Zilele trecute, coaliția guvernamentală a eliminat organizațiile sindicale din Statutul Lucrătorului Cultural! Mai rău ca pe vremea comunismului, lucrătorii culturali independenți nu pot constitui și nici nu pot adera la organizații sindicale!
Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, singura federație reprezentativă din domeniile Cultură și Mass-Media, a sesizat astăzi, 20 noiembrie 2023, la Bruxelles, în Plenara Comitetului de Dialog Social pentru Audiovizual din cadrul Comisiei Europene, încălcarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii și a Directivelor Europene privind dialogul social. Liderii FAIR-MediaSind – Leonard Octavian Pădureț, președinte și Cristi Godinac, președinte executiv (foto), au prezentat reprezentanților Comisiei Europene și ai organizațiilor internaționale prezente la întrunire – Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, UNI Global, Federația Internațională a Actorilor, EBU etc., adoptarea de către Parlamentul României a Statutului Lucrătorului Cultural Profesionist, document care legiferează prin eliminarea organizațiilor sindicale din procesul de dialog social, un regim de tip stalinist într-o țară membră a UE.
Reprezentanții organizațiilor sindicale prezenți la eveniment au răspuns că la nivelul Comisiei Europene există o reglementare clară care dă dreptul lucrătorilor independenți să adere la o organizație sindicală și să beneficieze de contracte colective de muncă!
În repetate rânduri, inclusiv în întâlnirile cu conducerea Ministerului Culturii, reprezentanții FAIR-MediaSind și ai Confederației CNSLR-Frăția au atras atenția că documentul întocmit în perioada ministeriatului Lucian Romașcanu excelează printr-o încălcare flagrantă a unui număr important de legi și reglementari naționale și internaționale precum: Constituția României, Legea nr 367/2022 privind dialogul social, Legea nr 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, Convențiile Organizației Internaționale a Muncii (OIM) la care România este parte, Codul Muncii, Reglementările Uniunii Europene în domeniul dialogului social și altele.
Mai mult, documentul adoptat zilele trecute de Parlament încalcă flagrant reglementările naționale și internaționale privind dialogul social în ceea ce privește următoarele:
Acțiune anti – sindicală evidentă prin eliminarea organizațiilor sindicale din acest domeniu;
Definiții greșite, contrare Legii, cu privire la următoarele: dialogul social, partenerii de dialog social sunt sindicate, patronate, autorități, nu diversele asociații;
Contractele și convențiile colective denumite în actul normativ drept înțelegeri colective, se negociază și se semnează doar de organizațiile sindicate, iar întreaga procedură se desfășoară conform Legii 367/2022 și nu în baza vreunei invenții legislative de acest tip;
Stabilirea sectoarelor de negociere colectivă se face in baza Legii 367/2022 a Dialogului Social, prin Hotărâre de Guvern, cu consultarea partenerilor sociali, sindicate, patronate și Ministerul Muncii.
Ceea ce ignoră flagrant documentul propus este faptul că reprezentativitatea partenerilor de dialog social se constată de instanța de judecată și nu de Ministerul Culturii sau de alte instituții publice. De asemenea, nerespectarea prevederilor Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe prin introducerea unor definiții și prevederi care creează confuzie între artistul interpret – titular de drepturi conexe și autor – titular de drepturi de autor, sunt alte carențe ale legii adoptate. Nu în ultimul rând, se inventează noi tipuri de lucrători: artistul care este confundat cu autorul, lucrător cultural – artistul și/sau persoana fizică și lucrător cultural profesionist – persoana fizică înregistrată.
Deși după întâlnirea conducerii Federației FAIR-MediaSind cu ministrul Culturii Raluca Turcan, parlamentarii au primit amendamentele propuse pentru eliminarea dispozițiilor neconstituționale din Statutul Lucrătorului Cultural, aceștia nu au ținut cont de argumentele prezentate, și anume că prevederile care înlocuiesc organizațiile sindicale cu asociațiile profesionale reprezintă o dublă legiferare deoarece procesul de dialog social este reglementat de Legea nr.367/2022, că imixtionează în atribuțiile organizațiilor sindicale, că sectoarele sunt definite de HG privind sectoarele de negociere colective și că, în final, se supralegiferează. Mai mult, amendamentul care dădea dreptul constituțional al lucrătorilor culturali de a constitui sau de adera la o organizație sindicală a fost respins prin votul majorității coaliției guvernamentale! (vezi aici Raportul de adoptare cu amendamente respinse)
Nu în ultimul rând, această atitudine batjocoritoare la adresa organizațiilor sindicale a fost constatată și la Ministerul Muncii, în cazul împărțirii arbitrare a sectorului Cultură și Mass-Media în trei secțiuni, ceea ce a dus la imposibilitatea negocierii și încheierii de contracte colective de muncă la nivel sectorial pentru angajații din aceste domenii! Din păcate, cu sprijinul unor cozi de topor din două confederații sindicale care au avut interese partizane cu scopul scindării sectorului Cultură și Mass-Media, coaliția guvernamentală a cedat, afectând prin deciziile luate drepturile a peste 100.000 de lucrători din acest strategic domeniu pentru democrație!
Având în vedere modul abuziv și discriminatoriu în care guvernanții au tratat partenerii sociali prin adoptarea unor documente vitale pentru activitatea lucrătorilor din cultură și mass-media prin ignorarea avizului nefavorabil acordat de CES Statutului Lucrătorului Cultural Profesionist, dar și a celorlalte decizii care afectează drepturile angajaților din Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind a cerut sprijinul organizațiilor la care este membră cu drepturi depline- Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global UNION, pentru a se solidariza cu protestele care vor fi declanșate de organizație pe plan național și european.
În perioada următoare vă vom ține la curent cu evoluția demersurilor inițiate împotriva politicii anticulturale și antisindicale ale actualei Coaliții guvernamentale (inițierea procedurii de infringement, sesizarea Avocatului Poporului pentru acționarea în justiție, sesizarea partidelor politice responsabile pentru atacarea Legii la Curtea Constituțională etc.)
Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bruxelles, 20 noiembrie 2023