Clauza de conștiință, protecția surselor, libertatea de exprimare refuzate în noul Contract Colectiv de Muncă!
Conflictul de muncă în SRR este inevitabil, după discutarea celorlalte divergențe urmează concilierea la ITM și strângerea semnăturilor pentru grevă!
Negocierile Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune – SRR au continuat astăzi, 27 mai 2024, între conducerea instituției și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de organizațiile afiliate din SRR – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură – FAIR și Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.
Dacă în ultima ședință oferta angajatorului a fost de 5% din NIMIC, adică din coeficienții minimi de ierarhizare, acum aceasta a devenit 0% din NIMIC. (amănunte aici: Negocieri CCM Radio România, runda 11: Ofertă jenantă a conducerii SRR pentru angajați – 5% din NIMIC!)
În deschiderea lucrărilor reprezentanții Comisiei de negociere din partea SRR au susținut că analizează o nouă ofertă financiară adaptată la prevederile OUG nr.53/2024 intrată vineri, 24 mai 2024 în vigoare, care interzic instituțiilor publice să introducă în contractele colective de muncă drepturi care nu sunt prevăzute în legislație. Cu alte cuvinte, toate drepturile referitoare la indexarea salariilor cu indicele de inflație, acordarea Primelor de Crăciun, de Paște, de Ziua Radioului, a diverselor sporuri, a primelor de fidelitate pentru pensionare, a salariilor compensatorii în caz de disponibilizări etc. nu ar mai putea să fie negociate și introduse în CCM din SRR.
Degeaba reprezentanții Federației au încercat să explice reprezentanților angajatorului că un astfel de act normativ nu se aplică în SRR, în calitatea sa de serviciu public, așa cum, de altfel, chiar s-a întâmplat când tichetele de masă au fost suspendate pentru salariații bugetari, dar au fost plătite lunar pentru angajații Radio România. Totodată, OUG nr.53/2024 nu face referire la Societatea Română de Radiodifuziune, așa cum se menționează în alte acte normative cu diverse restricții bugetare.
Au fost discutate în continuare articole aflate în divergență. A rămas în continuare în divergență elaborarea Planului de carieră împreună cu reprezentanții Federației până la data de 31 decembrie 2024, angajatorul dorind doar o consultare cu organizațiile sindicale din SRR, așa cum s-a întâmplat în cazul abuzivului Regulament Intern. A rămas în divergență și încheierea de către angajator a poliței CASCO și decontarea reparațiilor autovehiculelor, a rămas în divergență și decontarea transportului pentru angajații ce își folosesc mașinile personale în situațiile în care, din diferite motive, angajatorul nu le poate asigura transportul către anumite evenimente în intervalul 23,00 – 6,00 sau în situații de urgență.
Însă cel mai disputat punct a fost clauza de conștiință a angajatului SRR, drept refuzat de angajator prin introducerea unei noi formulări care nu acoperă principiile și normele profesionale ale angajaților din industria de media.
Poziția Federația a fost fermă în susținerea propunerii înaintate, în conformitate cu prevederile naționale și internaționale din mass-media, Constituția României, Legea audiovizualului, directivele europene din domeniul libertății de exprimare și a libertății presei, după cum urmează:
Art. 18 lit n) Clauza de conștiință: Personalul de specialitate din cadrul SRR, astfel cum este definit de Legea 41/1994, are dreptul, fără a suferi niciun fel de consecinţe:
1) Să refuze sa execute un ordin direct al sefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producții radio al cărei conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei profesionale, invocând clauza de conştiinţă, conform propriilor convingeri;
2) Să refuze divulgarea surselor de informaţii;
3) Să-şi exprime liber şi în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând Regulamentul de Organizare și Funcționare al SRR, Regulamentul Intern din SRR, Statutul Ziaristului din SRR, deontologia profesională, precum și prevederile legale în vigoare;
4) Să beneficieze de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor, în toate fazele unui proces civil/penal în care poate fi implicat, până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile. Angajatorul, în cazul în care cunoaşte sursele de informare în baza cărora jurnalistul s-a documentat şi a realizat materialul editorial sau emisiunea, are obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestora; 5) Să refuze să semneze produsul editorial care a fost modificat prin intervenţia sefului ierarhic sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferită de forma iniţială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor şi libertății de exprimare a jurnalistului;
6) Clauza de conștiință se extinde asupra tuturor angajaților SRR.
Ținând cont de faptul că acest articol, alături de celelalte clauze profesionale și financiare din CCM reprezintă un mandat ferm primit din partea membrilor afiliați din SRR peste care nu se poate trece, Federația FAIR-MediaSind va continua demersurile pentru declanșarea conflictului de muncă în Societatea Română de Radiodifuziune, concilierea la ITM și strângerea de semnături pentru declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale, în conformitate cu prevederile legale.
Precizăm că la ședința de discutare a divergențelor, în ciuda invitației și al apelului public transmis membrilor Consiliului de Administrație al SRR pentru a debloca situația generată de atitudinea arogantă și disprețuitoare a șefilor comisiei de negociere din partea SRR la adresa partenerilor sociali și, implicit, la adresa angajaților SRR, nu a participat niciun membru, nici măcar reprezentanții aleși ai salariaților în CA. Din nefericire, constatăm că pe zi ce trece, Societatea Română de Radiodifuziune se transformă într-o veritabilă unitate militară, cu funcționari obligați să execute ordinele orbește și cu mâna la vipușcă.
Delegația de negociere a Federației FAIR – MediaSind este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Leonard Octavian Pădureț, Președinte, Cristinel Godinac, Președinte-Executiv, Sorin Emanuel Torică, Vicepreședinte, Constantin Daniel Manasi, Laurențiu – Marius Olteanu, Mihnea Stănescu, Janina Tudor, Cristian Valeriu Nețoiu, Mihnea Chelariu, Alin Pop, Mihai Maiorescu, Liviu Ofițeru.
Membri supleanți: Lucian Gabriel Dănilă, Cristina Predoiu, Vasile Alexandru Marian, Adrian Doroș, Nicoleta Lupașcu, Florin Galescu, Dumitru Popescu, Zubin Tudor Constantin, Ion Poenaru.
Delegația SRR numită în urma Ordinului PDG nr.404/17.04.2024 este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Constantin Bogdan Negulescu, Director Direcția de Management organizațional – președinte, Silvia Gavrilă – administrator șef Secretariatul General, Ioana Cristina Pamfil, Director Direcția Economică, Florin Brușten, Secretar general Departamentul Studiouri Teritoriale, Eduard Traian Nicolau, Director Direcția Resurse Umane, Dan Barabaș, Director Direcția Tehnică, Marius Furdui, Director Direcția Programe, Liliana Staicu, Director Centrul Proiecte Culturale și Evenimente, Mariana Milan, șef Serviciu Juridic, Mariana Magearu, șef Corpul de Control
Secretariat: Dana Dumitrescu, șef Serviciu Reglementări Interne și Raportări Strategice – secretar, Gabriel Arsene – secretar, specialist marketing Serviciul de Comunicare și Relații Publice
Membri Supleanți: Mihaela Vlășceanu – Contabil șef, Laura Sgaverdea, manager Studioul Teritorial Radio Reșița, Emilia Blînda, Redactor șef Radio România Actualități, Flavia Voinea, manager Studioul Teritorial Radio București, Costin Trif, inginer șef Direcția Programe.
Maine, 28 mai 2024, la ora 13,00, continuă discutarea celorlalte articole rămase în divergență. Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.
La acest link găsiți Proiectul de CCM în baza căruia se negociază:Federația FAIR-MediaSind prezintă Proiectul noului Contract Colectiv de Muncă rezultat în urma consultării cu angajații din Radio România
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 27 mai 2024