Umilirea angajaților SRR continuă cu oferte păguboase care vor genera proteste și greve în Radioul Public
Negocierile Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune – SRR au continuat zilele trecute și astăzi, 30 mai 2024, între conducerea instituției și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de organizațiile afiliate din SRR – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură – FAIR și Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.
Au fost parcurse toate articolele din CCM, urmând ca la întâlnirea de mâine, 31 mai 2024, negocierile să fie finalizate, iar divergențele să fie rediscutate în cadrul Concilierii care va avea loc cu reprezentanții ITM, în cadrul conflictului colectiv de muncă.
Din nefericire, nici noua ofertă financiară a angajatorului care a fost prezentată astăzi, nu se încadrează în mandatul primit din partea membrilor afiliați și nici nu se apropie măcar de linia roșie stabilită, și anume la drepturile profesionale și financiare pe care le primesc ceilalți angajați din mass-media, în special la același cuantum al salariilor colegilor din Televiziunea Română, instituție care funcționează în baza aceleiași legi cu SRR și care are un număr de angajați similar și buget aproximativ egal.
Oferta conducerii SRR constă în majorarea coeficienților minimi din grilă cu 15% pentru personalul de specialitate și cu 10% pentru restul personalului de execuție, respectiv cu 30% a indicilor maximi pentru personalul de execuție și cu 25% pentru anumite funcții de conducere. De exemplu, un redactor are în CCM-ul actual indice minim de 1,50 iar în noul CCM ar avea 1,72, adică o creștere de doar 0,22. Având în vedere că în acest moment nu mai există salariați la nivelul minimului în grilă în urma majorării din luna aprilie, rezultă că creșterea salarială este aplicabilă pentru foarte puțini angajați! În ceea ce privește majorarea indicelor maximi, de această generozitate nu beneficiază nimeni, cu excepția, probabil, a unor sinecuri angajate sau numite în diverse funcții inutile.
Pentru ca umilința să fie completă, au fost excluse din CCM și din oferta inițială primele de fidelitate acordate la pensionare, sporul de 35% pentru exercitarea unei alte funcții, precum și alte drepturi.
În schimb, salariile șefilor depășesc suma de 23.000 de lei, fără sporuri și indemnizația de conducere, în timp ce angajații din personalul de execuție supraviețuiesc cu salarii de mizerie, printre cele mai mici din industria de media!
În completarea ofertei, conducerea SRR a mai oferit câteva firmituri de drepturi, așa cum se poate observa din documentul prezentat.
Indexarea salariilor cu rata inflației rămâne în continuare o fata morgana, ea fiind calculată în funcție de negocierile din Comisia Paritară, bineînțeles în limita bugetului, adică dacă angajatorul consideră sau nu că are fonduri suficiente. Amintim că în ultimii doi ani, angajatorul a refuzat să convoace Comisia Paritară.
Vă prezentăm în continuare oferta prezentată:
- Majorarea salariului brut al salariatului cu valoarea sporului de vechime în muncă aflat în plată.
- Majorarea indicilor minimi pentru personalul de execuție astfel: cu 15 % pentru personalul de specialitate și cu 10% pentru restul personalului de execuție.
- Majorarea indicilor maximi pentru personalul de execuție astfel: cu 30 % pentru personalul de specialitate și cu 25% pentru restul personalului de execuție. Majorarea cu 10% a indicelui maxim pentru funcțiile de la poz. 4 din anexa 5b – ”inginer șef și contabil șef studiouri teritoriale, redactor șef adjunct, șef serviciu/șef corp control, manager proiect”.
- Valoarea sporurilor, având în vedere faptul că baza de calcul a acestora se majorează este următoarea:
- Munca suplimentară, care din motive bine întemeiate nu a putut fi compensată cu ore libere plătite, acordate în următoarele 90 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare, se plătește prin adăugarea unui spor de 75% la salariul de bază brut, corespunzător duratei acesteia. Acest spor va fi acordat în condițiile în care vor fi permise de către prevederile legale.
- Pentru munca de noapte,munca prestată între orele 22:00 – 6:00, se acordă un spor de 25%.
- Pentru lucrul în zile de sâmbătă și/sau duminică se acordă un spor de 100%.
- Pentru lucrul în zile de sărbătoare legală se acordă un spor de 200% .
Acordarea ajutoarelor prevăzute în actualul CCM, ajutoare pentru care se constituie în BVC un fond de Ajutoare:
- Ajutoare pentru naşterea/adopţia fiecărui copil, părinţii, salariaţi ai S.R.R.,vor primi o idemnizație în cuantum echivalent cu 3 salarii minime brute pe economie
- În cazul decesului unui salariat, angajatorul aprobă în procedură de urgenţă plata unui ajutor de înmormântare în cuantum de 2 salarii minime brute pe economie.
- În cazul decesului unui membru din familia salariatului (soţ, soţie, copii, părinţi), se va acorda un singur ajutor de înmormântare în cuantum de2 salarii minime brute pe economie, unei singure persoane, salariat al SRR, în baza declarației pe proprie răspundere a salariatului că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și a certificatului de deces.
- Ajutoare , pentru probleme deosebite, așa cum sunt enumerate în Anexa nr. 8 la actualul CCM:
- Pentru bolile grave salariatul poate primi 3 salarii minime brute pe economie
- Pentru bolile cronice grave ale salariatului sau ale unui membru de familie (soț, soție, copil minor/aflat în întreținere) salariatul poate primi 2 salarii minime brute pe economie, precum și pentru boli cronice grave ale părinților aflați în întreținerea unui salariat singur, părinți care au o pensie individuală în valoare brută mai mica sau egală cu valoarea unui salariu minim brut pe economie
Pentru acordarea acestor ajutoare va fi prezentată în consiliul de administrație o propunere de rectificare a BVC surse proprii prin care să fie constituit un fond de Ajutoare-surse proprii.
Celelalte sporuri, bonificații, prime de fidelitate, adaosuri salariale prevăzute în actualul CCM și care nu sunt enumerate mai sus, vor fi analizate și pot fi negociate individual acordarea unor majorări salariale pe perioadă determinată, după caz, pentru exercitarea unor atribuții suplimentare față de cele existente în fișa postului, pe o perioadă determinată, angajatului i se poate acorda o majorare salarială prin act adițional la CIM
Trimestrial vor fi realizate analize privind execuția bugetară în scopul identificării de fonduri care pot fi disponibilizate pentru majorarea drepturilor salariale sau de natură salarială, drepturi care vor fi negociate în comisia paritară cu respectarea prevederilor legislației în vigoare.”
Delegația de negociere a Federației FAIR – MediaSind este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Leonard Octavian Pădureț, Președinte, Cristinel Godinac, Președinte-Executiv, Sorin Emanuel Torică, Vicepreședinte, Constantin Daniel Manasi, Laurențiu – Marius Olteanu, Mihnea Stănescu, Janina Tudor, Cristian Valeriu Nețoiu, Mihnea Chelariu, Alin Pop, Mihai Maiorescu, Liviu Ofițeru.
Membri supleanți: Lucian Gabriel Dănilă, Cristina Predoiu, Vasile Alexandru Marian, Adrian Doroș, Nicoleta Lupașcu, Florin Galescu, Dumitru Popescu, Zubin Tudor Constantin, Ion Poenaru.
Delegația SRR numită în urma Ordinului PDG nr.404/17.04.2024 este formată din următoarele persoane:
Membri titulari: Constantin Bogdan Negulescu, Director Direcția de Management organizațional – președinte, Silvia Gavrilă – administrator șef Secretariatul General, Ioana Cristina Pamfil, Director Direcția Economică, Florin Brușten, Secretar general Departamentul Studiouri Teritoriale, Eduard Traian Nicolau, Director Direcția Resurse Umane, Dan Barabaș, Director Direcția Tehnică, Marius Furdui, Director Direcția Programe, Liliana Staicu, Director Centrul Proiecte Culturale și Evenimente, Mariana Milan, șef Serviciu Juridic, Mariana Magearu, șef Corpul de Control
Secretariat: Dana Dumitrescu, șef Serviciu Reglementări Interne și Raportări Strategice – secretar, Gabriel Arsene – secretar, specialist marketing Serviciul de Comunicare și Relații Publice
Membri Supleanți: Mihaela Vlășceanu – Contabil șef, Laura Sgaverdea, manager Studioul Teritorial Radio Reșița, Emilia Blînda, Redactor șef Radio România Actualități, Flavia Voinea, manager Studioul Teritorial Radio București, Costin Trif, inginer șef Direcția Programe.
Vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.
La acest link găsiți Proiectul de CCM în baza căruia se negociază: Federația FAIR-MediaSind prezintă Proiectul noului Contract Colectiv de Muncă rezultat în urma consultării cu angajații din Radio România
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 30 mai 2024