Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București) a devenit partener oficial în cadrul Proiectului ReStart – pentru un jurnalism de calitate, prin semnarea Acordului de parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES și Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind. Documentul, semnat de cele trei părți, se adresează studenţilor din cadrul FJSC, ce vor să se implice în promovarea unui jurnalism de calitate.
Proiectul ReStart – pentru un jurnalism de calitate a fost lansat în data 3 mai 2016, de către SRJ MediaSind, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, fiind inspirat de conceptul The Ethical Journalism Initiative promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. În acest timp, studenţii au fost familiarizaţi de către specialişti AGERPRES şi MediaSind cu principiile profesiei de jurnalism şi cu normele Codului Deontologic al Jurnalistului. Având un real succes, proiectul a fost implementat în mai multe universităţi, precum: Universitatea Danubius Galați (unde s-a lansat proiectul pilot), Universitatea “Ovidius” din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova – ULIM, Universitatea de Studii Europene din Moldova.
ReStart urmăreşte ca studenții să intre în contact nemijlocit cu exigențele meseriei de jurnalist, prin participarea efectivă la activități redacționale, prin redactarea de ştiri sau realizarea de fotografii ori materiale video, fiind îndrumați de profesioniști de la AGERPRES și MediaSind. „Proiectul le oferă studenților noștri posibilitatea de a aplica noțiunile teoretice și practice deprinse în facultate, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Avem nevoie de mai multe astfel de parteneriate care să creeze relații directe între industrie și viitorii profesioniști din jurnalism”, a declarat Anamaria Nicola, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.
Studenţii care vor fi selectaţi să participe la proiect vor primi legitimaţii de presă, vor avea încheiate contracte de voluntariat AGERPRES, iar cele mai bune articole, fotografii sau materiale video vor fi postate pe site-urile agerpres.ro, www.mediasind.ro și/sau pe ale partenerilor naţionali/internaţionali și pe site-urile universităţilor participante, fiind promovate astfel în presă.
Universităţile şi instituţiile de presă, care doresc să se alăture proiectului, ne pot contacta la adresa de mail: restart@mediasind.ro.
Despre AGERPRES
Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un „serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special”. La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei „telegrame”, pe 11 aprilie. Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii. În cei 130 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. AGERPRES își indeplinește misiunea de a informa prompt, corect și obiectiv și, totodată, din 1889, Agenția Națională de Presă scrie istorie în fiecare zi.
AGERPRES a primit în luna iunie 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României.
AGERPRES mulțumește cititorilor și partenerilor pentru încredere și vă invită să urmăriți o parte din istoria AGERPRES, accesând clipul video de la linkul: https://youtu.be/OidvfQyvZmQ.
Pentru dezabonare, scrieți-ne la comunicare@agerpres.ro. Vă mulțumim!
Biroul Comunicare, Branding şi Relaţii Internaţionale