Jurnaliștii tv nu mai suportă inconștiența politrucilor din fruntea Televiziunii Naționale:
„TVR, armata cu 1000 de generali și o singură ordonanță”
MediaSind TVR cere administrației Gradea să nu mai pună în pericol sănătatea angajaților
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind-Filiala MediaSind TVR a luat act de avertizarea publică făcută de cunoscutul jurnalist tv Adelin Petrișor (foto FB Adelin Petrisor), privind refuzul administrației Gradea de a adopta măsurile necesare pentru protejarea sănătății angajaților care lucrează pentru ștririle TVR: “După vreo 7 luni de program de teren în pandemie, 2 reporteri ai Stirilor TVR au #COVID19. Din câte stiu, oamenii iau tratament, dar sunt acasă, nu la spital. Încă de la început, noi lucrăm împărțiți în două ture, doar câte 4 reporteri de teren pe fiecare tură. Acum, în loc să-i înlocuiască pe cei 2 pe o perioada de 2-3 saptamani cu oameni din redactie sau din alte departamente ale TVR, sefii au preferat să ne amestece pe noi cei ramasi și să ne pună într-un program haotic. Gata, s-a dus ideea ca turele nu se pot întâlni la muncă. Am vorbit cu producătorul general, cu sefa Stirilor si cu Presedintele TVR. Le-am explicat ca suntem obositi, stresati si ca programul de pana acum ar fi fost cel mai bun pentru aceasta perioada complicata. Toti au zis ca ne înteleg, ca nu au alte solutii si fiecare a aratat cu degetul spre altcineva. Le-am spus si eu ca mi se pare o rusine imensa ca o televiziune cu 2200 de angajati nu poate găsi inlocuitori pe termen scurt pentru 2 reporteri bolnavi. Poate nu ar trebui să mă mir chiar asa de tare. Dacă stau să mă gândesc bine, la Stiri numarul producătorilor, editorilor și prezentatorilor cred ca e cel putin dublu fata de cel al reporterilor. TVR, armata cu 1000 de generali si o singură ordonanță” – susține jurnalistul TVR.
Din nefericire, nu este pentru prima dată când sănătatea angajaților TVR este pusă în pericol de inconștiența celor care, vremelnic, conduc instituția publică. MediaSind TVR a atras în nenumărate rânduri atenția, inclusiv membrilor Consiliului de Administrație și Comisiilor de specialitate ale Parlamentului, față de măsurile superficiale de protecție a sănătății angajaților din TVR. Din informațiile noastre, TVR este un focar, cu aproximativ 40 de persoane contaminate până în prezent, iar măsurile de protecție înseamnă câteva măști din cârpă confecționate la croitoria proprie, dezinfectanți și câteva mănuși, dar nu pentru toți angajații. Puțini au însă șansa să lucreze de pe teren sau de la domiciliu, întrucât, din cauza unui CCM negociat de conducerea TVR cu sindicatul ei de casă, angajații trebuie să vină zilnic la sediu ca să semneze condica de prezență. Este greu să explici unei conduceri cu o mentalitate de secretară, că în instituțiile de media activitatea jurnalistică înseamnă, în primul rând, creație, și ea nu trebuie să fie pontată la fel ca în fabrici și uzine.
Nu în ultimul rând, din cauza aceluiași CCM discreționar, în TVR nu se respectă prevederile legale privind regimul deplasărilor. Nu toți colegii noștri primesc indemnizația de cazare în cuantum de 230 lei prevăzută în HG 714/2018, și sunt cazați în comun în tot felul de locații selectate de către instituție. Deși MediaSind a anulat, în prima instanță, prevederile discreționare care provocau astfel de abuzuri, conducerea TVR împreună cu SpusTv au depus recurs, folosind cotizațiile membrilor de sindicat împotriva angajaților, adică tocmai împotriva celor care o plătesc! (amănunte aici: Tribunalul Bucureşti a anulat diminuările de drepturi negociate de conducerea TVR cu sindicatul de casă împotriva angajaţilor!).
MediaSind TVR va sesiza și acest caz instituțiilor abilitate, deoarece, din cauza sprijinului politic de care, încă, se bucură, șefa TVR, justiția a rămas singura soluție viabilă pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului român.
Departament Comunicare MediaSind TVR București, 10 octombrie 2020