Delegații prezenți la Adunarea Generală anuală a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind ce a avut loc în zilele de 4, 5 și 6 martie 2024 la București, transmit un mesaj către toți colegii din mass-media: SI VIS PACEM, PARA BELUM – DACĂ VREI PACE, PREGĂTEȘTE-TE DE RĂZBOI!
Expresia latină preluată acum și de colegii din MediaSind, reprezintă un îndemn la solidaritate și la acțiune pentru a determina actuala coaliție guvernamentală, dar și pe unii angajatori abuzivi din mass-media, să respecte profesia de jurnalist în deplin acord cu obiectivele Campaniei Jurnaliștii contează! inițiată de către Consiliul Europei la sfârșitul anului trecut.
Împărțită în 4 secțiuni – MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind RadioRomânia și MediaSind FREELANCERI, Adunarea Generală a SRJ MediaSind a debutat luni, 4 martie 2024 la Agenția Națională de Presă AGERPRES, a continuat în data de 5 martie la Societatea Română de Televiziune și în 6 martie la Societatea Română de Radiodifuziune.
Lucrările au fost conduse de către președintele SRJ MediaSind, Cristi Godinac, care a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2023, Raportul Economic, Bilantul 2023, Raportul Comisiei de Cenzori, precum și soldul la zi a Fondului de solidaritate, bani care sunt folosiți pentru situații de urgență sau de grevă.
Au fost validate de Adunarea Generală recentele alegeri care au avut loc în cea mai mare filială teritorială – MediaSind TVR Craiova, cu 70 de membri din 77 de angajați, unde au fost confirmați Cristian Nicolae – președinte, Eugen Ianoș și Cristian Roșu– vicepreședinți. Totodată, a fost validată și alegerea jurnalistei Dana Lepădatu, corespondent AGERPRES Vrancea, pentru funcția de vicepreședinte MediaSind AGERPRES și președinte al Grupei sindicale MediaSind Corespondenți.
Prezent la lucrări, reprezentatul casei de avocatură cu care organizația are încheiat contract de asistență și reprezentare juridică, avocatul Dan Iordache a prezentat situația dosarelor în care sunt implicați peste 1200 de membri ai SRJ MediaSind din cele 4 filiale ale organizației.
Delegații sindicali au dezbătut problemele cu care se confruntă angajații din mass-media din cauza salarizării precare, a scăderii nivelului de trai, a lipsei protecției jurnalistice. Așa cum arată un raport întocmit pentru 27 de state membre UE de către experţii Centrului European pentru Pluralismul şi Libertatea Mass-media (CMPF) şi Centrului Robert Schumann, presa din ţara noastră prezintă un risc ridicat cu privire la independenţa editorială a jurnaliştilor şi la siguranţa acestora, principalul factor care a dus la această situație fiind subfinanțarea industriei de media, lipsa unor măsuri concrete de protecție a jurnaliștilor, dar și alocarea preferenţială a unor sume şi subvenţii către mass-media de către politicieni şi de către autorităţile publice naționale şi judeţene.(amănunte aici: Raport CMPF: Jurnaliştii din România, dependenţi de factorul politic şi de sumele alocate de autorităţi)
În același timp, subfinațarea instituțiilor publice de media, refuzul clasei politice de a adopta proiectele de lege transmise încă de anul trecut privind clarificarea statutului de serviciu public al Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, precum și a Agenției Naționale de Presă AGERPRES, eliminarea factorului politic din managementul acestor instituții, vor genera mari probleme în îndeplinirea misiunii publice de către angajații acestor instituții, mai ales în acest an electoral.
Au fost adoptate mai multe Hotărâri și Rezoluții referitoare la:
– modificarea, în regim de urgență, a legilor de funcționare și organizare a celor 3 instituții publice de presă, ANP AGERPRES, SRR și SRTV, proiecte depuse încă de anul trecut în Parlament,
– deblocarea dialogului social la nivel guvernamental cu organizațiile reprezentative sindicale și patronale din cultură și mass-media pentru adoptarea unui pachet legislativ de susținere a jurnaliștilor, angajați și freelanceri, precum și a industriei de media,
– executarea judiciară a sentințelor rămase definitive pentru recuperarea drepturilor neacordate conform contractelor colective de muncă din AGERPRES și SRTV,
– atacarea în justiție a angajatorilor care nu respectă drepturile prevăzute în legislația muncii și în contractele colective de muncă încheiate și înregistrate la ITM
– sesizarea Guvernului României pentru exceptarea aplicării prevederilor Legii nr.296/2023, prorogate până la data de 30 iunie 2024, pentru angajații SRR, SRTV și ANP AGERPRES (amănunte aici: MediaSind solicită conducerilor TVR, Radio România și AGERPRES să nu transforme angajații în funcționari cu palma la vipușcă!)
Angajații din Radio România se pregătesc de proteste!
În ultima zi de dezbateri, mai multe reacții aprige au fost generate de răspunsul președintelui-general Răzvan Dincă, la revendicările privind majorările salariale transmise de către organizațiile afiliate la Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, răspuns formulat de șeful SRR într-un limbaj de lemn și pe un ton zeflemitor, nedemn de o instituție de prestigiul Radio România.
Majoritatea celor prezenți au menționat faptul că salariile personalului de execuție din SRR au ajuns sub nivelul celor de la TVR și AGERPRES, în timp ce persoane cu funcții de conducere și acoliții acestora, au salarii de câteva ori mai mari, unele depășind chiar pe cel al Președintelui României. Sunt șefi care, de ani de zile, controlează destinele angajaților SRR și folosesc cozi de topor din mișcarea sindicală, niște pseudo – lideri ai unui sindicat de casă cu legături în sfera politică, preocupați doar cu diversiuni și manipulări ieftine împotriva celor care doresc drepturi în SRR și standarde la nivel european. (amănunte aici: Cum să te angajezi și să rămâi angajat la stat. Serial radiofonic de succes ).
În schimb, ca exemplu de bune practici, a fost prezentat de către președintele Filialei MediaSind TVR, Sorin Torică, Contractul Colectiv de Muncă din Televiziunea Română încheiat de SRJ MediaSind la finalul anului trecut, document care acordă drepturi la nivel european colegilor din instituția de presă. (amănunte aici: Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind vă prezintă noul Contract Colectiv de Muncă din Televiziunea Română) S-a convenit cu unanimitate ca acest contract colectiv să fie limita roșie de la care să pornească negocierea CCM din Radio România!
Având în vedere că dialogul social este blocat de luni de zile, singura soluție pentru soluționarea problemelor angajaților din SRR a rămas greva, care poate să fie declanșată, conform legislației în vigoare, în timpul negocierii noului CCM din SRR, adică în aproximativ 2 luni. Până atunci, mai mulți membri ai organizației și-au anunțat intenția de a continua acțiunile de protest, cum este cazul colegilor de la MediaSind Radio Iași care au declanșat protestele încă din luna decembrie 2023.
Totodată, delegații prezenți au convenit ca până la data de 25 martie 2024, președintele filialei MediaSind Radio România, Janina Tudor, să centralizeze toate propunerile pentru noul CCM primite de la membrii MediaSind Radio România, la adresa de mail ccmradio@mediasind.ro
Invitat la Adunarea Generală, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Octavian Pădureț, și-a anuntat sprijinul și solidaritatea cu colegii de la Radio România, susținând că împreună cu echipa care va fi desemnată de organizațiile afiliate să încheie noul CCM, va susține revendicările stabilite de către membrii de sindicat, precum și acțiunile lor de protest.
În finalul lucrărilor a fost stabilită strategia organizației pentru anul 2024, acțiunile care vor fi organizate pe plan național și internațional, cu sprijinul organizațiilor la care Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind este afiliat cu drepturi depline prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind: Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI GLOBAL UNION, UNI MEI și Federația Europeană a Jurnaliștilor.
Împreună suntem mai puternici!
Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind
București, 7 martie 2024