Deși au trecut aproape două săptămâni de la sistarea recepției în semnal analog al postului TVR Moldova, conducerea Televiziunii Române refuză să achite datoriile instituției către RADIOCOM
Deși au trecut aproape două săptămâni de la sistarea recepției în semnal analog a TVR Moldova, post strategic al statului român, conducerea Societății Române de Televiziune refuză în continuare să schițeze vreun gest pentru remedierea situației. Deși datoria SRTV se ridică la aproximativ jumătate de milion de euro, cu tot cu penalități, din cauza refuzului șefei SRTV de a o achita, nici până în prezent președintele-director general, Doina Gradea, nu a convocat în sesiune de urgență Consiliul de Administrație pentru a aproba plata datoriei și pentru a decide asupra încheierii unui nou contract cu Întreprinderea de Stat Radiocomunicații – RADIOCOM din Republica Moldova pentru transmiterea emisiunilor TVR Moldova în semnal analog.
Declarațiile directorului general al Întreprinderii de Stat Radiocomunicații – RADIOCOM din Republica Moldova, Mihail Iacob, referitoare la recepția postului TVR Moldova în semnal analogic, acordate publicației online deschide.md – Semnalul analog al TVR Moldova, suspendat. Senator român: O situație extrem de gravă, care nu face decât să încurajeze jocurile Moscovei, confirmă faptul că Societatea Română de Televiziune are datorii față de Radiocom și că aceasta nu a solicitat prelungirea contractului de emisie în semnal analogic a TVR Moldova: „Ei nu aveau licență acum. Noi semnăm contractul pe un an de zile. Ei nu au solicitat încheierea unui nou contract. Așteptăm de la ei solicitarea. Noi am deconectat semnalul astăzi. Vedem dacă ei s-au bugetat, fiindcă era problema cu aprobarea bugetului la dânșii, ca la oricare companie de stat, ei trec prin Consiliul de Administrație. Nu au solicitat nicio prelungire de contract. (…) Da, mai au niște datorii, asta noi confirmăm. Dar e foarte greu când închei contracte între state. Era mai simplu să încheiem contract cu TVR de aici, dar ei nu au acceptat.” – a susținut oficialul Radiocom.
Ca reacție la declarațiile președintelui Comisiei de Cultură și Media din Senatul României, Viorel Badea, șefa TVR, Doina Gradea, prin Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol, a indus în eroare opinia publică din țară și din Republica Moldova, susținând că, de fapt, vina pentru sistarea semnalului analog și, implicit, a neplății serviciilor prestate și a neîncheierii unui nou contract, ar fi generată de legislația țării, dar și de Consiliul Audioviziualului, care ar fi susținut că de la 1 martie 2020, “utilizarea rețelelor analogice se sistează de drept” (amănunte aici: Precizările Televiziunii Române privind difuzarea postului TVR MOLDOVA în semnal analogic)
Însă, în Precizări, Doina Gradea nu mai explică de ce nu a reziliat contractul cu Radiocom de la 1 martie 2020, dacă utilizarea rețelelor analogice nu ar mai fi fost posibilă, preferând însă să beneficieze de serviciile prestate de Radiocom până la la expirarea contractului, 31 decembrie 2020? Totodată, șefa TVR nu explică de ce a promis în urma fiecărei notificări primite că va face plățile, în condițiile în care considera că acestea nu sunt justificate din punct de vedere legal? Și, nu în ultimul rând, Doina Gradea nu explică de ce toate celelalte posturi TV, inclusiv cele din România și din alte state, pot să transmită, fără probleme, și în semnal analog, dar pentru TVR Moldova nu este posibil.
MediaSind TVR atrage atenția că din cauza refuzului Doinei Gradea de a semna un nou contract, în scurt timp Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova va scoate la licitație licența în semnal analog. Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, nu acoperă 65% din teritoriu. Nici capitala republicii, Chișinău, nu are infrastructură pentru acoperirea a măcar 20% de recepție în semnal digital – susțin aceștia. Iar pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Din acest motiv, toate celelalte posturi TV din Republica Moldova, inclusiv instituția de stat, TV Moldova, și-au prelungit contractele cu RADIOCOM pentru că licența analog acoperă 92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea și în mediul rural.
Potrivit afirmațiilor colegilor basarabeni, ar fi vorba, de fapt, despre preluarea licenței analog a TVR Moldova de către o firmă apropiată fostului președinte al Republicii, Igor Dodon, în condițiile în care în acest an vor avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova!
Nici membri ai CA din SRTV nu confirmă afirmațiile Doinei Gradea din Precizări. Aceștia susțin că șefa TVR nu a solicitat în cursul anului trecut și până în prezent nicio aprobare de sumă pentru plata serviciilor către Radiocom! Mai mult, încercarea de sabotare a funcționării postului TVR Moldova s-a observat și la votarea bugetului pentru anul 2020, când Doina Gradea a propus, iar grupul ei de susținere din CA a votat, ca sumele pentru investiții pentru TVR Moldova să fie zero lei! În mod inexplicabil, de la preluarea mandatului, șefa TVR a dus o politică de subfinanțare a postului TVR Moldova. Iar ca un ultim gest pentru deprofesionalizarea stației, de la 1 ianuarie 2021, conducerea TVR Internațional, care coordonează și TVR Moldova, a fost schimbată. În funcția de coordonator cu atribuții de Director Departament Internațional, Doina Gradea și-a numit fosta șefă de cabinet în locul unui profesionist cu ani de experiență în domeniu!
Având în vedere că orice moment în care șefa Televiziunii Române se află în funcție produce grave prejudicii serviciului public de televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind prin Filiala MediaSind TVR solicită Consiliului Suprem de Apărare a Țării să analizeze cu celeritate această situație gravă și să acționeze în vederea funcționării eficiente a postului strategic TVR Moldova.
MediaSind TVR
Departament Comunicare
București 12 ianuarie 2021
Foto: csat.presidency.ro
Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR