Transmiterea unui program insalubru în noaptea de Revelion cu încălcarea Legii nr.41/1994, reprezintă doar bomboana pe coliva serviciului public de televiziune
În urma numeroaselor proteste primite din partea profesioniștilor din TVR, dar și a telespectatorilor postului public de televiziune referitoare la difuzarea în noaptea de Revelion, a unui program de cel mai prost gust, jenant și plin cu referiri misogine, sexuale și mârlănești, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR solicită Consiliului Național al Audiovizualului – CNA să intervină de urgență și să sancționeze conducerea Societății Române de Televiziune. Imagini înfățișând o dezinfectare a organului sexual în timpul urinării într-un pișoar, replici cu conotație sexuală, misogină, jigniri grosolane față de cei care poartă măști de protecție etc. – sunt câteva exemple care demonstrează cât de jos a ajuns deontologia profesională în cea mai mare instituție de presă a statului.
Abandonarea misiunii publice prin renunțarea la componenta educațională și apelarea la un comportament mitocănesc, insalubru, reprezintă o încălcare crasă a Legii de organizare și funcționare a Societății Române de Televiziune, dar și a Legii audiovizualului.
Chiar dacă unii analiști plătiți regește în calitate de invitați pe la diverse emisiuni realizate de TVR încearcă acum cu disperare să o salveze pe șefa TVR prin politizarea acestui spectacol grotesc finanțat din bani publici, dezastrul provocat de administrația Gradea de-a lungul timpului în Televiziunea Română nu este, însă, de ignorat. Dimpotrivă, conducerea TVR avea obligația să respecte misiunea publică în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRTV și SRR:
Art.4 (1) Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice în realizarea obiectivelor generale de informare, educaţie, divertisment, sunt obligate să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice, să promoveze, cu competenţă şi exigenţă, valorile limbii române, ale creaţiei autentice culturale, ştiinţifice, naţionale şi universale, ale minorităţilor naţionale, precum şi valorile democratice, civice, morale şi sportive, să militeze pentru unitatea naţională şi independenţa ţării, pentru cultivarea demnităţii umane, a adevărului şi justiţiei.
În consecință, pentru abandonarea misiunii publice, MediaSind TVR solicită demararea cercetării disciplinare împotriva tuturor persoanelor implicate în acest așa-zis proiect TV, începând cu producătorul general, directorul de programe, dar și a directorului canalului TVR1. Totodată, având în vedere informațiile apărute în presă privind sumele exorbitante (PROTV – Programul TVR de Revelion a costat 140.000 de € și a fost o bășcălie la adresa pandemiei) plătite, fără aprobarea CA, firmelor private cu care șefa TVR a încheiat contractele pentru cele câteva ore de program de Revelion, MediaSind TVR solicită Parlamentului, dar și instituțiilor abilitate, să cerceteze cu celeritate aceste tranzacții comerciale.
Având în vedere faptul că vinovați de situația dezastruoasă din SRTV sunt și cei care au girat prin atitudinea și votul lor, managementul defectuos și faptele de corupție depistate de inspectorii Curții de Conturi și ai Ministerului de Finanțe, MediaSind TVR solicită Președinției, Guvernului, PSD, UDMR și Grupului minorităților naționale să retragă sprijinul politic acordat persoanelor nominalizate de către acestea în Consiliul de Administrație al SRTV. Cu excepția reprezentanților salariaților în CA, ai reprezentanților PNL și USR, dar și a unui reprezentant PSD, ceilalți membri ai CA au făcut scut în fața abuzurilor șefei TVR, Doina Gradea, girând constant și votând deciziile acesteia care au afectat în mod grav instituția publică de presă. (amanunte aici: Membrii CA au notificat Parlamentul despre blocajul instituțional din Televiziunea Română și cer de urgență demiterea președintelui-director general! )
În concluzie, MediaSind TVR susține că se impune numirea de urgență la conducerea Societății Române de Televiziune a unor profesioniști care să respecte misiunea publică, pe telespectatori, dar și pe salariații instituției. Orice moment în care la conducerea TVR se află administrația Gradea, reprezintă un real pericol pentru serviciul public de televiziune, dar și pentru democrație.
MediaSind TVR
Departament Comunicare
București 4 ianuarie 2021
Foto: Caricatură realizată de Marian Avramescu