Judecătoria sectorului 3 București a respins cererea de acordare a reprezentativității la nivel de SRR organizației agreate de conducerea instituției
Conform legii, negocierile CCM trebuie să continue cu organizația reprezentativă la nivel de sector Mass-Media
În ciuda eforturilor disperate ale conducerii Societății Române de Radiodifuziune de a avea la masa negocierii CCM o organizație sindicală obedientă, a încercărilor de a bloca declanșarea grevei generale în Radio România, precum și a presiunilor făcute asupra multor angajați din SRR de a se înscrie în sindicate galbene, iată că ieri, 4 decembrie 2024, justiția a făcut dreptate. Cererea depusă de o federație sindicală condusă de o familie angajată în Radio România cu scopul obținerii reprezentativității la nivel de unitate a fost respinsă ca neîntemeiată de către Judecătoria sectorului 3 București.
Instanța a confirmat astfel argumentele susținute prin cererile de intervenție formulate în dosar de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR care au arătat neîndeplinirea condițiilor de reprezentativitate, inclusiv din perspectiva înscrierii în fals cu privire la documentele semnate de către liderii acestei organizații sindicale.
În cauză s-a arătat, de asemenea, că în loc de adeverința în original solicitată de Legea nr.367/2022 care să justifice numărul real de angajați ai instituției, a fost depusă în copie o adresă de corespondență internă dintre șeful resurselor umane, Eduard Traian Nicolau și președintele-director general ai instituției, Răzvan Ioan Dincă. Mai mult s-a arătat instanței că administrația SRR a încălcat prevederile Legii nr.544/2001 refuzând să răspundă în termenul legal la solicitarea Federației FAIR-MediaSind privind situația numărului de angajați ai instituției precum și situația reținerii cotizațiilor sindicale pentru lunile septembrie și octombrie 2024.
Având în vedere că finalizarea cercetărilor instituțiilor abilitate, dar și a instanței de apel va dura câțiva ani, reprezentanții Federației FAIR-MediaSind au răspuns astăzi invitației conducerii SRR de negociere a CCM. Așa cum am arătat în cadrul documentelor de reprezentativitate depuse, Federația FAIR-MediaSind și-a manifestat acordul de a negocia și semna, până la sfârșitul acestui an, un CCM în sprijinul angajaților instituției. Totodată, Federația FAIR-MediaSind a precizat că își rezervă dreptul de a acționa pe cale legală pentru sancționarea persoanelor care au decis prin încălcarea legislației reluarea de la zero a unor negocieri ale CCM în timpul existenței unui conflict colectiv de muncă înregistrat la ITM București.
În consecință, Federația FAIR-MediaSind împreună cu organizațiile afiliate – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR fac un apel către conducerea instituției să se așeze de urgență la masa negocierilor pentru a încheia un CCM la standarde europene, precum și drepturi la nivelul colegilor din Societatea Română de Televiziune, instituție publică ce funcționează în baza aceleiași legi de organizare ca și Radio România.
În PV încheiat astăzi, 5 decembrie 2024 la sediul SRR (foto), se arată că aceeași organizație căreia instanța i-a respins cererea de reprezentativitate la nivel de unitate și-a depus acordul pentru negociere a CCM, deși nu deține sentință de reprezentativitate pentru sectorul în care funcționează SRR, adică sectorul 35 –Mass-Media.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 5 decembrie 2024