Astăzi, 27 martie 2024, cea mai mare agenție de presă a statului român împlinește 135 ani de la înființare
De Ziua Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizația reprezentativă din agenție, solicită Guvernului României să se implice în soluționarea situației dramatice în care se află angajații acestei prestigioase instituții publice de presă.
Din cauza refuzului clasei politice de a modifica Legea de organizare și funcționare a instituției în sensul clarificării statutului agenției, astfel încât salarizarea să se poată stabili în condiții juridice similare cu cele din Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune, angajații instituției au cele mai mici salarii din mass-media. Din acest motiv, mulți profesioniști preferă să părăsească agenția și să se angajeze în alte domenii de activitate. Mai mult, din cauza unor măsuri dispuse de inspectorii Curții de Conturi, angajații instituției riscă să li se diminueze și mai mult salariile și să plătească pentru ultimii ani diferențe salariale uriașe. Deja în Agenție mai mulți angajați au primit Note de constatare și evaluare a unor presupuse pagube dispuse de inspectorii CCR!
În data de 3 mai 2023, de Ziua Libertății de Exprimare, SRJ MediaSind, susținut pe plan național de Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și Confederația CNSLR-Frăția, a înaintat liderilor Coaliției guvernamentale un proiect de modificare a Legii AGERPRES. Din nefericire, nici până în ziua de astăzi, problema angajaților AGERPRES nu a constituit o prioritate pentru guvernanți. (amănunte aici: De Ziua Presei, MediaSind cere guvernanților să recunoască jurnaliștilor statutul de “lucrători esențiali!”)
Totodată, peste 150 de redactori de rubrică, editori, reporteri, fotoreporteri, videojurnaliști, corespondenți speciali în județe au transmis în data de 30 iunie 2023, premierului și președinților Comisiilor Cultură și Media din Senatul României și Camera Deputaților, un apel pentru soluționarea de către guvernanți a situației dramatice în care se află angajații din AGERPRES. Aceștia au susținut că doresc respect și să-și facă meseria la fel ca în cazul celorlalți colegi din mass-media, în condițiile în care muncesc 24 de ore din 24, 365 de zile pe an pentru a aduce informația corectă, completă, fără interpretări, la cunoștința publicului. (amănunte aici: Apelul jurnaliștilor AGERPRES către guvernanți: Lăsați-ne să ne facem meseria!)
Cum era de așteptat, nici aceste demersuri nu au fost luate în considerare de clasa politică, situația salarială și a nivelului de trai deteriorându-se în mod grav.
Din aceste motive ne dorim ca pe lângă felicitări și mulțumiri din partea politicienilor și de o implicare fermă a acestora în rezolvarea problemei angajaților AGERPRES. Este important ca jurnaliștii și lucrătorii din agenție să ajungă la acelaşi nivel de salarizare cu cel al colegilor din celelalte instituţii de presă. Este o discriminare inacceptabilă ca angajații să fie plătiţi sub nivelul salariilor din alte instituţii publice, dar să aibă aceleaşi obligaţii în ce privește informarea cetăţenilor.
În perioada următoare, împreună cu colegii din Radio România, TVR și instituțiile din Cultură, SRJ MediaSind va susține declanșarea acțiunilor de protest, în cazul în care guvernanții ignoră în continuare doleanțele lucrătorilor din aceste vitale domenii pentru democrație.
Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind
București, 27 martie 2024