Documentul înregistrat de ITM București produce efecte juridice începând de la 1 ianuarie 2024 și este valabil 18 luni
Inspectoratul Teritorial de Muncă București a transmis astăzi, 8 ianuarie 2024, că în urma verificărilor a decis înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă negociat și semnat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR – organizația reprezentivă din instituție, împreună cu președintele-director general al Societății Române de Televiziune, Dan Cristian Turturică! Documentul a fost înregistrat în Registrul Unic al ITM sub nr. 415/27.12.2023 și produce efecte juridice începând cu data de 1 ianuarie 2024 timp de 18 luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă 12 luni în cazul nedenunțării acestuia de către părțile semnatare.(foto)
Din vechiul Contract considerat cel mai performant, consistent, modern CCM din istoria TVR, document negociat de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind în baza mandatului acordat de MediaSind TVR, au fost preluate toate clauzele profesionale și salariale pe care angajații le dețineau.
Astfel, la loc de cinste, se află clauza de conștiință cu valabilitate pentru toți salariații instituției, indiferent de funcția pe care o ocupă în instituție. Potrivit acestei prevederi, angajatul TVR are dreptul „Să refuze să execute un ordin direct al șefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producții Tv al/a cărui/carei conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei profesionale, invocând clauza de conştiinţă, conform propriilor convingeri; Să refuze divulgarea surselor de informaţii; Să-şi exprime liber și în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând Regulamentul de Organizare și Funcționare al SRTv, Regulamentul Intern din SRTv, Statutul Ziaristului din SRTv, Codul de conduită pentru angajați și colaboratori TVR, deontologia profesională, precum și prevederile legale în vigoare; Să beneficieze de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor, în toate fazele unui proces civil/penal în care poate fi implicat, până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile. Angajatorul, în cazul în care cunoaşte sursele de informare în baza cărora jurnalistul s-a documentat şi a realizat materialul editorial sau emisiunea, are obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestora; Să refuze să semneze ştirea care a fost modificată prin intervenţia sefului ierarhic sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferită de forma iniţială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor si libertății de exprimare a jurnalistului.” Totodată, interzicerea cenzurii și dreptul la libertatea de exprimare și de opinie al fiecărui salariat, sunt clauze situate la loc important în cadrul documentului negociat.
Au fost menținute drepturile privind funcționarea unui dialog social între partenerii social la standarde europene, care dau posibilitatea organizației reprezentative – MediaSind TVR să reprezinte eficient și onorant interesele membrilor de sindicat. În acest sens, la toate ședințele de CD și de CA, reprezentanții MediaSind TVR vor avea calitatea de invitat permanent, cu drept la opinie și consultare asupra oricărui subiect care privește interesele economice, sociale și culturale ale membrilor de sindicat!
Totodată, la concursurile pentru angajare și promovare, reprezentanții MediaSind vor avea un reprezentant cu drept de notare. De asemenea, un membru al MediaSind TVR va face parte, cu drept de vot, în cadrul Comisiilor de cercetare disciplinară, în afara observatorului sindical.
A fost clarificată și situația delegațiilor, în acest sens noua diurnă a fost negociată la 2,5x cuantumul diurnei stabilite pentru personalul din instituțiile publice, dar nu mai mică de 57,5 lei/zi, diurnă de deplasare în străinătate – 1,8 x cuantumul diurnei stabilite pentru personalul autorităților și instituțiilor publice. Indemnizația de cazare a fost trecută în cuantum de 265 lei pe zi fără acte justificative. În situații justificate aceasta poate să fie suplimentată până la 50% cu documente justificative.
Referitor la salarizare au fost renegociați indicii de ierarhizare pentru a se mai elimina din discrepanțele existente și au fost introduse noi funcții, în special pentru domeniul online. Au fost menținute salariile acordate în caz de pensionare anticipată, cu modificarea bazei de referință la salariul minim pe unitate. Motivația – avem nevoie de profesioniști în Televiziunea Română și nu în alte instituții de presă.
Au fost menținute sporurile pentru condiții de muncă situate între 10 și 30 la sută, indexarea salariilor cu indicele de inflație comunicat de INS obligatorie de două ori pe an, la 1 mai si 1 noiembrie, precum și alte drepturi importante pentru angajații TVR. A fost menținut cuantumul pentru primele de Paște și de Crăciun precum și cuantumul tichetelor de masă și a voucherele de vacanță în cuantumul maxim prevăzut de Lege! De asemenea, a fost clarificată acordarea sporului de teren în funcție de orele lucrate și nu de zile cum eronat a fost interpretată clauza în procedura inițiată de fosta producător general și de acoliții acesteia.
Pentru a recompensa corect pe colegii care lucrează în zilele de sărbători legale și în zilele de sîmbătă și duminică s-a introdus posibilitatea acordării a unui spor de 200 la sută din salariul de bază pentru orele lucrate în aceste zile, conform art.111 alin2) din CCM.
Clauzele de protecție socială au fost clar stabilite de partenerii sociali pentru a contracara tentativele unor grupuri de interese în vederea concedierii salariaților (amănunte aici: Apel către PSD pentru încetarea abuzurilor față de angajații TVR! ) și anume acordarea între 6 și 15 salarii compensatorii, în funcție de anii de vechime în SRTV. A fost clarificată și activitatea de telemuncă și munca la domiciliu.
Angajaţii TVR nu mai sunt responsabili pentru accidentele produse maşinii de serviciu sau aparaturii de serviciu în cazul în care călătoresc în interes de serviciu, respectând foaia de parcurs (prejudicii cauzate de accidente rutiere, de manifestări violente, furturi etc.), cu excepţia cazurilor în care se reţine intenţia sau culpa Salariatului.
De menționat că și în actualul document au fost introduse clauze profesionale preluate din fostul CCM din ramura mass-media care sprijină și garantează independența jurnaliștilor din cea mai mare instituție de presă a statului român! Prin aceste clauze corpul editorial își recapătă independența și statutul profesional în sensul că jurnaliștii instituției publice de presă nu mai sunt considerați doar simpli semnatari ai condicii de prezență!
Pe această cale, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind mulțumește tuturor colegilor din filiala MediaSind TVR pentru mandatul și încrederea acordate pe parcursul acestor negocieri. Totodată, MediaSind apreciază determinarea de care au dat dovadă cele două echipe de negociere, din partea MediaSind TVR dar și a administrației, concretizate în beneficiile obținute pentru toți salariații TVR.
La acest link – CCM TVR 2024 vă prezentăm noul CCM negociat.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Filiala MediaSind TVR
Departament Comunicare
București, 8 ianuarie 2024