Negocierea Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune – SRR a continuat astăzi, 14 mai 2024, între conducerea instituției și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de organizațiile afiliate din SRR – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură – FAIR și Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.
Negocierile s-au purtat în baza Proiectului de CCM înaintat de Federația FAIR-MediaSind în urma consultării cu organizațiile afiliate și cu angajații SRR, coroborate cu prevederile actualului CCM în vigoare.
Negocierile au continuat cu art. 168 și s-au oprit la art. 173 din cauza profundelor divergențe existente în interpretarea primară a legislației privind negocierea contractelor colective de muncă! Dacă părțile s-au înțeles și au adoptat art. 168 potrivit căruia „Avantajele prevăzute de prezentul contract colectiv de muncă se acordă în condițiile legii”, adică nu se poate negocia nicio prevedere în afara prevederilor legale, la art 169 alin 1) discuțiile au generat ample dispute. Angajatorul a solicitat introducerea sintagmei „în limita alocațiilor bugetare” – cum era specificat în vechiul contract – pentru avantajele care vizează acordarea de compensații, indemnizații, ajutoare și prime de asigurare voluntară de sănătate. Deși partea sindicală a explicat că și respectivul articol, dar și anteriorul articol – 168 – condiționează acordarea acestor drepturi de respectarea dispozițiilor legale, ceea ce acoperă toate situațiile impuse de prevederile legale, reprezentanții angajatorului au fost de neclintit!
Adevăratul motiv pentru impunerea acestei sintagme în toate contractele colective de muncă încheiate în SRR îl cunosc foarte bine angajații instituției prin neacordarea drepturilor salariale aflate la cheremul conducerii instituției. Este bine cunoscut faptul că în SRR și SRTV, spre deosebire de instituțiile salarizate în baza Legii salarizării unitare, drepturile salariale se negociază prin contracte colective de muncă, ceea ce înseamnă că partenerii sociali- angajator și sindicate – sunt singurele părți care stabilesc cuantumul și ponderea acestora în cadrul bugetului aprobat. Tot partenerii sociali pot decide, ca în cazul CCM din SRTV , acordarea unor drepturi precum indexarea salarială cu rata inflației sau diverse sporuri și prime. Însă, din păcate, până în prezent, în SRR legea este interpretată după bunul plac al conducerii, adică după următorul șablon: când angajatorul dorește să acorde anumite drepturi există buget alocat, când nu se dorește, angajații sunt privați de drepturi.
În consecință, cu această mentalitate păguboasă, introducerea unei prevederi de tipul – în limite bugetare – face practic ineficientă și imposibilă negocierea contractului colectiv de muncă în favoarea angajaților. De fapt și de drept, angajatorul pretinde și beneficiază de pace socială, dar angajații sunt la cheremul și discreția acestuia, fără dreptul de a declanșa conflicte de muncă sau greve pe perioada valabilității contractului colectiv de muncă. Aceste condiții sunt inacceptabile pentru membrii Federației FAIR-MediaSind și reprezintă o linie roșie în încheierea actualului CCM.
La alin. 2) angajatorul a înaintat o propunere de 10 salarii de bază minime brute în acordate în calitate de compensație bănească pentru salariații concediați în condițiile art.61.lit.c) din Codul Muncii, față de 48 salarii propuse de Federație, punct rămas în analiză.
A rămas, de asemenea, în analiză cuantumul ajutoarelor acordate pentru naștere copil – 5 salarii minime brute, în caz de deces salariat – 4 salarii minime brute pe economie și în cazul decesului unui membru din familia salariatului – 3 salarii minime brute.
Părțile au negociat si adoptat acordarea a 2 două salarii minime brute pe SRR pentru bolile cronice grave ale salariatului sau ale unui membru de familie – soț, soție, copil minor aflat în întreținere, părinți aflați în întreținere.
Art 171. alin. 3 a rămas în divergență pentru 4 salarii minime brute pe SRR acordate salariatului pentru bolile grave.
O discuție aprinsă a fost și în cazul acordării primelor de Paște, Crăciun și de Ziua Radioului, propunerea Federației fiind de câte un salariu minim la nivel de SRR, iar propunerea Angajatorului – un salariu minim pentru toate 3, acesta susținând că „ nu există sustenabilitate financiară”. Articolul a rămas în divergență.
De asemenea, prevederile pentru decontarea ochelarilor de vedere și a unor servicii medicale stomatologice au rămas în analiză, după ce Federația a precizat cadrul legal în care aceste drepturi se pot acorda – HG 1028/2006, Directiva UE90/270/CEE, Hotărârea CJUE din 22.12.2022, precum și prevederile Legii nr.367/2022.
Art 173 privind cuantumul propus pentru prima de pensionare a rămas în analiză, urmând să fie negociat de părți după depunerea tuturor documentelor financiare solicitate de către reprezentanții Federației.
La această ședință Angajatorul a depus mai multe documente – rectificarea bugetară pentru anul 2024, Bugetul de venituri și cheltuieli 2023 și 2024 și execuția bugetară pentru trimestrul I 2024, urmând ca în cursul zilei de astăzi sau mâine să transmită și restul documentelor solicitate.
Delegația de negociere a Federației FAIR – MediaSind este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Leonard Octavian Pădureț, Președinte, Cristinel Godinac, Președinte-Executiv, Sorin Emanuel Torică, Vicepreședinte, Constantin Daniel Manasi, Laurențiu – Marius Olteanu, Mihnea Stănescu, Janina Tudor, Cristian Valeriu Nețoiu, Mihnea Chelariu, Alin Pop, Mihai Maiorescu, Liviu Ofițeru.
Membri supleanți: Lucian Gabriel Dănilă, Cristina Predoiu, Vasile Alexandru Marian, Adrian Doroș, Nicoleta Lupașcu, Florin Gălescu, Dumitru Popescu, Zubin Tudor Constantin, Ion Poenaru.
Delegația SRR numită în urma Ordinului PDG nr.404/17.04.2024 este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Constantin Bogdan Negulescu, Director Direcția de Management organizațional – președinte, Silvia Gavrilă – administrator șef Secretariatul General, Ioana Cristina Pamfil, Director Direcția Economică, Florin Brușten, Secretar general Departamentul Studiouri Teritoriale, Eduard Traian Nicolau, Director Direcția Resurse Umane, Dan Barabaș, Director Direcția Tehnică, Marius Furdui, Director Direcția Programe, Liliana Staicu, Director Centrul Proiecte Culturale și Evenimente, Mariana Milan, șef Serviciu Juridic, Mariana Magearu, șef Corpul de Control
Secretariat: Dana Dumitrescu, șef Serviciu Reglementări Interne și Raportări Strategice – secretar, Gabriel Arsene – secretar, specialist marketing Serviciul de Comunicare și Relații Publice
Membri Supleanți: Mihaela Vlășceanu – Contabil șef, Laura Sgaverdea, manager Studioul Teritorial Radio Reșița, Emilia Blînda, Redactor șef Radio România Actualități, Flavia Voinea, manager Studioul Teritorial Radio București, Costin Trif, inginer șef Direcția Programe.
Următoarea ședință va avea loc mâine, 15 mai 2024. Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.
La acest link găsiți Proiectul de CCM în baza căruia se negociază: Federația FAIR-MediaSind prezintă Proiectul noului Contract Colectiv de Muncă rezultat în urma consultării cu angajații din Radio România
Departament Comunicare Federația FAIR- MediaSind
București, 14 mai 2024