Conducerea SRTV a admis că prevederile OUG nr.53/2024 nu sunt aplicabile instituției publice de presă
Conducerea Societății Române de Televiziune a transmis ieri, 10 iunie 2024, prin Departamentul Economic, o adresă către toate compartimentele financiare din București și din studiourile teritoriale prin care informează că în urma analizei Departamentului Juridic al SRTV „ s-a concluzionat că toate drepturile personalului prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă din SRTv vor fi achitate așa cum au fost agreate cu partenerul social” deoarece prevederile OUG nr. 53/2024 nu sunt aplicabile instituției publice de presă. Totodată, vor fi efectuate reglările necesare îndreptării situațiilor în care salariații din SRTV au plecat în delegații cu drepturile diminuate.
Este corectă această decizie a conducerii SRTV întrucât baza legală la care trebuie să se raporteze SRTv în conformitate cu prevederile OUG nr. 53/1994 în cazul acordării drepturilor din CCM o reprezintă prevederile art. 36 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRT, potrivit cărora „ 1)Salariile de bază și celelalte drepturi de personal pentru salariații Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune se negociază prin contracte colective și individuale de muncă, încheiate în condițiile legii.”
În concluzie, spre deosebire de instituțiile salarizate în baza Legii nr.153/2017, toate drepturile de personal, inclusiv sporurile, în Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune se negociază prin contracte individuale și colective de muncă. Or, în cazul în care s-ar aplica restricțiile din OUG nr. 53.2024, angajații celor două instituții publice de presă ar rămâne fără toate sporurile și celelalte drepturi salariale din CCM, inclusiv fără sporul de vechime, întrucât în cazul lor nu se aplică drepturile salariale din legea salarizării unitare.
Având în vedere aceste argumente, Sindicatul Român al Jurnaliștilor cere coaliției aflate la putere să urgenteze clarificarea statutului de serviciu public al Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prin adoptarea proiectului de modificare a Legii nr.41/1994 aflat în dezbatere în Senatul României.
Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 11 iunie 2024