Federația FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură și Mass-Media, solicită Guvernului României să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri populiste, precum obligativitatea intrării în șomaj tehnic pentru angajații bugetari.
Federația FAIR-MediaSind atrage atenția guvernanților că lipsa dialogului social, cu reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative din sector, a generat situația dezastruoasă în care se află acum cei peste 100 000 de lucrători din cultură și mass-media. Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiți politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituțiile centrale cât și în cele locale.
Cât privește domeniul mass-media situația este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecție a sănătății angajaților, dar și a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituțiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilități nu poate garanta corectitudinea informației. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este cel al Televiziunii Naționale unde, din cauza unor complicități politice mai mult decât condamnabile, se perpetuează abuzul, ilegalitatea și incertitudinea privind viitorul instituției. Astfel, cea mai mare instituție de stat din Mass-Media, Societatea Română de Televiziune, este administrată în continuare de o conducere incompetentă și acuzată de fapte de corupție de inspectorii Curții de Conturi (amănunte aici: În atenția Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului și a DNA: Decizia Curții de Conturi confirmă jaful din Televiziunea Națională!), iar salariații din această instituție sunt obligați zilnic să lucreze în condiții care le pun zilnic viața în pericol din lipsa măsurilor de protecție și a materialelor sanitare, care există doar în comunicatele conducerii.
În Uniunea Europeană, organizațiile internaționale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global Media, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) – au solicitat Comisiei Europene și Parlamentului European să întreprindă acțiuni rapide, direcționate și coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor – personal, freelanceri și angajați independenți – și companii, ca răspuns la impactul social și economic devastator al crizei globale COVID-19 asupra sectorului mass-media:
COVID-19 creează o represiune globală asupra libertății presei. În fața acestei pandemii, cetățenii europeni au nevoie de jurnaliști profesioniști, securizați economic, mai mult ca niciodată. UE ar trebui să susțină și să încurajeze statele membre să ia măsuri în acest sens.
Pachetele de măsuri urgente de compensare promovate de UE și de statele membre trebuie adoptate fără întârziere, pentru a proteja locurile de muncă și veniturile lucrătorilor media, pentru a sprijini companiile, finanțând corect mass-media din serviciul public în această perioadă de criză. Mii de lucrători media s-au pierdut deja sau riscă să își piardă locul de muncă, fie temporar, fie definitiv.
„Ne-am întâlnit cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová și am rugat-o să considere sectorul mass-media drept unul vital. Presa poate salva vieți. Mass-media, însă, are nevoie de sprijinul guvernelor, al organizațiilor interguvernamentale internaționale și regionale, de suportul organismelor de finanțare a mass-media pentru implementarea măsurilor excepționale ce se impun acum ”, a declarat președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregård.
„În loc de reduceri de impozite pe profit sau reduceri de asigurări sociale și răscumpărare de acțiuni, EFJ cere măsuri specifice care să pună mai mulți reporteri pe teren”, a adăugat Renate Schroeder, directorul Federației Europene a Jurnaliștilor.
Planurile de susținere a mass- media din UE și din țările membre ar trebui să include următoarele măsuri:
Creșterea finanțării naționale pentru mass-media și cultura publice;
Asistență financiară directă pentru redacțiile de știri (subvenții directe, de urgență pentru finanțarea locurilor de muncă din redacțiile centrale și locale; amânarea rambursării creditelor companiilor media, fără perceperea de dobândă; acordarea de credite pentru susținerea salariilor personalului din presă; creșterea ponderii publicității publice sau guvernamentale în presa locală …). Subvențiile vor fi distribuite de un organism independent, luând în considerare criterii obiective (protejarea locurilor de muncă ale jurnaliștilor, scăderea demonstrată a veniturilor din publicitate, companie media locală independentă pe cale de dispariție …);
Acordarea de fonduri UE și Naționale pentru a sprijini noi abordări în ceea ce privește publicarea de știri, în special la nivel local sau comunitar. Acordarea de subvenții, printr-un nou organism independent, pentru a sprijini jurnalismul independent, bazat pe comunitate, adoptând soluții inovative în demersurile jurnalistice. Aceste fonduri ar putea fi susținute printr-o taxă (2%) pe publicitatea de pe platformele online.
De asemenea, cerințele Federației Internaționale a Actorilor (FIA) și a sectorului mass-media, divertisment și arte din cadrul UNI Global Union (UNI-MEI) pentru a sprijini sustenabilitatea economică a sectorului creativ, sunt următoarele:
Pachete de ajutor economic și stimulare direcționate și adaptate nevoilor și practicilor specifice ale sectorului.
Norme temporare și non-restrictive care trebuie să vizeze ajutorul de stat trebuie puse în aplicare în mod rapid. Relaxarea măsurilor fiscale în timpul crizei, pentru a ușura presiunile asupra companiilor și asupra lucrătorilor.
Plata contribuțiilor de securitate socială ale angajatorilor trebuie amânată acolo unde este necesar.
Organismele de finanțare trebuie să-și adaptează regulile, pentru a oferi cel mai bun sprijin posibil proiectelor întrerupte și pentru a oferi flexibilitate în ceea ce privește aplicațiile de proiect.
Subvențiile directe trebuie acordate pentru a ajuta la acoperirea costurilor fixe imediate, inclusiv a forței de muncă. Subvențiile ar trebui să fie preferate împrumuturilor.
Împreună cu FIA și UNI-MEI, EFJ, FAIR-MediaSind solicită, de asemenea, Uniunii Europene și guvernelor naționale să sprijine salariații și lucrătorii independenți. Este posibil ca mulți dintre aceștia să nu aibă suficiente resurse pentru a rezista în timpul acestei crize și s-ar putea confrunta cu o situație critică. De aceea facem următoarele recomandări:
Toți lucrătorii din sectorul nostru, inclusiv independenții și angajații independenți, să fie, în egală măsură, cuprinși în pachetele de asistență economică și socială, direcționate către sectorul cultură și mass-media, pentru a putea conserva potențialul forței de muncă și competențele angajaților.
Protejarea angajaților prin izolarea la domiciliu, nu trebuie făcută în detrimentul drepturilor lor de concediu acumulate.
Accesul la ajutoarele sociale și la concedii medicale plătite este garantat fără restricții în perioadele de așteptare pentru toți lucrătorii.
Accesul la ajutoarele de șomaj trebuie extins pentru a rezista la eventualele efecte prelungite ale crizei.
În cazul în care, în continuare, guvernanții vor arăta aceeași lipsă de respect pentru lucrătorii din Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind va organiza acțiuni de protest specifice, mai ales în perioada viitoarelor campanii electorale, când apetitul politicienilor pentru publicitate și voturi crește la cote maxime!
Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
Biroul Executiv Permanent
București, 9 aprilie 2020