Guvernul a modificat prin Ordonanță de Urgență Legea Dialogului social pentru a anihila orice tentativă de blocare a negocierilor colective din partea unor angajatori abuzivi!
La solicitarea Confederației CNSLR-Frăția și a partenerilor sociali din Consiliul Național Tripartit, dar și a recomandărilor OIM și PNRR, jalonul 449 privind dialogul social, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr.42 publicată în Monitorul Oficial din 25 mai 2023, pentru completarea Legii nr.367/2022, precum și a unor prevederi din Codul Muncii, în spiritul deblocării/clarificării normelor privind funcționarea dialogului social la nivel de sector și la nivel de instituție.
Conform prevederilor art 28.lit B alin. a) pct.2 din OUG nr.42/25.05.2023, în cazul în care la nivel de unitate nu există organizații legal constituite și reprezentative, contractele colective de muncă și drepturile angajaților pot fi negociate de către “federațiile sindicale reprezentative la nivelul sectorului de negociere colectivă, la solicitarea și în baza mandatului sindicatelor nereprezentative din unitate afiliate acestora.” Acest lucru înseamnă că unii angajatori abuzivi nu mai pot bloca fără consecințe juridice civile și penale, funcționarea Comisiilor Paritare, a Consiliilor de Administrație și a dialogului social în instituții.
Practic, în baza sentinței de reprezentativitate pe sectorul Cultură și sectorul Mass-media, Federația FAIR-MediaSind are dreptul de a negocia și încheia contracte colective de muncă pentru toți salariații din instituțiile din aceste domenii de activitate. În cazul în care angajatorii vor refuza să respecte sentința de reprezentativitate a FAIR-MediaSind, se poate declanșa conflictul de muncă cu toate etapele sale până la greva generală!
Modificările legislative deblochează și negocierile colective la nivel de sector, dând posibilitatea organizațiilor patronale și sindicale care nu au reușit să-și obțină reprezentativitatea în instanță, să participe la negocierea CCM prin confederațiile reprezentative la nivel național!
Pe lângă alte prevederi importante pentru reprezentarea angajaților, OUG clarifică și atribuțiile unei organizații sindicale – “denumire generică pentru sindicat, federație sindicală, confederație sindicală și uniune sindicală teritorială. Se constituie în baza dreptului la liberă asociere a angajaților/lucrătorilor, în scopul promovării intereselor lor profesionale, economice, sociale, cultural-artistice și sportive, precum și a apărării drepturilor individuale și colective ale acestora prevăzute în contractele colective și individuale de muncă, în acordurile colective de muncă și raporturile de serviciu, în convențiile colective de muncă, precum și în legislația națională, în pactele, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte.”(vezi documentul aici (OUG 42 completare Dialog social + Codul muncii)
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 26 mai 2023