În ciuda diversiunilor din partea conducerii SRR, MediaSind Radio România își menține mandatul acordat Federației FAIR-MediaSind pentru semnarea unui CCM la standardele colegilor din mass-media
Apel către angajații SRR: Nu cădeți în capcanele întinse de conducerea Radio România și nu semnați documente fără să vă consultați cu liderii de sindicat!
Liderii filialelor Sindicatului Român al Jurnaliștilor – MediaSind Radio Iași, MediaSind Radio Craiova, MediaSind Radio Cluj și de la sediul central din București întruniți la sfârșitul săptămânii trecute în ședința Biroului Executiv Național al organizației, au decis cu unanimitate să-și mențină mandatul acordat Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind pentru a negocia și semna un Contract Colectiv de Muncă care să cuprindă aceleași drepturi profesionale și financiare cu ale colegilor din mass-media, în special cu ale colegilor din Televiziunea Română. Cele două instituții, SRR și SRTV, funcționează în baza aceleiași legi de organizare, cu bugete asemănătoare și cu un număr aproximativ egal de angajați.
Lucrările ședinței au fost conduse de către președintele SRJ MediaSind, Cristi Godinac și de Janina Tudor, președintele Filialei MediaSind Radio România. La ședință a intervenit online președintele Federației Cultură și Mass-Media, Leonard Octavian Pădureț, care a precizat că în prezent negocierile CCM se află în faza concilierii la ITM. În funcție de rezultatul concilierii la ITM, membrii organizațiilor afiliate la federație vor decide dacă vor declanșa acțiunile de protest, inclusiv greva de avertisment și greva generală.
Liderii de sindicat au susținut că acțiunile unor persoane apropiate/controlate de conducerea SRR făcute cu scopul de a-i dezinforma pe salariații SRR pentru a semna diverse documente/tabele prin care să pună presiune pe echipa FAIR-MediaSind pentru acceptarea ofertei financiare a angajatorului, nu reprezintă decât o tentativă jalnică de subminare a acestor negocieri în favoarea administrației conduse de președintele-director general Răzvan Ioan Dincă. Deși ne aflăm în plin proces de conciliere, în aceste zile, angajați din studiourile regionale și din sediul central sunt invitați să semneze niște tabele în care își dau acceptul pentru semnarea CCM în condițiile negociate până în prezent, adică în condițiile în care se află în divergență aproximativ 40 de articole cuprinzând drepturi importante, cum ar fi toate sporurile din anexa 4 inclusiv sporul de vechime, coeficienții de salarizare din anexa 5, precum și alte drepturi profesionale, financiare și de dialog social pe care angajatorul dorește să le diminueze/elimine. Practic, aceste acțiuni subversive sunt menite să slăbească unitatea și forța echipei de negociere desemnate de Federație, pentru a nu se mai îndeplini mandatul votat cu unanimitate în cadrul forurilor statutare. (amănunte aici: Federația FAIR-MediaSind prezintă divergențele care au declanșat Conflictul Colectiv de Muncă în Radio România )
Membrii MediaSind din SRR București, Iași, Craiova și Cluj atrag atenția atât administrației conduse de către președintele-director general Răzvan Ioan Dincă, dar și premierului Marcel Ciolacu, că Radioul Național se află în pericolul de a nu a-și mai putea îndeplini misiunea publică din cauza condițiilor indecente de muncă, a salariilor aflate la limita supraviețuirii, a discrepanțelor nerușinate între salariile celor cu funcții de conducere și cele de execuție. Totodată, liderii MediaSind Radio România fac un apel către salariații SRR să nu semneze niciun document venit din partea conducerii SRR sau a unor cozi de topor din mișcarea sindicală fără să se consulte cu liderii de grupe sindicale și cu avocații organizației noastre. În cazul în care au semnat astfel de documente, să notifice în scris angajatorul că acceptul este viciat de dezinformările și presiunile exercitate de către anumite persoane. Din nefericire, nu este prima dată în istoria instituției când angajații sunt puși să semneze diverse documente împotriva activității sindicale sau unor lideri de sindicat, dar aceste practici imorale și nelegale trebuie să înceteze.
MediaSind Radio România atrage atenția conducerii societății că imixtiunea în activitatea organizațiilor sindicale reprezintă o infracțiune conform prevederilor art. 176 alin2) din Legea nr.367/2022 privind dialogul social și se pedepsește cu închisoare între 3 luni până la 2 ani sau amendă penală. Pentru sancționarea acestor persoane, MediaSind Radio România face un apel către angajații instituției să sesizeze de îndată orice acțiune abuzivă din partea celor care exercită astfel de presiuni.
Împreună suntem mai puternici!
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Departament Comunicare
București, 17 iunie 2024