Peste 20 de angajați ai Radio România Iași, membri ai MediaSind Radio România, au reluat astăzi, 12 decembrie 2024, seria protestelor și au făcut un apel la conducerea centrală a Societății Române de Radiodifuziune să nu mai amâne nejustificat negocierea și semnarea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) cu organizația sindicală care a inițiat dialogul social încă de la început, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind.
Salariații Radio Iași au marcat astăzi un an de la declanșarea primei acțiuni colective de acest tip și consideră că absența unui CCM pune în pericol stabilitatea financiară pe termen lung a angajaților. De asemenea, angajații Radio au atras și atenția asupra restricționării dreptului constituțional la grevă într-o țară membră a Uniunii Europene.
Membrii MediaSind Radio Iași acuză o lipsă de transparență în utilizarea celor 40 de milioane de lei, fonduri alocate la rectificarea bugetară pentru reducerea discrepanțelor salariale existente între șefi și subalterni, dar și între angajații SRR și cei ai Televiziunii Române, exprimându-și îngrijorarea că o parte din acești bani s-ar putea returna sau cheltui pe diverse sinecuri politice.
Deși recent au fost solicitate explicații oficiale privind modul în care s-a împărțit suma respectivă, conducerea de la București a considerat că această solicitare nu intră sub incidența legii privind liberul acces la informații de interes public.
Protestatarii de la Iași mai susțin că această lipsă de transparență generală întărește inclusiv convingerea potrivit căreia studioul teritorial de la Iași se plasează la coada clasamentului în privința salarizării, comparativ cu celelalte posturi regionale de radio ale rețelei SRR.
“Nu putem să nu observăm tentativele conducerii centrale și ale unui sindicat agreat de către angajator de a înlocui Federația FAIR-MediaSind și de a prelungi, prin tot felul de tertipuri, cadrul firesc al dialogului social. Încercarea le-a fost respinsă printr-o sentință a Judecătoriei Sector 3 București. Astfel de acțiuni, bazate pe date incorecte, demonstrează lipsa de respect a conducerii față de angajați și față de procesul de negociere colectivă. Am adresat mai multe întrebări pe legea 544/2001 în legătură cu modul în care au fost cheltuite fondurile obținute la rectificare. Din calculele noastre, suma nu a fost epuizată integral. Am reluat și dilema legată de salarizarea pentru fiecare studio teritorial în parte. Ni s-a spus că nu sunt informații de interes public, în condițiile în care vorbim de fonduri publice. Ne rezervăm dreptul de a continua seria de acțiuni și de a interpela autoritățile și noul Parlament, până când problema al cărei fitil a fost aprins la Iași va fi rezolvată!”, a precizat Ion Poenaru, președintele filialei MediaSind Radio România Iași.
În prezent, la Societatea Română de Radiodifuziune nu există un Contract
Colectiv de Muncă. Precedentul document a expirat din data de 6 iunie 2024. Radio Iași este studioul teritorial cu cele mai multe acțiuni de protest inițiate încă din luna decembrie 2023.
Departament Comunicare Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Iași, 12 decembrie 2024