Miercuri, 3 iulie 2024, la sediul ITM București, va avea loc concilierea conflictului de muncă cu reprezentanții SRR
Delegația Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a prezentat astăzi, 28 iunie 2024, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog social pe probleme de audiovizual din cadrul Comisiei Europene, situația dramatică în care se află cei aproximativ 2.000 de salariați ai Societății Române de Radiodifuziune din cauza refuzului conducerii instituției de a încheia un contract colectiv de muncă cel puțin la minimul standardelor existente în prezent în instituțiile de media.
Membrii ai Comisiei de Dialog social pe probleme de audiovizual sunt reprezentanți ai Comisiei Europene, Federației Europene a Jurnaliștilor, Federației Internaționale a Muzicienilor, Federației Internaționale a Actorilor, UNI MEI și UNI GLOBAL UNION, precum și ai organizațiilor angajatorilor, EBU etc. Din partea României au participat președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Octavian Pădureț, și președintele executiv Cristinel Godinac.
În cadrul dezbaterilor, delegația României a arătat principalele motive care au dus la declanșarea conflictului de muncă în SRR, existența unui blocaj în cadrul negocierilor soldat cu aproximativ 40 de divergențe majore privind drepturile salariale, profesionale și sociale ale angajaților SRR. Din nefericire, după 45 de zile de negociere oferta angajatorului a rămas aceeași, și anume o majorare salarială de la 1 noiembrie 2024 în cuantum de aproximativ 88 lei net, în schimbul renunțării la sporurile din CCM, inclusiv a sporului de vechime.
Concret, din mandatul acordat de către organizațiile afiliate la Federația FAIR-MediaSind nu au fost soluționate revendicările principale la care reprezentanții organizației sindicale nu au cum să renunțe, rămânând în divergență aproximativ 40 de articole, printre care:
– majorarea salariilor angajaților SRR la un cuantum similar sau apropiat cu cele din instituțiile din mass-media și din cultură, în special cu cel din Societatea Română de Televiziune, instituție care funcționează în baza aceleiași legi de organizare.
– indexarea obligatorie a salariilor cu rata de inflație de două ori pe an – revendicare soluționată parțial deoarece introducerea, la cererea organizației noastre, a coeficientului individual în salarii, calculat la suma de 3300 lei, este acceptată de către angajator condiționat de acceptarea întregului pachet financiar care înseamnă renunțarea la multe alte drepturi, sporuri etc. trecute la o așa-zisă negociere individuală! În opinia angajatorului, actualizarea salariilor se va mai putea face doar la 1 ianuarie 2025, la cuantumul salariului minim brut pe economie de la sfârșitul anului 2024, adică la 3.700 lei. Următoarea creștere a salariilor se va putea face de la 1 ianuarie 2026, raportat la cuantumul salariului minim pe economie din luna decembrie 2025. În plus, introducerea acestui coeficient individual fără majorarea coeficienților minimi din anexa salarizării la CCM va menține în continuare discrepanța majoră existentă în prezent între funcțiile de conducere și cele de execuție.
– alte drepturi profesionale și salariale similare cu ale colegilor din SRTV (prime de Crăciun, Paște, Ziua Radioului, spor de specialitate, de teren, eliminarea sintagmei în limita alocațiilor bugetare etc) au rămas în divergență, la fel anexele privind personalul de specialitate și personalul artistic. (amănunte aici: Federația FAIR-MediaSind prezintă divergențele care au declanșat Conflictul Colectiv de Muncă în Radio România )
Totodată, liderii sindicali au subliniat discrepanțele existente între salariile angajaților instituției și ale personalului cu funcții de conducere, precum și discrepanețele existente între salariile din Radio România și ale altor colegi din mass-media, în special față de drepturile salariale ale angajaților din Societatea Română de Televiziune, instituție care funcționează în baza aceleiași legi de organizare, cu aproximativ același buget și nr de salariați.
Delegația Federației FAIR-MediaSind a arătat că din cauza acestei situații grave, în cazul eșuării concilierii care va avea loc miercuri, 3 iulie 2024, la sediul ITM din București, este posibilă declanșarea unor ample acțiuni greviste, pe plan național și internațional, motiv pentru care a solicitat solidaritatea colegilor din organizațiile internaționale.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 28 iunie 2024