În data de 1 decembrie 2013, organizațiile reprezentative din Cultură și din Mass-Media – Federaţia Artiştilor Interpreţi din România – FAIR şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi-au unit forţele pentru a constitui cea mai mare organizaţie din România care să reprezinte lucrătorii din aceste importante domenii pentru democrație, Federația FAIR-MediaSind.
Noua organizaţie cuprindea aproximativ 10 000 de membri din 36 de sindicate şi s-a afiliat internaţional la Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor și UNI Global UNION, iar pe plan național, la cea mai mai mare confederație sindicală, CNSLR-Frăția!
Delegaţii prezenţi la Congresul de constituire au votat mai multe rezoluţii prin care solicitau Puterii să modifice strategia anticulturală promovată de Ministerul Culturii împotriva acestui important sector al economiei naţionale, depolitizarea instituţiilor publice de radio şi televiziune precum şi modificarea, în regim de urgenţă, a legislaţiei muncii.
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind îşi propunea să relanseze dialogul social cu angajatorii din domeniu, inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Culturii, precum şi să negocieze un nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector.
În cei 10 ani de existență, Federația FAIR-MediaSind a reușit să inițieze și să negocieze zeci de contracte colective de muncă în principalele instituții în care are membri afiliați: Opera Națională București, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat “Paul Constantinescu” din Ploiești, Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați, Opera Română Craiova, Teatrul Ariel Râmnicul Vâlcea, Ansamblul Folcloric Maria Tănase din Craiova, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, etc.
În prezent, organizația se confruntă cu cel mai nociv atac la adresa drepturilor lucrătorilor din Cultură prin eliminarea sindicatelor din procesul de dialog social din cauza adoptării de către Guvern și, ulterior, de către Parlament, a Statutului Lucrătorului Cultural Profesionist, document care încalcă flagrant Constituția României, Codul Muncii, Legea nr. 367/2022 a Dialogului Social, dar și Convențiile OIM și Directivele europene privind dreptul la liberă asociere și dreptul la negocieri colective! Pentru a determina Guvernul să modifice de urgență Legea nr.346/2023 privind Statutul Lucrătorului Cultural Profesionist Federația FAIR-MediaSind a notificat deja Comisia Europeană pentru demararea procedurilor legale necesare. (amănunte aici: https://mediasind.ro/federatia-fair-mediasind-a-notificat-comisia-europeana-de-incalcarea-directivelor-europene-si-a-conventiilor-oim-privind-dialogul-social/ )
De asemenea, Federația FAIR-Media Fair-MediaSind militează pentru depolitizarea instituțiilor publice de media și solicită Guvernului Ciolacu să nu transforme angajații din aceste instituții strategice pentru democrație, în funcționari cu palma la vipușcă. (amănunte aici: https://mediasind.ro/mediasind-solicita-conducerilor-tvr-radio-romania-si-agerpres-sa-nu-transforme-angajatii-in-functionari-cu-palma-la-vipusca/)
În prezent conducerea este asigurată de următoarele persoane:
Leonard Pădureţ, Preşedinte, Cristi Godinac, Preşedinte Executiv, Adrian Ionescu, Vicepresedinte, Janina Tudor, Vicepreşedinte, Sorin Torică, Vicepreședinte, Gabriel Năstase, Secretar general. (foto)
La mulți ani dragi colegi din Cultură și Mass-Media!
La mulți ani FAIR-MediaSind!
București, 1 decembrie 2023