Au fost transmise conducerilor Parlamentului European și Comisiei Europene abuzurile cu care sunt tratați lucrătorii români din Cultură și Mass-Media de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu
Liderii Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind – Leonard Octavian Pădureț, președinte și Cristinel Godinac, președinte executiv, au transmis ieri, 23 octombrie 2024, conducerilor Parlamentului European și Comisiei Europene solicitarea intervenției instituțiilor europene împotriva abuzurilor la care sunt supuși lucrătorii români din Cultură și Mass-Media de către reprezentanții Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu. Aceștia au solicitat intervenția instituțiilor europene privind nerespectarea de către guvernanți a prevederilor europene privind dialogul social, dar și a celor privind sustenabilitatea funcționării instituțiilor publice de media în conformitate cu normele europene Media Freedom Act adoptate de PE și obligatorii pentru statele UE.
Președintei Parlamentului European. Roberta Metzola și vicepreședintei Pina Picierno, li s-au transmis ieri sesizările oficiale din partea liderilor FAIR-MediaSind. Acestea au ascultat cu atenție problemele care se confruntă lucrătorii români din cultură și mass-media. Totodată, liderii sindicali au prezentat și încălcările de către Guvern a prevederilor Legii Dialogului social și stadiul acțiunilor greviste declanșate de FAIR-MediaSind împotriva politicilor sociale, economice și anticulturale aplicate de guvernanți împotriva drepturilor lucrătorilor din Mass-Media – angajați ai Societății Române de Radiodifuziune, Societății Române de Televiziune, Agenției Naționale de Presă AGERPRES, dar și freelanceri.
O situație aparte este cea a colegilor din Societatea Română de Radiodifuziune care se află în plin conflict colectiv de muncă din cauza refuzului președintelui – director general Răzvan Ioan Dincă de a negocia un Contract Colectiv de Muncă la standardele existente în Televiziunea Română. Nu în ultimul rând, a fost prezentată și complicitatea unor instituții ale statului cu acțiunile nelegale ale conducerii SRR, inclusiv refuzul de a soluționa cu celeritate abuzurile prezentate, unele cu iz de corupție, acțiuni care au prejudiciat drepturile angajaților din Radio România. Din aceste motive, luni, 28 octombrie 2024, ora 13,00, angajații SRR vor protesta în fața instituției, iar pe data de 5 noiembrie 2024 vor declanșa o grevă generală de o zi.
De asemenea, conducerile PE și CE au primit și reacțiile de susținere a acțiunilor greviste împotriva Guvernului și a conducerii Radio România venite din partea celor mai mari organizații mondiale și europene din Cultură și Mass-Media: Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI GLOBAL Union, UNI MEI și Federația Europeană a Jurnaliștilor.
Vă prezentăm în continuare textul apelului transmis de liderii Federației FAIR-MediaSind conducerilor PE și CE.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
Strasbourg, 24 octombrie 2024
To: European Parliament
Mrs. Roberta Metsola – President of the European Parliament
Mrs. Pina Picierno -Vice- President of the European Parliament
To:European Commission
Mrs. Ursula von der Leyen – President of the European Commission
La începutul lunii septembrie 2024, cele mai importante organizații europene și mondiale ale lucrătorilor din Cultură și Mass-media – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI GLOBAL Union, UNI MEI și Federația Europeană a Jurnaliștilor Federațiile Europene și Internaționale ale Jurnaliștilor (EFJ-IFJ), împreună cu afiliatul lor român, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind FAIR MediaSind, își exprimau gravele preocupări cu privire la situația alarmantă a lucrătorilor din instituțiile culturale și media din România, în special în media de serviciu public.
În scrisoarea adresată autorităților din România – președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și președinților celor două comisii de specialitate din Camera Deputaților și Senatul României, Iulian Bulai și Vlad Pufu, aceste organizații solicitau un dialog cu reprezentanții lucrătorilor din cultură și media, arătând că actuala criză de lungă durată din media publică, împreună cu condițiile deplorabile pentru lucrătorii din sectorul public și cei din media freelance, a atins un punct critic.
Reprezentanții Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, împreună cu cele două sindicate afiliate – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR– au negociat timp de mai multe luni Contractul Colectiv de Muncă al Societății Române de Radiodifuziune, negocierile soldându-se cu declanșarea conflictului colectiv de muncă, organizarea unei greve de avertisment în data de 1 octombrie 2024 și organizarea unor acțiuni de protest care vor culmina cu declanșarea grevei generale preconizate pentru data de 5 noiembrie 2024.
Decizia Societății Române de Radiodifuziune de a înlocui Contractul Colectiv de Muncă cu un Regulament Intern adoptat de angajator nu respectă standardele naționale și europene pentru dialogul social și drepturile lucrătorilor.
Refuzul de a modifica legislația care reglementează cea mai mare agenție de știri de stat, Agenția Națională de Presă AGERPRES, a obligat, de asemenea, personalul să supraviețuiască cu o remunerație insuficientă, ceea ce ridică și preocupări legate de sustenabilitatea media. La Societatea Română de Televiziune (SRTV), drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă al instituției, negociat de SRJ MediaSind, nu sunt pe deplin respectate, lăsând angajații fără altă alternativă decât să caute reparații în instanță.
Precizăm că potrivit studiului făcut de EBU în România, instituțiile publice de media din România se află pe ultimele locuri din Europa privind alocarea resurselor necesare funcționării instituțiilor publice, ceea ce încalcă în mod evident prevederile Media Act.
Lipsa protecției legale pentru freelanceri rămâne o altă problemă majoră care trebuie abordată cu seriozitatea pe care o merită. Autoritățile trebuie să le ofere urgent condiții de muncă decente, inclusiv tarife minime. De asemenea, freelancerii ar trebui să aibă dreptul de a-și negocia salariile, așa cum sugerează liniile directoare ale Comisiei Europene pentru lucrătorii independenți, inclusiv freelanceri, publicate în 2022.
În plus, Legea Lucrătorilor Culturali, care nu permite freelancerilor să fie reprezentați de sindicate atunci când negociază cu angajatorii sau cu organismele statului, trebuie modificată de urgență pentru a le respecta drepturile fundamentale, în conformitate cu standardele legale europene.
Misiunea de constatare a faptelor organizată de Media Freedom Rapid Response la București, în iunie anul trecut, la care a participat și Federația Europeană a Jurnaliștilor, a fost martora unei subfinanțări cronice și a unei lipse de independență politică și bugetară a instituțiilor media publice. Reglementatorul media de asemenea, nu dispune de suficiente resurse și independență politică pentru a acționa eficient în menținerea standardelor de difuzare și asigurarea pluralismului media și a independenței editoriale. Luând o decizie radicală pentru sectorul cultural, posibila fuziune a instituțiilor publice ar fi dramatică pentru peisajul media. Un astfel de act ar constitui o încălcare a standardelor europene privind pluralismul media și transparența aduse de recent adoptatul Act European pentru Libertatea Media (EMFA), iar regulile articolului 5 „privind garanțiile pentru funcționarea independentă a furnizorilor de servicii media publice” se vor aplica integral în august 2025.
De asemenea, am solicitat sprijin public pentru industria de media în condiții de tratament egale față de cele controlate de grupuri politice. Jurnalismul este un bun public.
„Îndemnăm autoritățile să se angajeze într-o consultare deschisă și într-o discuție cu societatea civilă și sindicatele jurnaliștilor, care au fost excluse în mod nedrept din dialogurile recente, și să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale lucrătorilor din media, precum și sustenabilitatea sectoarelor media, piatra de temelie a unei societăți democratice-” era mesajul organizațiilor. internaționale pentru autoritățile din București, solicitare care s-a soldat cu dialog zero.
Din acuza acestui refuz, organizațiile afiliate la Federația FAIR-MediaSind au decis declanșarea acțiunilor greviste împotriva politicilor sociale, financiare și anticulturale promovate de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu, conflict care a dus la declanșarea grevei de avertisment în data de 1 octombrie 2024 – în Societatea Română de Radiodifuziune, 9 octombrie 2024 – în Societatea Română de Televiziune, 15 octombrie 2024 – în Agenția Națională de Presă AGERPRES, 16 octombrie 2024 – acțiune de protest freelanceri din teritoriu, urmând să fie declanșate în perioada următoare și grevele generale.
Deși aveau obligația prevăzută în Legea Dialogului Social ca în termen de 5 zile reprezentanții Guvernului să convoace părțile la dialog, acest lucru nu s-a întâmplat. Aroganța, disprețul și sfidarea legii de care au dat dovadă Guvernul României depășește orice limite. Precizăm că în acest conflict au fost implicate și instituții ale statutului – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Inspecția Generală a Muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București care aveau obligația să respecte Legea Dialogului Social și să tragă la răspundere pe cei care refuzau dialogul social. Acest lucru nu s-a întâmplat mai mult reprezentanți ai ITM București au refuzat chiar să răspundă la unele sesizări privind încălcarea legislației naționale de către protejații guvernului numiți în fruntea Radioului Public.
În aceste condiții, singurul sprijin de care ar putea să țină cont autoritățile din România este reacția internațională, motiv pentru care vă rugăm să vă implicați.
Vă prezentăm reacțiile organizațiilor internaționale:
Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
Leonard Octavian Pădureț, Președinte Cristinel Godinac, Președinte executiv