Mogens Blicher Bjerregård – Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ)
Mogens Blicher Bjerregård – President of the European Federation of Journalists (EFJ)
“Per ansamblu, este foarte important să avem o mass-media pluralistă în toate țările din Europa, mass-media cu acoperire națională, regională și europeană. Și pentru a avea o mass-media pluralistă înseamnă să avem mass-media privată, mass-media publică și mass-media pe diferite platforme. (..)
Pentru a avea o mass-media cu adevărat independentă de capitalul privat și în același timp independentă față de stat trebuie ca în cea mai bună situație, finanțarea serviciului public mass-media se face prin taxa de licență. Știu că în multe țări s-a trecut de la taxa de licență la o taxă specială de media, sau chiar prin finanțarea de la bugetul de stat.
Când vorbim de finanțarea de la bugetul de stat devine chiar mai periculos, pentru că atunci politicienilor le este mai ușor să modifice bugetul alocat serviciului media public. Este important să asigurăm principiul independenței serviciului media public. Și acest lucru se poate realiza cu cât suntem mai independenți de finanțarea de la bugetul de stat. Să avem un serviciu media public puternic înseamnă să avem un loc în care se regăsesc toate opiniile şi care să nu fie influenţat de politicieni. Ceea ce mă îngrijorează este că politicienii sunt tot mai interesaţi să influenţeze conţinutul furnizat de serviciul media public. (…)
Cei care ar trebui să fie parte a soluţiei sunt liderii. Astăzi tot mai mulţi lideri de stat alimentează o atmosferă în care presa este demonizată. Ei spun că au grijă de jurnalişti, că e nevoie de presă liberă şi de libertate de exprimare, dar apoi adaugă că jurnaliştii ar trebui să aibă grijă cum se poartă şi ar trebui să relateze știrile corect. Vreau doar să spun că nu avem nevoie de lecţii de jurnalism de la astfel de lideri de stat.
Ne cunoaștem îndatoririle, știm că trebuie să respectăm etica din domeniul jurnalismului, ştim că trebuie să respectăm regulile, ştim toate acestea. Noi avem nevoie ca liderii de stat să ne protejeze, să creeze un mediu propice pentru presa liberă, în care jurnaliştii să-şi poată face meseria. Sigur că e datoria noastră să fim profesionişti şi să furnizăm jurnalism de calitate. Trebuie să avem un dialog cu liderii de stat, cu guvernele pentru a ne asigura că avem un mediu propice pentru jurnaliști.”