Instanța a admis apelul SRJ MediaSind și a dispus anularea Procedurii privind conduita etică în Societatea Română de Televiziune!
Curtea de Apel București a admis ieri, 17 iunie 2021, apelul Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind privind anularea Procedurii privind conduita etică în Societatea Română de Televiziune, aprobată prin Ordinul fostului președinte – director general al SRTV, Doina Gradea, Hotărârea instanței este definitivă (vezi foto).
În data de 22 aprilie 2020, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat în instanță conducerea Societății Române de Televiziune – SRTV solicitând anularea acestui document ilegal prin intermediul căruia conducerea TVR, folosind tertipuri imorale, intenționa, de fapt, să instaureze un climat de dictatură în cea mai mare instituție de media a statului.
Procedura a fost întocmită de fostul director al Casei de producție a TVR, Andras Istvan Demeter (în prezent secretar de stat la Ministerul Culturii din partea UDMR, cel care, prin decizie definitivă de conflict de interese a ÎCCJ, a avut interdicţia de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani), împreună cu șefa Departamentului Juridic, Roxana Ionescu și cu șeful Compartimentului Informații Clasificate, colonel (r) Adrian Fulea, dar și cu complicitatea unor lideri sindicali aserviți conducerii. Documentul încălca flagrant Constituția României, Convențiile OIM și Directivele Europene în domeniul relațiilor de muncă, Codul Muncii, Legea Avertizorului Public, Legea Dialogului Social, Legea 41/1994, Statutul ziaristului din SRTv și prevederile Contractului Colectiv de Muncă din SRTV.
Redactată superficial – ignorând şi contrazicând norme deja existente, adoptată în mod arbitrar, fără consultarea partenerului social semnatar al Actului adițional al CCM din SRTV – Federația FAIR-MediaSind, dar şi fără consultarea Consiliului de Administraţie, așa-numita Procedură de conduită etică acorda posibilitatea angajatorului să concedieze oricând un angajat sau să rezilieze unilateral contractul cu un colaborator pentru orice critică sau pentru orice altă acțiune neconvenabilă conducerii, interpretată de aceasta ca aducând prejudicii de imagine TVR.
Astfel, în instituţia care, din cauza multiplelor decizii nelegale ale conducerii, sunt pierdute în serie procesele cu proprii angajaţi, acestora li se interzicea „să facă aprecieri în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care SRTv are calitatea de parte, dacă nu sunt abilitaţi în acest sens” (art. 12 2), în condițiile în care, în cauzele referitoare la relațiile de muncă, sentințele din prima instanță sunt executorii. Mai mult, angajaţilor nu li se permitea „să acorde asistenţă şi consultanţă persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acţiuni juridice ori de altă natură împotriva statului (!) sau serviciului public în care îşi desfăşoară activitatea.” (art. 12.5), ceea ce încălca dreptul constituțional al organizațiilor sindicale de a-și apăra membrii de sindicat!
Potrivit normelor echipei Gradea – Demeter – Fulea, utilizarea calculatoarelor sau a telefoanelor mobile și în interes personal fără aprobarea conducerii putea duce la concediere, întrucât și aceste fapte erau considerate drept abateri deosebit de grave. Cu alte cuvinte, primirea/efectuarea unui apel privat pe telefonul de serviciu sau primirea/trimiterea unui mesaj privat pe mail-ul de serviciu sunt considerate drept abateri deosebit de grave!
Așa-zisa Procedură încălca atât prevederile Legii SRTV, cât şi ale Statutului Ziaristului din TVR, întrucât introducea un intermediar numit de Președintele-Director general, între salariați și Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR. Astfel, competenţele comisiei în materie de deontologie profesională – „garant al respectării Statutului ziaristului” şi organism independent de conducerea TVR – erau subordonate bunului-plac al unui „consilier de etică” numit de preşedintele-director general, interpus ca cenzor al punctelor de vedere ale comisiei în relaţia cu conducerea TVR. De altfel, instituția consilierului de etică este specifică, conform legii, funcționarilor publici și nu instituțiilor de media. În plus, acesta avea și atribuțiuni de designer – cenzor vestimentar, întrucât angajații TVR puteau fi concediați și dacă nu veneau la serviciu sau la diverse evenimente, într-o “vestimentație adecvată.” (art 19.alin.1 lit.c). Culmea tupeului, consilierul de etică din TVR era tot Andras Demeter, autorul principal al Procedurii.
Nu în ultimul rând, documentul introducea noi obligații pentru membrii Comitetului Director și ai Consiliului de Administraţie, deși acestea sunt stabilite prin legea de organizare și funcționare a SRTV şi prin regulamentele proprii de funcţionare.
De menționat că în data de 2 iulie 2020, SRJ MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au depus la Parlamentul României o Avertizare publică prin care angajații instituției, membri ai organizației, solicitau intervenția membrilor Comisiilor de specialitate pentru a anula acest demers contrar democrației. Până în prezent, aceștia nu au catadicsit să trimită vreun răspuns, ceea ce demonstrează faptul că interesul clasei politice nu este în sprijinul angajaților TVR ci pentru folosirea instituției doar ca instrument de propagandă (amănunte aici: Avertizarea publică pentru stoparea adoptării Procedurii abuzive privind conduita etică în TVR a fost înregistrată la Parlament! ).
Mulțumim pe această cale organizațiilor naționale și internaționale la care SRJ MediaSind este afiliat, respectiv Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global, care au susținut demersul nostru, și au sesizat abuzurile administrației Gradea la Consiliul Europei, la Parlamentul European și Comisia Europeană. (amănunte aici: Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor au sesizat la Consiliul Europei abuzurile din Televiziunea Română! )
Nu în ultimul rând, mulțumim tuturor angajaților din Televiziunea Română, membri sau nemembri de sindicat, care au avut încredere în MediaSind TVR și au susținut, indiferent de consecințe, demersul nostru!
În acest proces, SRJ MediaSind a fost reprezentat de avocatul organizației, Dan Iordache.
Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 18 iunie 2021
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!
Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media!