Informațiile apărute în presă zilele trecute privind plata unei sume de 24 800 euro achitată de conducerea TVR, prin negociere directă, prezentatorului Mircea Radu, pentru emisiunea Down The Road – Aventura au fost confirmate ieri, 26 august 2020, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune, când mai mulți membri ai CA au solicitat oficial lămuriri despre contractul încheiat de fosta vedetă cu TVR. Președintele-director general, Doina Gradea, a fost întrebată cum motivează plata sumei de aproximativ 50 000 de euro pentru emisiunea Down The Road – Aventura, din care aproximativ 24 800 euro pentru Mircea Radu (aproximativ 3100 euro pe ediție), în condițiile în care situația economică a Televiziunii Române este dezastruoasă. Răspunsul primit din partea șefei TVR, întărit de directorul canalului 1 al TVR, a fost unul halucinant de obraznic: „pentru că așa a
dorit managementul!” Prezent la ședință online, Mircea Radu nu a dezmințit afirmațiile! Conform dispozițiilor contractuale, atât producția emisiunii cât și plata serviciilor s-au efectuat în anul 2019!
Având în vedere informațiile contradictorii cuprinse în declarația de avere și contractul de drepturi de autor pentru emisiunea Down The Road – Aventura, încheiat de de TVR cu fosta vedetă TV Mircea Aurelian Radu, actual coordonator cu atribuții de șef Serviciu Comunicare, Relații Publice și Protocol din Societatea Română de Televiziune și consilier pe probleme de management al președintelui director general al SRTV, Doina Gradea, MediaSind TVR cere public ANI și DNA să investigheze aceste inadvertențe flagrante. Precizăm că în Declarația sa de avere depusă la început de mandat, în data de 28 iulie 2020, Mircea Radu susține că a încasat drepturi de autor pentru emisiunea Down The Road – Aventura în valoare de 64 670 lei, adică aproximativ 13 500 de euro (vezi foto), informație publicată și în presă (vezi aici: Salarii din TVR. Doina Gradea, șefa TVR, venituri mai mari decât Iohannis. Cât a câștigat Mircea Radu pentru opt ediții ale emisiunii Down the Road?)
Este revoltător faptul că administrația Gradea atribuie contracte, din bani publici, de cele mai multe ori pe sume consistente, unor realizatori externi, în timp ce peste 80 la sută din profesioniștii din TVR sunt plătiți la minimul grilei de salarizare! Este la fel de revoltător ca administrația TVR să cheltuiască milioane de euro pentru colaboratori (vezi aici: Conducerea TVR obligată de instanță să facă publică lista colaboratorilor pentru care a plătit peste 3 milioane de euro! sau pentru diverse case de avocatură (vezi aici: Conducerea TVR a cheltuit abuziv aproximativ 1,3 milioane de euro pentru contracte de asistenţă juridică!), în timp ce studiourile teritoriale, inclusiv TVR din Republica Moldova, sunt subfinanțate, neavînd un buget pentru investiții!
Pentru ca aceste informații să rămână secrete față de angajați și de opinia publică, șefa TVR a încercat ieri să blocheze, cu ajutorul jandarmilor, accesul reprezentanților sindicatelor din TVR la ședința CA. Reprezentantul MediaSind TVR nu s-a lăsat intimidat de amenințările Doinei Gradea și a participat la ședința Consiliului de Administrație. De asemenea, Doina Gradea, nu se putea lipsi de sindicatul său de casă care a avut nu unul cum prevede legea, ci doi membri prezenți în cadrul ședinței. Restul sindicatelor din TVR, care în mod legal, conform hotărârilor CA, ar fi trebuit să fie prezente, nu au fost invitate la această ședință! Menționăm că au fost și membri din CA – Monica Ghiurco, Cristian Petcu și Karen Sebeși, care au oprit acest abuz al șefei TVR, susținând cu argumente prezența legitimă a reprezentanților sindicatelor în cadrul tuturor ședințelor pentru asigurarea transparenței decizionale.
Din nefericire, din cauza sprijinului politic de care se bucură șefa TVR, abuzurile împotriva salariaților și desfrâul din bani publici în cea mai mare instituție de presă a statului român continuă. Acum, pentru angajații instituției, dar și pentru public, singura șansă de redresare a Televiziunii Naționale este ca justiția să facă dreptate, cercetând cu celeritate derapajele de la lege, iar vinovații să răspundă pentru abuzurile și infracțiunile comise.
Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 27 august 2020