În urma sesizărilor primite din partea organizațiilor afiliate la Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind din Societatea Română de Radiodifuziune, președintele Comisiei de Cultură și Media din Senat, Vlad Pufu, împreună cu membrii Comisiei s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Federației FAIR-MediaSind, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale din SRR, pentru a debloca situația gravă în care se află angajații instituției publice de presă.
Din partea Federației FAIR-MediaSind au participat Leonard Octavian Pădureț, președintele federației și președinte al Sindicatului Național din Cultură FAIR, Cristi Godinac, președinte executiv și președinte al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Janina Tudor, președinte Filiala MediaSind Radio România, Marius Olteanu, președinte Filiala FAIR – Corul Academic Radio România, Adrian Doroș – reprezentant al Sindicatului Liber al Salariaților din SRR și Horia Daraban, președintele Filialei MediaSind Radio România Iași care a intervenit online.
Liderii sindicali au prezentat dramele colegilor din SRR care au ajuns să trăiască cu salarii cuprinse între 2800 lei net și 3800 lei, în timp ce majoritatea persoanelor cu funcții de conducere apropiate de șeful SRR au salarii de câteva ori mai mari, unele depășind chiar pe cele ale Președintelui României, deși legea de organizare și funcționare a SRR limitează la maxim salariul unui ministru. Sunt șefi care, de ani de zile, controlează destinele angajaților SRR și folosesc cozi de topor din mișcarea sindicală, niște pseudo – lideri ai unui sindicat de casă cu legături în sfera politică, preocupați doar cu diversiuni și manipulări ieftine împotriva celor care doresc drepturi în SRR și standarde la nivel european, așa cum am prezentat și aici: Cum să te angajezi și să rămâi angajat la stat. Serial radiofonic de succes ).
Condițiile de muncă precare, salariile minime, lipsa dialogului social, statutul incert al instituției publice, dar și subfinanțarea instituției prin eliminarea taxei radio, sunt principalele cauze care au dus la declanșarea protestelor în SRR, care au debutat în luna decembrie la Radio Iași.
Liderii sindicali au mai precizat că lipsa dialogului social, angajările cu dedicație, achiziționarea de servicii de reprezentare juridică etc au dus la situația jalnică în care se află salariile angajaților.
Soluțiile propuse de reprezentanții FAIR-MediaSind pe care președintele Vlad Pufu a promis că le va lua în seamă sunt deblocarea adoptării Proiectului de modificare a Legii SRR și SRTV care se află în procedură de vot la Comisia de Cultură și Mass-Media din Camera Deputaților, deblocarea dialogului social din SRR prin intervenția fermă a Comisiei de Cultură și Media asupra managementului SRR, analizarea și actualizarea funcțiilor prevăzute în grila de salarizare din CCM SRR în comparație cu cele identice din Legea salarizării Unitare și altele.
În perioada următoare demersurile Federației FAIR-MediaSind și ale organizațiilor afiliate din SRR vor fi continuate la Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului României, la Guvernul României și la Ministerul Finanțelor Publice pentru asigurarea unor sume suficiente pentru a negocia un contract colectiv de muncă la nivelul colegilor din Societatea Română de Televiziune. (amănunte aici: noul Contract Colectiv de Muncă din Televiziunea Română)
În finalul întâlnirii, liderii FAIR – MediaSind au atras atenția că salariații din SRR sunt determinați să continue mișcările de protest, inclusiv greva, mai ales că actualul Contract Colectiv de Muncă expiră în data de 6 iunie 2024.
Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor!
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 12 martie 2024