Ministerul Muncii și Solidarității Sociale confirmă încă o dată că în cazul celor două instituții publice de presă salariile de bază și celelalte drepturi de personal se negociază prin contracte colective și individuale de muncă!
MediaSind va apela la instanțele de judecată în cazul în care angajații nu vor primi drepturile cuvenite
Ceea ce de câteva luni de zile susțin avocații Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și ai Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind atât în cadrul negocierii Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune, dar și în cazul neacordării unor drepturi negociate prin CCM din Societatea Română de Televiziune, privind baza legală care se aplică în cazul celor două instituții publice de presă, s-a confirmat încă o dată. În urmă cu aproximativ două luni Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin secretarul de stat Cristian Vasilcoiu, a susținut într-o adresă transmisă organizațiilor sindicale din SRR, dar și conducerii instituției, că baza legală privind acordarea drepturilor angajaților instituției o reprezintă prevederile art. 36 alin.1 din Legea nr.41/1996 care statuează că salariile de bază și celelalte drepturi de personal pentru salariații Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune se negociază prin contracte colective și individuale de muncă încheiate în condițiile legii. Iată că și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (foto AGERPRES), confirmă acum același lucru.
Printr-o adresă transmisă în data de 12 august 2024 Societății Române de Televiziune la solicitarea făcută de conducerea instituției de presă privind clarificarea acordării drepturilor prevăzute în CCM, document negociat și încheiat cu Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, precizează: „ De asemenea, art. 36 alin.1 din legea nr.41/1994 prevede că salariile de bază și celelalte drepturi de personal pentru salariații Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune se negociază prin contracte colective și individuale de muncă, încheiate în condițiile legii.”
Concret, aceste precizări demonstrează că, spre deosebire de instituțiile publice salarizate în baza Legii Salarizării Unitare, în cazul celor două instituții publice de presă, toate salariile de bază și celelalte drepturi de personal sunt stabilite prin negocierea Contractului Colectiv de Muncă și a contractelor individuale de muncă. În acest sens, decizia conducerii Societății Române de Radiodifuziune de a substitui Contractul Colectiv de Muncă din instituție cu Regulamentul Intern – document care este elaborat unilateral de către angajator, reprezintă un evident abuz în serviciu.
Pentru ca situația să fie și mai clară, ministrul Muncii clarifică și acordarea unor drepturi din CCM al SRTV care nu sunt suspendate prin diverse acte normative, făcând referire în primul rând la ajutoarele acordate angajaților pentru nașterea fiecărui copil, ajutoarele acordate în cazul îmbolnăvirii acute grave sau ajutoarele acordate în cazul decesului angajatului. Din păcate, conform prevederilor OUG. nr.115/2023, în anul 2024 este suspendată acordarea ajutoarelor sau indemnizațiilor privind ieșirea la pensie, retragere sau încetarea serviciului.
Având în vedere aceste clarificări importante ale conducerii Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu Filialele MediaSind TVR și MediaSind Radio România fac un apel către membrii afiliați din aceste două instituții publice să sesizeze de îndată organizația privind neacordarea ajutoarelor precizate mai sus. În cazul în care aceste drepturi nu vor fi acordate, MediaSind TVR și MediaSind Radio România se vor adresa instanțelor de judecată. Conform deciziilor luate de către forurile statutare ale SRJ MediaSind, toate cheltuielile judiciare vor fi asigurate gratuit de către organizația noastră sindicală.
Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 14 august 2024