nu este suficient fără modificarea Legii nr.41/1994, în sensul depolitizării, profesionalizării și modernizării serviciilor publice de radio și televiziune.
De asemenea, modificarea și completarea Legii nr 153/2017 precum și a Legii nr 263/2010, în sensul corectării unor erori evidente, sunt priorități pentru FAIR-MediaSind pentru anul 2021.
Atragem atenția că de câteva luni, în Uniunea Europeană, organizațiile internaționale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global Union, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), UNI-MEI – au solicitat Comisiei Europene și Parlamentului European să întreprindă acțiuni rapide, direcționate și coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor – salariați și angajați independenți – și companii, ca răspuns la impactul social și economic devastator al crizei globale COVID-19 asupra sectorului mass-media.
În cazul în care aceste măsuri nu vor fi puse în aplicare, Consiliul Național al FAIR MediaSind va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a decide declanșarea acțiunilor de protest la nivel de sector cultură și mass-media.
Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
București, 24 februarie 2021