În cazul în care concilierea conflictului eșuează, membrii organizațiilor afiliate din SRR vor intra în grevă de avertisment urmată de greva generală
Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a înregistrat astăzi, 7 iunie 2024, Conflictul Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune (foto). Potrivit Legii nr,367/2022 privind Dialogul Social, în următoarele zile ITM București va desemna echipa care va participa la concilierea conflictului de muncă, iar în cazul în părțile nu se înțeleg asupra divergențelor rezultate din negocierea CCM, angajații instituției, membri ai organizațiilor afiliate, vor declanșa greva de avertisment urmată de greva generală. Totodată, conducerea Societății Române de Radiodifuziune a fost notificată de declanșarea conflictului colectiv de muncă.
Negocierile Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune – SRR au eșuat ieri, 6 iunie 2024 în cea de-a 20 -a rundă dintre conducerea instituției și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de organizațiile afiliate din SRR – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură – FAIR și Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.
După 46 de zile de la începerea negocierilor, oferta financiară finală a reprezentanților angajatorului în Comisia de negociere a fost una umilitoare la adresa angajaților SRR: o majorare salarială în cuantum de 150 lei brut (adică aproximativ 88 lei net). Totodată, angajații SRR pierdeau și taote sporurile din CCM – deoarece angajatorul dorea „securizarea” acestora prin negociere individuală, ceea ce nu garantează însă, și acordarea lor.
Mai mult, conducerea SRR intenționa și introducerea sporului de vechime în salariu, măsură care nu avea nicio bază legală în negocierea CCM.
Următoarea majorare salarială pentru angajații SRR era preconizată pentru data de 1 ianuarie 2025 și nu 1 iulie 2024 cum a propus organizația noastră cu condiția introducerii coeficientului individual în salariu. Propunerea organizației noastre a fost ca acest coeficient individual, calculat la suma de 3300 lei, să fie introdus de la data semnării contractului și să fie majorate salariile de fiecare dată când se majorează și salariul minim pe economie.
Din nefericire, și această propunere a fost respinsă de către comisia angajatorului, acesta susținând că este nevoie de aproximativ 13,8 milioane lei, adică aproximativ 4% din buget.
În ceea ce privește majorarea salarială cu 150 lei brut, propunerea Federației a fost de 1500 lei, ceea ce însemna alocarea unui buget de aproximativ 7 milioane lei. Nici această revendicare nu a fost acceptată de către angajator, în condițiile în care doar la sfârșitul anului trecut au returnat la stat aproximativ 4,5 milioane de lei necheltuiți! (mai multe amănunte despre desfrâul financiar din SRR, vă vom prezenta în perioada următoare).
Au fost parcurse toate articolele din CCM și au rămas în divergență aproximativ 40, urmând ca acestea să fie prezentate la concilierea cu reprezentanții ITM București. articole importante privind salarizarea și mai multe drepturi profesionale, dar și reglementări privind funcționarea dialogului social din instituție.
În aceste condiții, în baza mandatului acordat de către membrii afiliați pentru negocierea noului CCM din SRR, Federația FAIR-MediaSind nu a dorit să semneze un contract colectiv care pierdea din drepturile angajaților instituției în schimbul unei majorări batjocoritoare în valoare de 150 lei brut!
Federația FAIR-MediaSind consideră că întreaga responsabilitate pentru neîncheierea actualului CCM din SRR aparține exclusiv conducerii Radio România care, din păcate, continuă să aibă o atitudine disprețuitoare la adresa profesioniștilor din instituția publică de presă.. Aceștia au salarii la nivelul salariului unui muncitor necalificat, mult sub cele primite de colegii din mas-media, în special de colegii din TVR. În acest timp, salariile posturilor de conducere depășesc 23.000 de lei, fără sporuri și indemnizația de conducere, iar angajații din personalul de execuție supraviețuiesc cu salarii de mizerii, printre cele mai mici din industria de media!
În perioada următoare vă vom transmite noi detalii privind desfășurarea conflictului de muncă din Societatea Română de Radiodifuziune.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 7 iunie 2024