Documentul semnat de conducerea AGERPRES cu SRJ MediaSind și înregistrat la ITM București, conține drepturi la nivel european, clauza de conștiință a jurnalistului și Cod Etic
Din cauza refuzului actualei Coaliții guvernamentale de a modifica statutul juridic al ANP AGERPRES, angajații agenției au printre cele mai mici salarii din presă
CCM AGERPRES 2024-2026 forma finala ITM
Conducerea Agenției Naționale de Presă AGERPRES a negociat și semnat cu Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind AGERPRES, noul Contract Colectiv de Muncă pentru perioada 2024-2026. După negocieri, documentul a fost semnat de reprezentanţii SRJ MediaSind – Filiala AGERPRES, de directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae împreună cu membrii Consiliului Director al instituţiei și a fost înregistrat la ITM București sub nr. 331/17.09.2024
CCM conține reguli europene privind libertatea de exprimare, Codul Deontologic al Jurnalistului, Ghidul de Etică pentru Foto-jurnalism și, nu în ultimul rând, prevederi importante pentru asigurarea unor condiții de muncă demne de o instituție publică de presă. Totodată, Contractul reglementează și un set de reguli de etică denumit Codul de Etică și conduită profesională privind accesul salariaților la medierea consilierului de etică din AGERPRES în caz de acțiuni de hărțuire, discriminare sau alte abuzuri.
Documentul reglementează drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi ale angajatorului, stabileşte măsuri ferme pentru apărarea şi garantarea locurilor de muncă şi o serie de reguli privind funcţionarea dialogului social la standarde europene.
Contractul încheiat menţine prevederile care oferă garanţii profesionale pentru jurnaliştii agenţiei, cum ar fi clauza de conștiinţă. De asemenea, CCM garantează caracterul confidenţial al surselor de informare ale jurnalistului AGERPRES.
Având în vedere intenția unor grupuri de interese de a comasa instituțiile publice de media – ANP AGERPRES cu Societatea Română de Radiodifuziune (agenția RADOR) – Societatea Română de Televiziune – Societatea Națională de Radiocomunicații după modelul antidemocratic practicat de ministrul Culturii Raluca Turcan în cazul Operei Naționale București, sau chiar după modelul premierului Orban în Ungaria, a fost introdusă în CCM următoarea prevedere: „În cazul în care Agenția Națională de Presă AGERPRES prin efectul legii își pierde actualul statut juridic sau actualul statut este modificat, se desființează, reorganizează/comasează cu alte entități, prevederile prezentului CCM devin prevederi-cadru ale CIM-urilor/CCM din noua unitate.”
Totodată, au fost menținute măsurile compensatorii din vechiul CCM în cuantum de 12 salarii în caz de disponibilizări!
Aceste prevederi sunt menite să asigure independenţa editorială a Agenţiei Naţionale de Presă şi libertatea de exprimare a angajaţilor AGERPRES, dar şi obligaţii profesionale pentru îndeplinirea misiunii prevăzute în Legea de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRES, şi anume de a prezenta în mod obiectiv şi echidistant realităţile vieţii social-politice, economice, religioase şi cultural-ştiinţifice ale ţării, promovând valorile democratice, civice şi morale.
Totodată, CCM a fost actualizat cu noile prevederi legale apărute, au fost introduse 6 zile lucrătoare în plus la concediul de odihnă pentru salariații care lucrează în condiții de muncă vătămătoare, 7 zile libere pentru căsătoria unui copil, 7 zile libere pentru concediu îngrijire a unei rude, 3 zile libere pentru colegele care urmează o procedură de fertilizare in vitro, până la 10 zile lucrătoare libere pentru situații neprevăzute determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau accident și altele. Au fost, de asemenea, menținute prevederile referitoare la funcționarea Comisiei de cercetare disciplinară sub formatul 2-2-1, 2 reprezentanți din partea angajatorului, 2 din partea MediaSind AGERPRES și unul ales din partea salariaților.
În conformitate cu prevederile legale și cu Directiva UE 90/270.CEE, salariații AGERPRES care lucrează în fața calculatoarelor/monitoarelor tv beneficiază în continuare de decontarea cheltuielilor pentru ochelari de protecție/vedere, în urma examinărilor medicale efectuate, în condițiile legale.
În acord cu prevederile Directivei UE nr.88/2003, perioada în care angajații AGERPRES se află programați în regim de permanență (de serviciu/gardă), se consideră timp de muncă efectiv lucrat.
Membrii comisiilor de concurs/promovare nu vor efectua muncă voluntară și vor fi recompensați cu o indemnizație egală cu 10% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată!
Din nefericire, din cauza refuzului actualei Coaliții guvernamentale de a modifica Legea de organizare și funcționare a ANP AGERPRES pentru ca instituția să beneficieze de același statut juridic cu Televiziunea Națională și Radioul Public, în sensul negocierii salariilor în baza Contractului Colectiv de Muncă, angajații celei mai mari agenții de presă a statului au printre cele mai mici salarii din mass-media. Acesta este motivul pentru care aceștia vor participa la acțiunile greviste organizate de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împotriva politicilor sociale, economice și anticulturale aplicate de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu împotriva angajaților din instituțiile din Cultură și mass-Media.
Înfiinţată în anul 1889, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este prima agenţie de presă din România. Instituţia s-a numit, de-a lungul vremii, Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, Agenţia Telegrafică Română “Orient-Radio” – RADOR, Agenţia Română de Presă – AGERPRES, Agenţia Naţională de Presă ROMPRES şi, din 2008, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.
Înfiinţat în data de 12 aprilie 2001, Sindicatul Român al Jurnaliştilot MediaSind este organizaţia naţională a jurnaliştilor şi a lucrătorilor din mass-media, care continuă tradiţia federaţiei cu acelaşi nume. MediaSind şi-a câştigat renumele de apărător al oamenilor din presă şi tipografii, asumându-şi, printre multe altele, iniţierea şi semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din Mass-Media, dar şi alte contracte colective de muncă în instituţii publice şi private de presă. În prezent, SRJ MediaSind are structuri teritoriale în aproape toate judeţele ţării prin filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio România şi MediaSind Freelanceri. SRJ MediaSind este membru – fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind – organizaţie afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global Union, UNI MEI şi Confederaţia CNSLR-Frăţia.
Departament Comunicare MediaSind AGERPRES
București, 23 septembrie 2024